Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
België halfweg op medaillekoers; 17de op WK Mixed Team Relay
Laura Swannet lost Jelle Geens af in Hamburg (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Belgium3Team

België halfweg op medaillekoers; 17de op WK Mixed Team Relay

Laura Swannet lost Jelle Geens af in Hamburg (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Laura Swannet lost Jelle Geens af in Hamburg (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Onze Belgische ploeg is zondag zeventiende geëindigd in het wereldkampioenschap Mixed Team Relay in Hamburg, maar dat geeft een vertekend beeld van de prestatie van ons Belgische viertal. Halfweg lagen we na de aflossingen van Claire Michel en Jelle Geens nog op medaillekoers. Australië pakte de wereldtitel in deze nieuwe olympische discipline.

Claire Michel was de starter van het Belgische kwartet. Ze zit al een tijdje in vorm, kende zaterdag nog pech in de World Triathlon Series in Hamburg, maar nam tijdens de Mixed Team Relay revanche met een sterke fiets- en loopproef. Als vierde atlete tikte ze Jelle Geens aan. Voor de Limburger was het zijn heroptreden op het allerhoogste niveau en hij leek nauwelijks nog last te hebben van de lange blessureperiode eerder dit jaar. Jelle bracht in het lopen België zelfs naar de derde plaats en dat was buiten alle verwachtingen. 

Helaas liep het mis bij de eerste wissel van ons jongste teamlid. Laura Swannet verloor slechts een paar plaatsen in het zwemmen, kwam als achtste de wisselzone in, maar kende pech bij het opspringen van de fiets. Haar schoen kwam los, waardoor ze onderuit ging en kostbare tijd verloor. Nadien was het moeilijk opboksen tegen de sterke fietsers op WTS-niveau. Christophe De Keyser streed nadien een eenzame strijd en sleepte nog een zeventiende plaats uit de brand.

“Dit was spijtig genoeg niet het resultaat waarvoor we gekomen waren,” vertelt bondscoach Nick Baelus. “Claire en Jelle waren heel sterk en het leek er op dat we vooraan zouden meestrijden. Helaas viel Laura bij een dramatisch opspringen onder haar fiets en ze miste de aansluiting bij twee gropejes. Tijdens het fietsen maakte ze kennis met het snoeiharde niveau van de World Triathlon Series in het fietsen. Ondanks de pech bij de derde estafette was de sfeer opperbest in de groep. Zowel atleten als coach gaven Laura volop het vertrouwen en steun om uit deze foutjes te leren en weer een stap hoger te kunnen groeien. We hebben geleerd dat we keihard moeten blijven werken, leren uit de foutjes en dan kunnen we meedoen voor het podium in de toekomst. We zijn op de goede weg, al laat het naakte resultaat dat niet merken,” aldus Nick.

Australië wint de Mixed Team Relay in Hamburg (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Australië wint de Mixed Team Relay in Hamburg (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Australië haalde het in een spannende finale van USA. Maar de grootste verrassing kwam van onze Noorderburen. Nederland had een perfect tactisch plannetje uitgedokterd en Jorik Van Egdom maakte dat knap af. Verrassend brons dus voor Rachel Klamer, Marco Van der Stel, Maaike Caelers en Jorik Van Egdom.