Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische dubbel in ETU Wuustwezel
Nieuws

Belgische dubbel in ETU Wuustwezel

Marten Van Riel finish Wuustwezel

Er is zondag triatlongeschiedenis geschreven in Wuustwezel. In de triatlongekke gemeente daagden duizenden supporters op voor de ETU European Cup en zij waren getuige van een unieke Belgische prestatie: een absolute dubbel met winst voor Valerie Barthelemy bij de vrouwen en een splijtende overwinning voor thuisfavoriet Marten Van Riel. Bovendien plaatsten drie Belgen zich in de top-10 bij de mannen en ook dat is geen alledaagse gebeurtenis… Om maar te zeggen, wat een feest op de Bredabaan…

We moeten eerlijk toegeven dat we eerst onze twijfels hadden toen Marc Herremans een tijd geleden de komst van het ETU-circus naar Wuustwezel aankondigde. Want zouden de duizenden toeschouwers van de Sterke Peer ook de weg vinden naar het centrum aan de Bredabaan. Het antwoord was volmondig “JA”. Want al bij de vrouwenwedstrijd stond het publiek rijen dik langs de wisselzone en aan de aankomst.

Het zwemmen was alvast goed begonnen voor de Belgische vrouwen, met Valerie Barthelemy als tweede en Jolien Vermeylen als vierde atlete uit het water. Al in de eerste fietsronde waaide de jonge Vermeylen er af, maar Valerie bleef zich goed handhaven en deed haar grote deel van het werk. Samen met de Hongaarse Bragmayer, de Sloveense Eva Szaka, de Oostenrijkse Therese Feuersinger en de Spaanse Santamaria en Santiago begon ze aan de laatste 5 km lopen. Valerie deed het daarin uitstekend. Uiteindelijk bleven ze met drie over. Santamaria, Bragmayer en Barthelemy zouden spurten voor de zege.

Valerie Barthelemy finish win Wuustwezel

“Ik keek opzij en niemand leek echt initiatief te nemen voor de spurt,” vertelde Valerie. “Aangezien ik op kop liep, heb ik dan maar zelf aangezet. En het publiek stuwde me vooruit. Dit is ook voor mij een compleet onverwachte overwinning en meteen ook mijn grootste zege ooit. Hopelijk recupereer ik snel genoeg want dinsdag sta ik aan de start van het BK kwart in Izegem, dus voor mij geen afterparty in Wuustwezel”, aldus de Belgische kampioene op de sprintafstand. Bragmayer werd tweede, Santamaria derde. Kirsten Nuyes, die internationaal voor Nederland uitkomt, werd 13de. Jolien Vermeylen werd 29ste, Hanne De Vet 30ste en de jonge Laura Swannet liep nog sterk naar een 32ste plaats.

Bij de mannen kregen we een bijna ideaal scenario voor Marten Van Riel. De Belgen zaten met een man of vijf in de top-15 na het zwemmen maar we kregen een select groepje van zes met Marten Van Riel zelf, landgenoot Peter Denteneer, de Italiaan Gianluca Pozzatti, de Australiër Matthew Roberts, de Hongaar Mark Devay en de Amerikaan Tommy Zaferes, trainingsmaatje van Marten. Die werd uit de wielen gereden toen hij Pozzatti tot de orde ging roepen omdat de Italiaan te weinig meewerkte. Ook in de achtervolgende groep zou Zaferes lossen om uiteindelijk nog heel sterk naar een zevende plaats te lopen.

Podium Wuustwezel 2017

Vooraan bleef het vlot ronddraaien met vier van de vijf. Want uitgezonderd Pozzatti werkten de andere koplopers goed samen. In de wissel stormde Marten Van Riel als eerste weg en ze hebben hem niet meer teruggezien. Voortgestuwd door een fantastisch thuispubliek pakte Marten een oververdiende overwinning voor eigen volk en bezorgde België zo een historische dubbel. Pozzatti werd in een langgerekte spurt nog tweede voor Devay en Peter Denteneer maakte het Belgische feestje compleet met een schitterende vierde plaats. Met de uit blessure terugkerende Jonathan Wayaffe op 9 kregen we een derde Belg in de top-10.

Erwin Vanderplancke werd 16de, Noah Servais 18de, Tim Van Hemel 21ste, Christophe De Keyser (die veel tijd verloor door een domme penalty, want “Ik zag Marten wegspurten na het zwemmen en mikte in alle haast mijn zwembrilletje naast de box”) 23ste,  Alexis Krug 25ste, Jarno Cuypers 27ste, Thomas Jurgens 35ste en de jonge Joris Basslé 47ste.

Peter Denteneer Wuustwezel 2017

“Het was ooverdovend en bij elke passage kreeg ik vleugels dankzij het publiek”, vertelde een uitgelaten Marten Van Riel. “Af en toe waren er op de fiets die een beurt overgeslagen hebben, maar gelukkig hebben we die voorsprong gehouden. In het lopen heb ik kippenvelmomenten gehad. Dit was misschien wel de leukste wedstrijd van mijn leven,” aldus Marten Van Riel.

Ook Peter Denteneer was erg tevreden. “Ik had eigenlijk geen supergevoel vandaag, maar toch werd het een goeie wedstrijd. In het begin van het fietsen was ik nog niet sterk genoeg om mee te werken maar gaandeweg ging het beter. In het looponderdeel heb ik nog niet dikwijls in de situatie gezeten dat ik meeliep voor het podium. Twee keer heb ik een aanval geplaatst tussen een leger supporters, maar dat waren wellicht de krachten die ik aan de streep te kort kwam, maar ik ben heel tevreden met deze vierde plaats,” aldus Peter.

Foto’s Mario Vanacker