Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van Dij(c)k tot Dam 2 – “25 badmutsen”
Belgium3Team

Van Dij(c)k tot Dam 2 – “25 badmutsen”

Swim_Start_at_Ironman_Austria_2012
Met Frederik Van Dijck hebben we binnen het Belgium3Team een triatleet met schrijverstalent, of is het een schrijver met triatlontalent? Hij brengt deze week dagelijks verslag uit van zijn voorbereiding op het WK in Rotterdam. Vandaag gaat het over het materiaal. “Dat neemt niet weg dat je thuis al snel een half magazijn bijeen krijgt, zelfs al ben je een beginnende recreant…”
 
“Hoewel ik gisteren aanhaalde dat ik niet bepaald ambitieus ben qua prestatie op het WK, spreekt het voor zich dat ik een totale afgang ook wel graag wil vermijden. Ik heb wel enige trots in mezelf, en hoop dus ook eerder op een dijk van een wedstrijd, dan op een stevige dijkbreuk. Onvermijdelijk bij triatlon is natuurlijk al het materiaal waar we mee aan de slag moeten. Ik zeg al wel eens dat triatlon de ideale manier is om zowel al je vrije tijd als al je geld kwijt te spelen. Dat is fel overdreven en kies je uiteindelijk allemaal zelf.
 
Dat neemt niet weg dat je thuis al snel een half magazijn bijeen krijgt, zelfs al ben je een beginnende recreant (als iemand trouwens een tof plan heeft met 25 badmutsen, laat me gerust iets weten!). Afgelopen weekend heb ik dan ook uitgebreid de tijd genomen om al mijn materiaal nog eens te controleren. De attributen voor het zwemmen zijn beperkt, maar een goede zwembril is buiten aangenaam best wel essentieel. Want water in je ogen is het laatste wat je wilt. Gelukkig is het aanbod ruim en de prijzen democratisch, en heb ik dezelfde bril gekocht als wedstrijdbril zodat die proper en degelijk blijft.
 
De fiets is de grootste slokop, zowel qua plaats als qua budget. Na maanden getwijfel heb ik een tijd geleden een Giant Propel (stijve aero racer) gekocht, opzetstuur op gezet en geïnvesteerd in een professionele bike fit. Want ongeacht alle cijfers en onderzoeken naar aerodynamische frames, blijft de persoon op de fiets de grootste windvanger. Betreft wielen rijd ik met carbon 9cm velg achter met 25mm tube, vooraan 6cm velg met 23mm tube. Een wattagemeter zou het plaatje helemaal afmaken maar daar ben ik nog niet volledig mee rond.
 
Even belangrijk als het materiaal is het onderhoud, dus dit weekend was nog een keer grote schoonmaak. Zo loopt zeker alles gesmeerd, en zit je niet met vervelend gepiep en gekraak tijdens de wedstrijd. Voor loopschoenen heb ik twee jaar geleden geopteerd voor Saucony A6 pluimgewichtjes.

Het materiaal is alvast in orde en gecontroleerd dus daar heb ik alle vertrouwen in. In de 35 wedstrijden die ik gestart ben is er overigens geen enkele DNS of DNF, dus wat dat betreft spreken de cijfers in mijn voordeel. Intussen tellen we rustig af naar het WK.

Tot slot een mopje: weet je waarom marathonlopers zo ver kunnen springen? Met zo’n aanloop kan dat niet anders!”