Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Johan Druwé: “Transparante, klantvriendelijke federatie met 6000 leden in 2020”
Nieuws

Johan Druwé: “Transparante, klantvriendelijke federatie met 6000 leden in 2020”

Johan Druwe ETU

2017 is een topjaar voor het Belgische triatlon. Met 56 triatleten stonden er nooit meer Belgen aan de start in Hawaii volgende week, op het WK in Rotterdam gaven ruim 170 Belgen het beste van zichzelf (in een op en top Belgische sfeer) en het aantal wedstrijden op de kalender nam verder toe… De triatlonsport zit in de lift en dat merken we ook aan de federatie. Binnen de VTDL, binnenkort Triatlon Vlaanderen, beweegt er ook heel wat en dat was voor ons reden om voorzitter Johan Druwé even op te zoeken voor een uitgebreid interview…

Johan, jullie staan voor de grootste wijziging sinds jaren: een nieuwe naam, een nieuwe branding… Leg eens even uit:

Johan Druwé: Het was al enige tijd dat we zowel onze naam als de branding wilden vernieuwen. De naam Triatlon Vlaanderen is veel eenvoudiger dan VTDL en hiermee volgen we in het spoor van tennis, wielrennen, badminton… Ook de Internationale Triathlon Unie is nu World Triathlon geworden. Voor ons betekent het niet alleen een naamsverandering. Het is ook de start voor een betere communicatie, meer transparantie en een verbreding van ons aanbod. 

Samen met die nieuwe branding lijkt er ook een nieuwe wind te waaien binnen de federatie. Niet toevallig loopt dat samen met de vernieuwing binnen de Raad van Bestuur. Heeft onder andere de komst van Michaël Schouwaerts ermee te maken dat we een serieuze verbetering in communicatie en nieuwe projecten zien?

De nieuwe wind stond in de steigers maar we hadden nood aan iemand om de wind in de goede richting te laten waaien. Michaël is dus aangetrokken om dit project te helpen een succes te worden. Ik ontmoette Michaël voor de eerste maal in Rio tijdens de OS. Het klikte meteen tussen ons. Hij is een serieuze aanwinst voor onze federatie op gebied van communicatie en sponsoring. We moeten de zaken veel professioneler aanpakken.

Belangrijk is dat we ons bewust zijn van die nood naar professionalisering en dat er nieuwe zaken zijn opgestart, dat zal in de toekomst nog meer zichtbaar worden maar de eerste resultaten laten zich, ook al is het op kleine schaal, toch al voelen. Zo was het treffend hoeveel mensen onder andere tijdens het WK op de Grand Final in Rotterdam spontaan hun diensten zijn komen aanbieden.

Age group verhaal is groot succes

Worldchampionship Triathlon Rotterdam (foto: Didier Vandenbosch)
Worldchampionship Triathlon Rotterdam (foto: Didier Vandenbosch)

Eén van de succesvolle vernieuwingen was het Belgium3Team, het initiatief van Werner Taveirne, samen met het door Sportoase en 3athlon.be opgezette Belgian House met de Bioracer Triatlon Belgium t-shirts. De atleten konden het enorm smaken, hoe heb jij het ervaren?

Het hele age group verhaal oversteeg mijn dromen. Het was fantastisch om die vele Belgische atleten fier in een T-shirt van Belgian Triathlon te zien. Nooit gedacht om in Rotterdam een Belgian House te hebben maar het was, gezien de veranderingen in onze benadering én uiteraard de nabijheid van Rotterdam hét moment om iets dergelijks te doen. Mijn Nederlandse collega was onder de indruk en dat wil, gezien de Nederlandse ervaring met dergelijke initiatieven, toch wat zeggen. Dat dit een succes werd is voor een heel groot deel te danken aan Werner maar ook aan Michaël en 3athlon.be.

Rond het WK was er wel wat kritiek op de hoge inschrijvingsgelden. Is er iets wat de federatie daaraan kan doen?

Ik heb vorig jaar op het ITU Congres een resolutie ingediend om de fees democratischer te maken. Ik had deze vooraf afgetoetst bij onder andere Renato Bertrandi, de voorzitter van de ETU, Marisol Casado, de voorzitster van de ITU, en enkele voorzitters van Nationale Federaties. Allen deelden mijn bezorgdheid. De resolutie werd aanvaard en een werkgroep moet zich hierover buigen. Wat belangrijker is, is dat dit direct werd opgepikt door sommige nationale federaties. Op de Europese kampioenschappen in Glasgow zien we volgend jaar hiervan al het resultaat. Want in Schotland zal de fee ongeveer 140 euro zijn.

Meer voordelen aan licentie

Johan Druwe Michael Schouwaerts Sportoase deal

Volgend jaar is er ook voor jullie een internationaal topevenement in eigen land met de Wereldbeker in Antwerpen. Wat verwacht je daar van?

Ik zie hier 3 belangrijke uitdagingen. De eerste en misschien wel belangrijkste uitdaging is de beleving. Het moet een triatlonfeest worden, iets unieks. Ten tweede moet het een magneet zijn om mensen, vooral Antwerpenaren, op een heel laagdrempelige manier te laten kennismaken met onze sport. Het doen van een triatlon is daarbij de uitdaging, de overwinning. Ten derde moet het ook een topevenement worden met veel media-aandacht en als speerpunten onze internationals Claire Michel, Jelle Geens, Marten Van Riel en Valerie Barthelemy.

Triatlon (en aanverwante takken) is een breedtesport. Toch blijft het aantal gelicentieerden redelijk status quo. Bij de NTB tellen ze tegenwoordig de daglicenties mee om de groei van de federatie aan te tonen. Misschien moeten we dat in België ook eens doen? En zijn er plannen om meer met de licentie te doen? 

Sport Vlaanderen stelt strikte criteria voorop om iemand als aangesloten te kunnen laten tellen. We zijn dit jaar al enkele maanden bezig met hoe we kunnen groeien. De landen rondom ons en de LBFTD (de franstalige liga) groeien gemiddeld 10 % per jaar. Wij blijven al 4 jaar status quo. Wij moeten groeien om onze ambities te kunnen waarmaken. Daarbij hebben we wel de hulp van clubs nodig en nieuwe clubs in sommige regio’s. Een licentie is niet goedkoop maar er zijn wel heel wat voordelen aan verbonden. We werken aan een terugverdien model, waarbij licentiehouders voordelen kunnen krijgen bij onze partners en sponsors die de investering in een licentie veel lichter maken, zoals een korting op je verzekeringen bij Callant, korting op een abonnement van Sportoase etcetera. Dat maakt onze licentie interessant voor zowel de licentiehouder als onze partners/sponsors. 

Ook aandacht voor long distance

De triatlons over de lange afstand blijven het populairst in België. Nooit eerder zagen we in ons land zoveel halve triatlons en er zijn massa’s Belgen die in Ironman en Challenge aantreden. Door gebrek aan subsidies heeft de federatie daar minder aandacht voor gehad. Krijgen we hier ook verandering?

Er is een verschil tussen aandacht en ondersteuning. We kunnen zeker beter doen wat aandacht betreft en daar wordt ook hard aan gewerkt en ook hier kijken we naar de samenwerking met 3athlon.be. Wat betreft financiële ondersteuning zijn we tot op heden grotendeels afhankelijk van Sport Vlaanderen en daar staan uiteraard ook een aantal voorwaarden en verwachtingen tegenover. Wij proberen die verwachtingen naar best vermogen in te vullen met de ons beschikbare middelen maar hebben, spijtig genoeg, ook de verplichting om keuzes te maken zodat deze ondersteuning maximaal behouden blijft.

Individuele noden, die zeer uitgesproken en specifiek zijn bij langeafstandsatleten, kunnen wij niet ondersteunen omdat dit een zeer grote verscheidenheid aan financiële middelen zou vragen en die zijn (nog) niet beschikbaar. Wat niet vergeten mag worden, is dat een langeafstandsatleet die de internationale top haalt in vele gevallen een atleet is die ooit internationaal scoorde op de Olympische afstand en bijgevolg ook van ondersteuning heeft kunnen genieten.

Dat neemt echter niet weg dat we beseffen dat alle atleten evenveel aandacht verdienen en dat het aan ons is om daarin te voorzien, enkel op die manier kunnen we allemaal groeien in de toekomst.

Banner_660x160px_WK_triathlon_v1

Samen met Sportoase en 3athlon.be helpen jullie mee aan de Hawaii Night. Opnieuw dat Belgisch gevoel creëren?

Enerzijds was het voor de federatie een interessante opportuniteit en het geeft de federatie ook de mogelijkheid om extra aandacht te hebben voor LD, anderzijds is het een illustratie van onze ambitie om ook de LD de aandacht te geven die het verdient. Het geeft ons ook de mogelijkheid om eventueel sponsors aan te trekken voor het LD verhaal. Hawaii blijft voor veel mensen dé wedstrijd van het jaar en het feit dat zoveel Belgen het goed doen in hun age groups toont aan hoe sterk België is als triatlonland en daar mogen we best fier op zijn.

Op het gebied van communicatie merken we ook een stevige vooruitgang.

We beseffen dat we als federatie zelf proactief moeten communiceren, ook naar de pers toe. Dat loopt nu veel soepeler, met bondscoach, begeleiders en atleten die bij internationale wedstrijden ook de tijd nemen om via social media en persoonlijke berichten de pers op de hoogte te houden. Het is al jaren een wens van mij om op dat vlak met 3athlon.be samen te werken. We hebben elkaar nodig. Het is een win-win voor beide partijen indien het goed gaat met de triatlonsport. Ik hoop dan ook dat er snel een partnership akkoord wordt opgesteld en dat we samen een breed publiek én de traditionele media kunnen bereiken om onze sport verder te promoten.

Naar 6000 leden

Als we de jobinhoud van de openstaande vacatures bekijken, wordt er naar een wat moderner profiel gezocht, iemand die onder andere een rol kan spelen in het aantrekken van sponsors. Hoe staat het met die twee vacatures?

Het is de eerste maal dat de vacature voor directeur wordt opengesteld. Vroeger werd één van de coördinatoren gevraagd om directeur te worden. Er waren geen middelen om iemand anders aan te trekken. Het is nu allemaal veel complexer geworden. Om te groeien moeten we iemand aantrekken die over specifieke kwaliteiten beschikt. De respons op de vacatures is een enorm succes. Er zijn 34 kandidaten voor Triatlon Vlaanderen en 21 kandidaten voor Belgian Triathlon. Veel kandidaten zijn echt gemotiveerd om voor de federatie te werken. In oktober gaan we persoonlijke gesprekken aan met kandidaten en het is de bedoeling ze nog voor het einde van dit jaar aan de slag te hebben.

Wat is jouw ultieme doelstelling? Waar moet de federatie tegen 2020 staan?

Triatlon Vlaanderen moet tegen 2020 een transparante, innovatieve, klantvriendelijke en goed geleide federatie met 6000 leden worden, een ambitieus/realistisch doel. De sport moet toegankelijk zijn voor iedereen met een duidelijk aanbod. We denken over wedstrijdformats die drie keer een verschillend doelpubliek aanspreken: de beginnende triatleet die voor de fun meedoet, de recreatieve amateursporters en de competitieve toppers. Daar moet ook een scheidsrechterskorps tegenover staan dat gediversifieerd kan optreden. Bekijk het van begeleider van de fun-sporters tot het internationale topniveau voor de topcompetities.

En als kers op de taart zou ik de ITU World Cup in Antwerpen graag zien uitgroeien tot een World Triathlon Series in 2020. Dan is het 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Antwerpen werd gehouden en dat zou het ideale moment zijn om een triatlon op het allerhoogste niveau te organiseren.

Hoe kan de federatie verder groeien? Wat moeten we doen om naast Michaël nog meer enthousiaste (jonge) mensen aan te trekken binnen de RVB en andere commissies?

Er zijn binnen de Raad van Bestuur nu twee plaatsen voorzien voor experten. Er is er nog één open, maar hopelijk niet meer lang. Er zijn veel leden die zich wel willen inzetten voor de federatie in een werkgroep of commissie. Dit is nieuw en heeft volgens mij te maken met het aanspreken van leden op hun competenties, het feit dat ze een meerwaarde kunnen zijn voor de sport en federatie.

Laatste termijn als voorzitter

Johan Druwe

In het nieuwe beleid van Sport Vlaanderen wordt er aan federaties gevraagd om maximum twee olympiades, dus elke acht jaar, een nieuw bestuur aan te duiden. In het licht daarvan, hoelang wil je zelf nog doorgaan als voorzitter?

Dit wordt mijn laatste termijn als voorzitter van Triatlon Vlaanderen. Ik hoop een gezond en bloeiend Triatlon Vlaanderen te kunnen nalaten. Ik werd 9 jaar geleden gevraagd om voorzitter te worden door zowel het personeel als de RvB. Ik had dan al bijna alles doorlopen binnen de federatie: atleet, scheidsrechter, internationaal scheidsrechter, voorzitter scheidsrechterscommissie, lid beroepscommissie, voorzitter beroepscommissie, lid Topsportcommissie, lid RvB en ondervoorzitter. Ik ben gegroeid en heb veel geleerd in deze functie die ik nooit echt heb geambieerd. Voorzitter zijn heeft veel inspanning en tijd gevraagd. Ik zal dit met plezier aan een hopelijk heel gedreven en gemotiveerde kandidaat overgeven.

Een maximum van 8 jaar als bestuurder is volgens mij niet goed voor kleine federaties. Wij hadden 5 jaar geleden niet genoeg kandidaten voor de RvB en vorig jaar net genoeg om alle plaatsen te kunnen invullen. In een kleine federatie wordt er ook veel verlangd van een voorzitter en de leden van de RvB. Behalve Michaël zouden alle leden moeten stoppen in 2020. Dit zou niet goed zijn voor de federatie, tenzij er natuurlijk elke 8 jaar nieuwe kandidaten opstaan…