Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
IMHawaii – het aftellen is nu echt begonnen
Hawaii

IMHawaii – het aftellen is nu echt begonnen

Liz Marshall Hawaii 2016 Jim
Liz Marshall-Verheyden in 2016 aan de finish van de IM Hawaii (foto: Jim De Sitter)

Aloha Belgium! We zijn ondertussen met 3athlon.be maandagavond plaatselijke tijd na een lange vlucht toegekomen in Kona. En dus kunnen we u vanaf nu de volledige vibes meegeven die momenteel weer heersen op Big Island. Het aftellen is nu echt begonnen, met vanmiddag de formele start van de festiviteiten: de Nations Parade, waarover u woensdagochtend Belgische tijd alles leest. Maar eerst duiken we graag met u even in de cijfers van dit 41ste WK Ironman.

Het allereerste WK Ironman werd in 1978 gehouden, met Bob Haller als eerste winnaar. Toen nog op het eiland Oahu. In 1981 verhuisde het Ironmancircus naar Big Island. Een jaar later verschoof de wedstrijd van het voorjaar naar het najaar, waardoor we in 1982 twee wereldkampioenen kregen. Scott Tinley won in februari en Dave Scott pakte de winst in oktober. In 1996 werd Luc Van Lierde de allereerste Europese winnaar in Hawaii. België staat overigens vierde in de ranking van het aantal overwinningen bij de mannen. De USA staan op kop met 20 zeges, dan volgen Australië en Duitsland met 7 overwinningen en België deelt de vierde plaats met Canada, goed voor elk drie zeges (dankzij Luc en Frederik Van Lierde).

Grootste aantal ooit

Dit jaar starten er meer dan 2400 atleten in Kona en dat is een nieuw record. Ook voor ons land waren er nooit meer deelnemers. Met 56 zouden ze aan de start staan, maar door de sleutelbeenbreuk van Stefaan Vervisch zijn we zaterdag met 55.

Er waren in 2017 weer 20 nieuwe Ironman en 70.3 Ironman races over de hele wereld waardoor in totaal 260.000 triatleten een gooi deden in IM en 70.3 IM naar kwalificatie voor Hawaii. Minder dan 1 procent daarvan staat zaterdag 14 oktober aan de start. Van hen zijn 72 procent mannelijk. De vrouwen vertegenwoordigen met 698 atletes ongeveer 28 procent van het hele veld. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 43 jaar (niet toevallig is de M40 en de F40 één van de moeilijkste categorieën om een podium te pakken).

Charlotte Verhaegen, de jongste Belgische in Hawaii (foto: Chris Hofkens)
Charlotte Verhaegen, de jongste Belgische in Hawaii (foto: Chris Hofkens)

De Japanner Hiromu Inada is de oudste deelnemer met 84 jaar. Bij de Belgen zijn Christian Meuser en Jose Nicolas de ouderdomsdekens. Ze zijn allebei 61, maar krijgen in hun categorie dit jaar stevige concurrentie van Rob Barel. De jongste deelnemer is de 18-jarige Paul Lennart uit Denemarken. Bij de Belgen is de 24-jarige Charlotte Verhaegen de benjamin van de bende.