Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
TBT: Bruce en 4 andere Belgen in top-16
Hawaii

TBT: Bruce en 4 andere Belgen in top-16

Uplace team 2012 Hawaii Bruno Clerbout

De Ironman van Hawaii van 2012 was een speciale editie voor ons. Ik trok toen voor de eerste keer naar Kona en was er getuige van een topjaar voor de Belgische triatleten. Frederik Van Lierde pakte er een onverwachte podiumplaats nadat Marino Vanhoenacker lange tijd op weg leek naar de zege. Sam Gydé en Stefanie Adam (met haar fantastische fietsproef toen) werden wereldkampioen in hun age group en er finishten vijf Belgen in de top-16. Maar ik herinner me vooral het moment vlak na de wedstrijd, met een blije Bruno Clerbout, met één van zijn kinderen in de nek, de andere trots omhoogkijkend naar papa… En Bruce die me vol trots vertelde dat dit het was… zijn hoogtepunt, voor zijn gezin… En dus gaan we in deze Throwback Thursday even terug naar Kona, vijf jaar geleden.

Het Uplace team kleurde toen nog groen en bestond louter uit Belgen. Sofie Goos en Tine Deckers deden mee als pro bij de vrouwen, Axel Zeebroek, Bruno Clerbout en het jonge talent Bart Aernouts bij de mannen, samen met Marino Vanhoenacker en Frederik Van Lierde. Een ware luxepositie voor een klein triatlonland als België met maar liefst zeven profs aan de start. 

Ik herinner me nog het verraste gezicht van Sofie Goos halverweg de Queen K toen Caroline en ik met een Belgische vlag zwaaiden. La Goos kon het toen al niet laten om terug te zwaaien. Ook de marathon van Christian Meuser, op karakter na blessure, herinner ik me nog levendig. Net zoals het kippenvel toen Marino Vanhoenacker met een mega voorsprong bij Hot Corner afdraaide naar de laatste wissel, de ontgoocheling toen hij in Energy Lab letterlijk bij de pakken bleef zitten. En de hernieuwde euforie toen Frederik Van Lierde naar de derde plaats stormde.

Gedeelde vreugde

Maar het mooiste moment van al was de gedeelde vreugde en de bijhorende emoties tussen Bruno Clerbout en zijn gezin. Bruce wist toen dat zijn tijd gekomen was, pakte nog eens uit met een hoogtepunt na een indrukwekkende marathon. Niet veel later zou hij de sport vaarwel zeggen om er sinds vorig jaar als amateur in terug te komen. En zie, in oktober 2018 staat hij opnieuw aan de start in Hawaii, dan als age grouper.

We dragen deze TBT dan ook graag op aan Bruce en aan al die andere Belgische atleten die er toen zo’n mooi schouwspel van maakten. Ik kwam er tot het besef wat de Ironman van Hawaii betekent en welke beleving er rond hangt. We zijn blij om terug te zijn en we hopen zaterdag op een nieuwe topdag.

Lees ondertussen hier nog eens onze verslaggeving van 2012:

Kona 2012: 5 Belgen in top-16

Kona 2012: Goud voor Sam Gyde en Stefanie Adam