Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Van Riel en Michel samen op podium in World Cup Tongyeong
Van Riel en Michel samen op podium (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Nieuws

Van Riel en Michel samen op podium in World Cup Tongyeong

Van Riel en Michel samen op podium (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Van Riel en Michel samen op podium (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Op de voorlaatste wedstrijd van de 2017 World Cup mochten Marten Van Riel én Claire Michel samen vieren. Onze landgenoten pakten allebei brons in de sprinttriatlon in Tongyeong en stonden dus samen op het derde schavotje van het Koreaanse podium. Ook de andere Belgen deden het uitstekend in Korea. Volgend weekend is er de slotmanche van de wereldbeker in Japan.

Claire Michel had een sterk zwemnummer, net zoals Valerie Barthelemy. De twee Belgische vrouwen zaten na 750 meter zwemmen goed voorin en het verschil met een kopgroep van drie was klein. In de eerste kilometers van de 20 km fietsen kregen de twee landgenotes samen met de andere achtervolgsters het koptrio al snel te pakken. Met een kopgroep van 18 wisselden de vrouwen voor 5 km lopen. Summer Cook en Ai Ueda wisselden het snelst en pakten meteen een gat op de rest van de groep. Summer Cook was in de slotfase de snelste en won voor Ueda. Claire Michel was de snelste van het groepje achter de twee leidsters.

Michel met Ueda en Cook op het podium (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Michel met Ueda en Cook op het podium (foto: ITU/Tommy Zaferes)

“Ik had een goed zwemnummer vandaag en gelukkig kregen we, dankzij een goeie samenwerking voorin, de drie koploopsters al snel te pakken,” reageerde Claire. “Voor mij zat er misschien nog meer in, maar ik vrees dat ik iets te behoudend ben begonnen met lopen, in plaats van meteen met Summer en Ai mee te springen. Ik houd hier wel een goed gevoel aan over en dat wil ik volgende week doortrekken naar Miyazaki,” aldus nog Claire. Summer Cook won in 57’44. Claire werd derde in 58’20. Valerie Barthelemy pakte de 16de plaats in 59’48.

Te veel energie verbruikt op de fiets

Marten Van Riel streed de hele tijd mee voor de overwinning. Hij kwam als derde uit het water en zette zich mee op kop van een select groepje van vijf. Vlak achter hem volgde Peter Denteneer, in een eerste grote groep, en Jelle Geens volgde in de tweede grote groep. De drie groepen kwamen in de slotkilometers van het fietsen samen en de drie Belgen begonnen bijna gelijktijdig in een goeie positie aan de 5 km lopen. Aan het einde van de eerste ronde bleven er nog negen kandidaten over voor de zege. Na een versnelling van Raphael waren ze nog met vier, met Marten Van Riel constant in het spoor van de Fransman. In de eindspurt moest Marten de duimen leggen tegen de snellere Raphael en Rostislav Pevtsov uit Azerbeidzjan. Raphael won in 52’00. Marten werd derde in 52’09. Peter Denteneer liep sterk naar een 14de plaats in 52’38, Jelle Geens werd 30ste in 53’39 en Jonathan Wayaffe pakte de 38ste plaats in 53’56.

Van Riel wordt teruggepakt door Denteneer en de rest (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Van Riel wordt teruggepakt door Denteneer en de rest (foto: ITU/Tommy Zaferes)

“We probeerden weg te geraken op de fiets, maar we waren met een kleine groep, zo’n 4 à 5 man,” vertelt Marten. “Helaas kwam helemaal aan het einde van de fietsproef de grote groep alsnog aansluiten. Misschien heb ik tijdens dat fietsen net te veel energie verbruikt, energie die ik aan het einde te kort kom in de spurt,” aldus de bronzen Van Riel.

 

Van Riel volgt Raphael op de voet (foto: ITU/Tommy Zaferes)
Van Riel volgt Raphael op de voet (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Volgend weekeinde is er de slotmanche van de ITU World Cup. Dan trekken onze landgenoten naar Miyazaki in Japan.

Aurelien Raphael and Summer Cook secure World Cup wins in Tongyeong Triathlon.org