Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Drafting halve van Brasschaat is geen drukfout
Nieuws

Drafting halve van Brasschaat is geen drukfout

Alexis Krug wint Brasschaat 2017

Op zondag 24 juni wordt in en rond het park van Brasschaat de 35ste editie van de Sportoase triatlon van Brasschaat gehouden. Dat werd dit weekend via een mailing aan de triatleten die eerder deelnamen gemeld. Maar op social media ontstond er meteen commotie over het bericht dat de organisatie verstuurde. Daarin staat letterlijk: 82 km fietsen, 4 ronden, autovrij, drafting toegelaten. Een drukfout? “Nee, dat is jammer genoeg geen drukfout,” vertelt Jef Konings, al laat hij ook nog weten dat “We er nog niet uit zijn…”

De triatlon van Brasschaat is één van de oudste van het land en heeft in zijn 35-jarige carrière al wat ups en downs gekend. Na een paar jaar op de kwartafstand ging de organisatie de laatste tijd opnieuw vol voor de lange afstand, maar de Halve van Brasschaat kampt al jaren met een weerkerend probleem: goedkeuring krijgen van aanliggende gemeentes om op hun grondgebied te mogen fietsen en dus verschillende belangrijke verkeerslussen verkeersvrij te houden. De vorige twee edities werd het fietsparcours een stuk korter, met meer rondes, maar dat werkte het stayeren enorm in de hand met grote pelotons die samen de wisselzone infietsten en dit tot grote frustratie van heel veel atleten.

Brasschaat drafting

Om die discussie uit de weg te gaan, kiest men in Brasschaat in eerste instantie voor een halve triatlon, drafting toegelaten. “Omdat het in onze regio elk jaar moeilijker werd om de fietsproef op een omloop te krijgen die lang genoeg is voor een halve triatlon, stelde bondscoach Nick Baelus voor om een circuit van 22 km te maken en vier ronden te laten rijden, maar dan mét toelating tot drafting. Dit zou één en ander voor de politie vergemakkelijken, maar ook voor de scheidsrechters. We hebben dan minder signaalgevers nodig en alles bij elkaar levert het veel minder ongemak op voor de burgers in notabene de buurgemeenten”, legt Jef Konings uit, ex-bondsvoorzitter en organisator van de triatlon van Brasschaat.

Zorgt Brecht voor de oplossing?

Het zou dus wel eens een unieke wedstrijd kunnen worden. Wij hebben alleszins geen weet van andere long distance triatlons waarin drafting toegestaan is. Maar mogelijk dient zich toch nog een andere oplossing aan, volgens Jef Konings: “We hebben deze morgen (maandag – redactie) nog overleg gehad met de politie in Brecht. Zij hebben eigenlijk niets tegen een gesloten traject. Hierdoor kunnen we al of niet draften herbekijken. We zijn er dus nog niet uit,” aldus Jef. De Sportoase Triatlon van Brasschaat vindt dit jaar plaats op zondag 24 juni. Alle verdere info vind je op de website van de organisatie.