Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
IM Australia: Haai, kangoeroe en bosbrand én Belgisch Kona-ticket
Nieuws

IM Australia: Haai, kangoeroe en bosbrand én Belgisch Kona-ticket

Stephane Vander bruggen Busselton 2017

De Ironman Western Australia van dit weekend gaat de geschiedenisboeken in als de meest absurde volledige triatlon ooit. In Busselton sloeg het noodlot namelijk drie keer toe. Eerst werd de organisatie genoodzaakt om het zwemmen te annuleren door de aanwezigheid van een haai. De race werd een duatlon, waarbij een triatleet op het fietsparcours in botsing kwam… met een kangoeroe. Later op de dag werd het keerpunt van het lopen naar voor verlegd door een bosbrand. Tussen alle chaos kreeg ons land er weer een extra ticket bij voor het WK Ironman in Hawaii in 2018.

Een helikopter van de organisatie spotte een haai van 2,5 meter in de buurt van de atleten toen al een aantal zwemmers in het water lagen. Die werden meteen verzocht om terug naar het strand te zwemmen. Uit veiligheidsvoorzorgen werd het zwemmen vervolgens geannuleerd. Met een korte loop richting wisselzone startte de wedstrijd zonder zwemonderdeel. De voorbije jaren werden er in Busselton al vrij veel kangoeroes gespot rond het fietsparcours maar dit jaar zorgde er eentje voor een aanrijding op het fietsparcours. Of de triatleet zijn wedstrijd kon verderzetten, is ons niet meegedeeld. En uiteindelijk zorgde een bosbrand ervoor dat het keerpunt dichterbij werd gelegd in het lopen in het laatste deel van de wedstrijddag.

Tussen al die chaos door werden Terrenzo Bozzone en Melissa Hauschildt de winnaars in Busselton. Maar er was ook Belgisch succes want op de 25ste plaats overall vonden we Stephane Vander Bruggen. De naar Australië uitgeweken Belg is al jaren goed voor Belgische medailles op age group WK’s. Dit jaar kwamen we hem opnieuw tegen in Rotterdam en een week later in Lille. In 2018 lopen we hem al zeker tegen het lijf, maar dan in Kona. Want hoewel Stephane twee minuten te kort kwam voor de zege bij de M44 leverde zijn tweede plaats een ticket op voor het WK Ironman. Stephane finishte in 8u14’47.