Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman schaft pro ranking af!
Nieuws

Ironman schaft pro ranking af!

Patrick Lange winnaar Hawaii 2017

In de laatste twee weken van het jaar pakt Ironman nog even uit met ophefmakend nieuws. Woensdag maakte Ironman bekend dat vanaf 2019 de pro ranking verdwijnt en vervangen wordt door kwalificatie per slot. Op die manier zal een pro triatleet opnieuw in 1 wedstrijd per seizoen zijn kwalificatie voor Hawaii kunnen afdwingen. Voor het WK 70.3, dat over twee dagen wordt gespreid, zouden er in 2019 zo’n 170 slots komen, voor het WK Ironman in Hawaii exact 100… 

De KPR of Kona Pro Ranking kreeg al langer met kritiek te maken omdat atleten die niet in Hawaii waren of in Kona minder goed presteerden te veel punten moesten ophalen in te veel wedstrijden en daardoor vaak niet fris aan de start van het WK verschenen. Door opnieuw met een kwalificatie via een aantal slots per wedstrijd te werken, kan één wedstrijd per jaar al voldoende zijn om je ticket voor Hawaii te verzekeren. Langs de andere kant blijft er het risico dat je meer wedstrijden zal moeten doen én de juiste wedstrijden zal moeten uitkiezen.

Het aantal slots per wedstrijd is alvast opvallend. Van de gegarandeerde slots zullen er namelijk evenveel voor mannen als vrouwen zijn, aangevuld met extra slots op basis van het aantal deelnemende pro’s. Dat lijkt op een eerste stap naar het gelijktrekken van het aantal deelnemers bij de mannen én de vrouwen in Kona. Dat zal wellicht zeker het geval zijn voor het WK 70.3 over de halve afstand in 2019. 

“Op het podium finishen van een Ironman of een 70.3 evenement is een hele prestatie en de beloning daarvoor zou meteen een startplaats moeten zijn op de wereldkampioenschappen,” zegt Ironman CEO Andrew Messick. “Het terugkeren naar het slot systeem beloont onze Ironman champions én de Ironman wedstrijden over de hele wereld met opnieuw een focus op een grootste prestatie op race dag zelf. Als je wint, ben je er bij en atleten zullen niet langer meer moeten gaan rekenen hoe hun races te plannen om zich te kwalificeren,” aldus Messick.

De kwalificatieperiode voor Kona 2019 begin op 9 september 2018 vanaf de Ironman van Wisconsin en de Ironman van Wales. Vanaf dan gaat de slot-kwalificatie in. Voor het WK 70.3, dat in 2019 in Nice wordt gehouden, worden vanaf 8 juli 2018 de eerste slots uitgedeeld in de 70.3 Ironman van Jönköping en Ecuador.

Ironman bevestigde in hetzelfde bericht dat de Ironman wereldkampioen zich vijf jaar lang niet moet kwalificeren én breidt dit uit met de podiumfinishers in Kona die het jaar nadien ook zeker zijn van deelname in Kona. Daarnaast krijgt ook de wereldkampioen 70.3 automatisch een uitnodiging om in Hawaii te starten.