Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Voorzitter en sponsor lijnrecht tegenover elkaar
Nieuws

Voorzitter en sponsor lijnrecht tegenover elkaar

Triatlon Vlaanderen wat nu

Hommeles bij Triatlon Vlaanderen… Twee maanden geleden hadden we een interview met een ambitieuze voorzitter Johan Druwé, die toen erg positief was over de inzet van Michaël Schouwaerts als expert binnen de Raad Van Bestuur. Diezelfde Michaël Schouwaerts legde ondertussen zijn functie neer. In de nasleep daarvan zorgde een persoonlijke aanvaring met de voorzitter ervoor dat hij als directeur van Sportoase het vierjarig contract als sponsor van Triatlon Vlaanderen na 1 jaar al opzegt. Wat gaat er mis bij Triatlon Vlaanderen?

In maart van dit jaar werd Michaël Schouwaerts verkozen als gecoöpteerd expert van de RVB. Hij doet niet alleen zelf aan triatlon maar is ook erg betrokken bij de sport als directeur van Sportoase, met sponsoring van onder andere het Cecemel-Sportoase Triatlon Team van Marc Herremans, 3athlon.be, BRTC, Trinity, de triatlons van Wuustwezel, Oudenaarde en Brasschaat, Sofie Goos, BMC-VifitSport en sinds midden 2017 ook van Triatlon Vlaanderen, zowel financieel als facilitair. Zo zorgde hij er mee voor dat onze toptriatleten meer zwemwater kregen in Sportoase Leuven. Als docent sportmarketing en met zijn jarenlange ervaring als bedrijfsleider hadden heel wat insiders gehoopt dat Michaël de federatie mee naar een professioneler niveau zou kunnen tillen.

Op social media lazen we dat een gebrek aan visie en vooral de snelheid van uitvoering aan de basis van zijn beslissing lagen. En dus lijkt het er opnieuw sterk op dat de federatie nog niet klaar is voor de professionalisering die niet alleen Michaël zelf voor ogen had. Wij vernamen rond datzelfde moment van voorzitter Johan Druwé dat de federatie “nu eenmaal niet werkt als een bedrijf”. Datzelfde argument gebruikte de voorzitter ook bij Michaël, met vervolgens verwijten dat Schouwaerts zijn visie niet gedeeld zou hebben met de RVB en dat hij een gebrek aan democratisch inzicht had. Zware woorden aan het adres van één van de weinige sponsoren van de federatie…  

Wij gingen eens horen bij voorzitter Johan Druwé wat hij van de hele situatie vindt en of de RVB en hijzelf als voorzitter in deze situatie door kunnen gaan. “Ik betreur het en begrijp het niet,” zegt Johan, “maar ik wil als voorzitter wel even formeel reageren. Het contract tussen de federatie en Sportoase stopt op vraag van Sportoase op 31 juni 2018. Tot zolang beloven beide partijen het contract na te leven. We zoeken na het ontslag van Michaël naar een nieuwe expert om onze RVB te versterken. Het aanvullen van de RVB met experten is nu bijna 2 jaar voorzien in onze statuten. We hebben dit ingevoerd om de competenties die ontbreken binnen de RVB te kunnen aanvullen. Er is momenteel echter geen enkele belemmering om gewoon verder te werken.

Ik betreur het feit dat Michaël is vertrokken als bestuurder. Hij was een grote meerwaarde. Ik ken de redenen van zijn ontslag niet en had die graag vernomen. Ik wens in deze zaak onze gedragscode en ook het contract met Sportoase te respecteren en onthoud mij van enig commentaar. Verder wens ik op een serene manier verder te werken. Indien er een officiële vraag komt, beloof ik mijn volledige samenwerking en conclusies te aanvaarden van het onderzoek,” aldus de voorzitter.

Johan Druwe Wim Ottoy
Nieuwe directeur Wim Ottoy en voorzitter Johan Druwé

Het is niet allemaal kommer en kwel bij de federatie. Ondertussen zijn de functies van directeur Triatlon Vlaanderen (door Wim Ottoy) en manager Belgium Triathlon (door Ines Baillet) ingevuld en zou naast Jeroen Scheerder ook een tweede expert aan de RVB toegevoegd worden. Binnen diezelfde RVB legt Werner Taveirne om heel andere redenen zijn functie neer, al blijft hij vanop afstand nog betrokken bij het Belgium3Team age group verhaal. Hopelijk houden de nieuwkomers hun rol langer vast, want Michaël is niet de eerste die de federatie na een kort verblijf op bestuursniveau verlaat.  

De komende dagen willen we daarom graag nog een aantal andere stakeholders aan het woord laten, vooral om te zien of en hoe het anders kan. Uiteraard Michaël Schouwaerts zelf, maar ook clubs, atleten en een ex-lid van de RVB…