Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel: “Wat als er brons had ingezeten?”
Marten Van Riel op kop in Rio (foto: ITU/Delly Carr)
Nieuws

Marten Van Riel: “Wat als er brons had ingezeten?”

 

 

Marten Van Riel op kop in Rio (foto: ITU/Delly Carr)
Marten Van Riel op kop in Rio (foto: ITU/Delly Carr)

Na het dopingnieuws rond Henri Schoeman reageerde coach Joel Filliol redelijk snel via twitter. Maar Marten Van Riel, met zijn zesde plaats in Rio absoluut betrokken partij bij het hele verhaal, liet wat langer op zich wachten. Wij kregen hem uiteindelijk te pakken op stage waar hij met de trainingsgroep van Filliol aan het nieuwe seizoen werkt. Vorige week was er nog de vreugde om de verkiezing tot Rising Star van 2017 door de ITU, maar in het weekend klonk hij toch ontgoocheld over het dopingschandaal. “Op deze manier wordt de olympische wedstrijd toch beïnvloed…” klinkt het bij Marten.

Vorige week stond de triatlonwereld op zijn kop na het nieuws van de gelekte IOC emails waarin duidelijk werd dat de Zuid-Afrikaanse triatleet Henri Schoeman positief testte op Prednisol na de olympische triatlon in Rio. Schoeman pakte er brons, gaf het gebruik van Prednisol aan op zijn dopingformulier maar er was in zijn dossier geen TUE te vinden, het document waaruit moet blijken dat een geneesmiddel op voorschrift mag genomen worden. 

Marten spreekt zich niet uit over de schuld of onschuld van Schoeman. “Ik blijf het liefst neutraal in deze zaak, maar wat de situatie ook is, een straf lijkt me onvermijdelijk en eigenlijk zou het zo horen. Ik vind het vooral jammer dat hierover zo lang gezwegen is. Dat maakt de situatie alleen maar lastiger voor alle partijen. Maar het ergste is dat op deze manier de olympische wedstrijd toch beïnvloed werd. Ook voor mezelf is het gevolg zuur. Want wie weet wat mogelijk is als ik op dat moment op bronzen koers lig met nog 3 km te gaan (toen Marten samen liep met Schoeman, een atleet die hem voordien nauwelijks of niet wist te verslaan in het lopen – redactie). Bronzen vleugels waar ik niet van heb kunnen proeven en nooit zal weten waartoe die misschien zouden kunnen leiden,” aldus Marten.

Euforisch gevoel en makkelijker door pijngrens

Wij gingen ten rade bij sportarts Peter Vervoort om eens te horen waarvoor Prednisol nu precies gebruikt wordt en wat de gevolgen ervan zijn. Hij neemt een duidelijke stelling in tegen een TUE, want dat is volgens de sportarts uit Nijlen niet alleen in dit geval het randje opzoeken. “Prednisolon zijn ontstekingsremmers op basis van bijnierschorshormoon (corticosteroïden). Bijnierschorshormoon remt ontstekingen en kan overgevoeligheidsreacties (allergische reacties) inperken. Prednisolon zorgt er namelijk voor dat patiënten zich beter en meer levenslustig gaan voelen maar remt ook de groei van tumoren. Verder wordt Prednisolon ook aan patiënten toegediend, wanneer het lichaam zelf te weinig bijnierschorshormoon aanmaakt via de bijnieren. Dus als gewone pijnstillers/ontstekingsremmers (bvb Ibuprofen) en kine niet werken, dan ga je met cortisonen een stapje verder.

Als je cortisonen injecteert, wordt de sporter heel euforisch (voelt zich beter) en maakt meer suikers aan. Je gaat dan makkelijker door de pijngrens. Dat is waarom ze het in de sport zoveel gebruiken. Gaat Schoeman in de fout? Waarschijnlijk wel, want hij zal wel weten waarom sporters dit gebruiken. Maar de regels zeggen op dit ogenblik dat het met een TUE mag en als zijn dokter de regels juist had toegepast, dan had er hier nooit sprake geweest van een dopinggeval.

Dus in plaats van al dat gezever altijd over dergelijke zaken, pas de regels aan zodat men dit niet meer kan gebruiken. Idem voor slaapmiddelen. Maar neen, men laat maar verder betijen. En wees maar zeker dat je zou verschieten hoeveel sporters hiervan gebruik willen maken omdat ze weten dat het kan en mag. Doen ze dan iets fout? Strikt genomen niet,” aldus Peter.

Het zwengelt de discussie verder aan over het nut én het juiste gebruik van een TUE. In het geval van Schoeman sprak bijvoorbeeld Sebastian Kienle er zich streng over uit en we kennen allemaal het standpunt van wielrenner Tim Wellens, na zijn reactie rond de zaak Froome.

Ondertussen is de ITU een onderzoek gestart. Ze hebben contact gehad met Schoeman, die eerder al had toegegeven twee dagen voor de wedstrijd in Rio ziek geweest te zijn. Henri Schoeman heeft zijn volledige medewerking beloofd aan het onderzoek. Wordt dus zeker nog vervolgd…