Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Geen sprake van positieve test” – ITU sluit onderzoek Schoeman af
Nieuws

“Geen sprake van positieve test” – ITU sluit onderzoek Schoeman af

De ITU, de International Triathlon Union, kwam woensdag met het persbericht dat ze na het onderzoek in het vermeende dopingschandaal met Henri Schoeman tot de vaststelling gekomen zijn dat er geen sprake is van een positieve dopingtest en dat het onderzoek bij deze afgesloten is. Aanvullend gaat het IOC in de tegenaanval tegen de lekken en het verspreiden van persoonlijke informatie van atleten. Eerder deze week reageerde Marten Van Riel nog op de hele hetze.

De ITU en het IOC hebben samen een onderzoek gestart en zijn, onder andere dankzij de medewerking van Henri Schoeman zelf, tot de conclusie gekomen dat er geen sprake is van een zogenaamde Adverse Analytical Finding en het hier dus niet gaat om een positieve dopingtest. In de gelekte IOC-mails wordt de AAF term echter wel meermaals gebruikt en in het gelekte, door de atleet ondertekende, doping control form staat duidelijk het gebruik van Prednisolon vermeld. In hoeverre de mails authentiek zijn, is natuurlijk een andere vraag, maar zeker is dat er ook door het WADA geen gevolg werd aan gegeven. Triatlon blijft dus tot nader orde een cleane sport (alleszins de olympische triatlon) en Schoeman wordt geprezen om zijn volledige medewerking.

ITU voorzitter Marisol Casado: “We zijn uitermate tevreden dat dit onderzoek volledig afgesloten is en dat het de naam zuivert van een triatleet die volledig heeft meegewerkt en ten allen tijde de ITU en het IOC bijgestaan heeft om de omstandigheden op te helderen, ondanks de enorme druk. Het professionalisme en de openheid die Henri Schoeman heeft getoond, mag een voorbeeld zijn voor elke atleet die tegen een gelijkaardige situatie aankijkt. In ITU geloven we sterk in een cleane sport, want dat is het wat onze sport en onze atleten groots maakt.”

Ondertussen onderzoekt het IOC de omstandigheden waarin de informatie over Henri Schoeman openbaar is gemaakt en neemt stappen om confidentiële informatie van atleten te beschermen. Het IOC veroordeelt de privacy-inbreuk en zal illegale pogingen om confidentiële informatie openbaar te maken vervolgen.

Case closed dus en op naar meer positief nieuws op het triatlonfront, al blijft bij bovenstaande toch een zuur smaakje hangen…