Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuwe trend: Optische hartslagmeters voor bovenarm
Gear

Nieuwe trend: Optische hartslagmeters voor bovenarm

OH1-productpage-share_banner_1200x630px

Nadat Polar in september 2017 al kwam met de OH1, brengt Wahoo Fitness sinds januari van dit jaar de TICKR FIT op de markt. In beide gevallen gaat het om een optische hartslagmeter die je om je bovenarm bevestigt. De meting van de hartslag aan de bovenarm zou bij een optische sensor een grotere nauwkeurigheid geven dan optische sensoren aan de pols. De vraag is of het een echte trend wordt en de OH1 en de TICKR FIT de traditonele borstband zullen vervangen. Wij hebben beide producten in test en zullen je onze ervaringen de komende weken laten weten. Maar eerst even kijken naar de typische kenmerken van deze nieuwe hartslagmeters.

OH1_beautyshot-1

We brachten onlangs nog de review van de Polar H10, de in 2017 gelanceerde hartslagband die je nog altijd rond de borst bevestigt. De twee voornaamste kenmerken van de H10: zijn hoge mate van accurate meting én het intern geheugen. Dat laatste heeft Polar doorgetrokken naar de OH1, die ook een intern geheugen heeft en kan functioneren zonder connectie met smartphone of andere toestellen. Ideaal wanneer je batterij van je sporthorloge leeg raakt of is, maar ook wanneer je lekker zonder smartphone wil lopen of andere sporten wil uitoefenen.

Polar-OH1-apps

Polar was al langer bezig met optische hartslag meting, met de smartwatch M600 en de recent op de markt gebrachte M430 als paradepaardjes. Zij meten al via lichtpulsen de doorbloeding aan de pols en bepalen op die manier de hartslag. Aan de bovenarm zou het volgens insiders accurater zijn om die doorbloeding te meten, al blijft één en ander afhankelijk van huidtype en kleur. Wij gebruiken sinds 2016 de Polar M600 en in onze review destijds gaven we al aan dat voor een recreatieve sporter de optische hartslagmeting meer dan voldoende is. Bovendien heb je het gevoel van vrijheid zonder beklemmende hartslagband. De nieuwe OH1 heeft nog een extra voordeel. De hartslagmeter is waterdicht en kan tijdens het zwemmen gebruikt worden. Polar claimt dat je tot 200 uur aan trainingsdata kan opslaan in het intern geheugen, dus bij je zwemsessie heb je geen smartphone of sporthorloge nodig in de buurt.

tickr_fit_1

Dat is meteen het grote verschil met de Wahoo TICKR FIT. Die heeft geen intern geheugen, maar is net zoals de andere Wahoo toestellen dan weer erg gemakkelijk te koppelen met andere toestellen en apps, ook als deze niet van Wahoo zijn. De ingebouwde ANT+ en Bluetooth Smart zorgt voor deze koppeling. Nog een afwijking tegenover de Polar is het feit dat Wahoo twee straps meegeeft in de verpakking, rekening houdend met de verschillen in armomtrek van hun gebruikers? Wahoo claimt ook een langere batterijduur, tot 30 uur.

Momenteel hebben we beide toestellen in test. Gert-Jan trekt met de Polar OH1 naar Calpe tijdens zijn triatlonstage bij Vuelta Turistica, waar hij hem ook zal dragen tijdens De Rit met Sofie Goos. Hans gebruikt de Wahoo TICKR FIT in aanloop naar de BAIK X-duathlon van Nossegem in maart. Nadien mag je hier een uitgebreide review verwachten van beide modellen.