Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen doping in Vlaamse tri- en duatlon in 2017
Duathlon

Geen doping in Vlaamse tri- en duatlon in 2017

 
Er is in 2017 in het Vlaamse triatlon en duatlon geen doping gebruikt. Of misschien exacter uitgedrukt: er is vorig jaar geen enkele triatleet of duatleet betrapt op het gebruik van doping. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse dopingautoriteit (NADO) deze week heeft vrijgegeven.
 
Alles samen voerde NADO Vlaanderen vorig jaar 2.002 dopingcontroles uit: 1.063 in wedstrijdverband, 863 buiten competitie en 76 in fitnesscentra. Alles samen waren 2,5 procent van die controles positief.
 
Er werden 30 triatleten en 12 duatleten gecontroleerd na een wedstrijd en er waren 39 controles bij triatleten buiten competitie – in dat geval gaat het om atleten die erkend zijn als elitesporter. Al die controles waren negatief, en dat is positief nieuws voor de triatlon- en duatlonsport.
 
Wat de grotere sporten betreft, bedroeg het aantal dopinggevallen in atletiek 2,4 procent, in wielrennen 1 procent, in voetbal 0,4 procent en in zwemmen en tennis ook 0 procent.
 
De grootste dopingcijfers in Vlaanderen werden teruggevonden in de krachtsporten: bodybuilding (10,8 procent), boksen (9,1 procent), powerlifting (6,7 procent). Het meest opvallende cijfer komt uit de fitnesscentra: 16 van de 76 controles (21,1 procent) waren er positief.
 
Met dank aan Marc Mercy