Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Polar OH1: hartslag aan de arm – review
Gear

Polar OH1: hartslag aan de arm – review

Polar-OH1-connected-mode

We hadden het al over de Polar H10 hartslagband maar op de Velofolies beurs ontvingen we het nieuwste item dat Polar op markt bracht: de Polar OH1. Een nieuwe hartslagsensor? Ja! Eentje in de lijn van voorgaande? Helemaal niet! Nadat er eerder al het M600 sporthorloge uitkwam met ingebouwde sensor die de hartslag rechtstreeks registreert vanuit de pols brengt Polar nu ook een hartslagband uit die kan gedragen worden rond de arm! Onze redacteur ging er meteen mee aan de slag om jullie te voorzien van een eerste review.

Uitpakken

Een kleine (letterlijk dan) nieuwigheid vraagt om een kleine verpakking. Maar die verpakking moet er al snel aan geloven want we willen zo snel mogelijk dit nieuw snufje zien. Naast de gebruikelijke handleiding steken er 3 zaken in de doos: de optische sensor uiteraard, een armband en een usb-adapter maar hierover later meer. De hartslagmeter in de band fitten vraag niet al te veel vakmanschap en ook de verbinding met zowel de Polar Flow app als met de V800 is vanzelfsprekend. Hierin dus geen grote verschillen met de borsthartslagmeters. Enkel wel selecteren in de Flow app waar je de band precies zal dragen (boven-, onderarm, links of rechts). Heb je een gps van een ander merk en wil je hierop ook je hartslagwaardes aflezen dan is dit ook geen enkel probleem: perfecte compatibiliteit via Bluetooth!

untitled

Accuraat? De test…

Wij gingen meteen aan de slag en begonnen met een gewone duurtraining. Natuurlijk op voorhand niet vergeten je hartslagmeter te activeren wat bij dit model wel moet gebeuren. Een druk op de knop langs de zijkant en wanneer het grote groene led-licht constant brand (bevestiging dat je hartslag gedetecteerd is) mag je vertrekken. Op het eerste zicht vertoont onze V8000 geen abnormale hartslagwaardes op het scherm dus dat klopt alvast. De volgende training gaan we voor een intervalsessie waar onze hartslag de verschillende zones in sneltempo opzoekt. Hierin merken we de kleine handicap qua traagheid van weergave: onze exacte hartslagwaardes worden met een paar seconden vertraging weergegeven op het scherm maar de eindwaardes tonen geen abnormale resultaten wanneer we de trainingsresultaten nadien overschouwen. Licht vervelend misschien maar buiten conditietesten is het nu niet zo dat we binnen de seconde na een spurt meteen onze precieze waarde absoluut willen bekijken.

Oplaadbaar

Het grote pluspunt aan deze hartslagsensor is dat deze oplaadbaar is. Geen gedoe meer met batterijen vervangen maar gewoon je sensor opladen via de meegeleverde usb-adapter. Kanttekening is natuurlijk dat de duur van de batterij niet zolang draagt als de vervangbare maar als je er na iedere training (de batterij kan heus wel een tiental uur mee) een gewoonte van maakt de OH1 in het stopcontact te steken, dan is er geen enkel probleem.

Polar-OH1-Optical-Heartrate-sensor600x600

Slimme sensor

Net zoals de H10 beschikt deze OH1-sensor over een intern geheugen die je hartslagwaardes opslaat wanneer je je sporthorloge niet ter beschikking hebt en dit tot wel 200 uur! Let wel, dit dingetje slaat enkel de hartslagwaardes op dus verwacht geen uitgebreide trainingsanalyse met je afgelegde kilometers en snelheid want een gps tracker is er niet in verwerkt. Of dit daadwerkelijk 200 uur trainingsarbeid opslaat, kunnen we niet bevestigen omdat we in de voorbije weken nu eenmaal niet aan een trainingsgemiddelde van 50 uur per week komen maar we vertrouwen hierbij Polar op hun woord. Hoe deze functie activeren? Wanneer je de sensor geactiveerd hebt druk je kort 2 maal achter elkaar op de knop en wanneer het groene ledje knippert op het tempo van je hartslag, dan kan je met een gerust gemoed vertrekken. Handig toch? Alle gegevens synchroniseren doe je nadien gewoon rechtstreeks op de Polar Flow app wat in tegenstelling tot de H10 nog niet mogelijk was (Hier moest dit eerst via de Polar Beat als tussenstation gebeuren).

Polar-OH1-standalone

Ons verdict

De OH1 is een knappe vernieuwing die voor mensen die een borstband maar matig kunnen verdragen een uitstekende oplossing is. De resultaten zijn ook zeer accuraat al raden we wel aan om misschien toch een borstband te overwegen wanneer je trainingen of testen uitvoert waarbij een onmiddellijke analyse van je hartslagwaardes een vereiste is. Met een prijs van €79 is dit uiteraard geen goedkoop hebbedingetje maar daarvoor krijg je een trainingssensor met een enorm intern geheugen voor in de plaats. Aan jullie de keuze!

Alle info over de Polar OH1 vind je op de website van Polar.