Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Met de tijdritfiets de Muur op, of niet? – parcoursverkenning
Nieuws

Met de tijdritfiets de Muur op, of niet? – parcoursverkenning

Club40Geraardsbergen-067

Voorbije zondag stond de parcoursverkenning van de Challenge Geraardsbergen op het menu. Een zonovergoten dag die hopelijk het begin van enkele zomerse maanden aankondigt was meer dan mooi meegenomen. Ook wij stuurden ons mannetje richting Domein ‘De Gavers’ om de lus in en rond Geraardsbergen eens van naderbij te bekijken.

Heel wat mooi volk aanwezig voor deze parcoursverkenning. O.a. Pieter en Sander Heemeryck, Stephanie Adam en een select gezelschap van de Club40Kona onder leiding van Bruno Clerbout tekenden present.

Aanloopstrook

Vanuit ‘De Gavers’, waar ook de zwemstart plaatsvindt, wordt de aanloopstrook aangevat richting de lus van 40km die in deze Challenge twee maal wordt gereden. De aanloopstrook verloopt naar analogie naar wat de rest van het parcours brengt: pittig. Meteen worden de eerste hoogtemeters boven gehaald waarbij de adrenaline na het zwemmen nog best even wordt bedwongen. Over je toeren gaan in de eerste vijf kilometer? Het kan.

Congoberg

Het eerst gedeelte van de lust brengt je richting Galmaarden. Eenmaal Galmaarden bereikt mag je je opmaken voor die eerste hindernis die je voorgeschoteld krijgt: De Congoberg. Laat je alvast niet beangstigen door de naam. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 5% aan één kilometer is dit een klim die best wel lekker bolt. Maar hier woekeren met de krachten kan ook voor gevaar zorgen voor wat erna komt.

Rechttoe rechtaan

Wie denkt aan Geraardsbergen, die denkt aan Vlaamse Ardennen, heuvels, kasseien en smalle wegen. Zo dachten wij ook maar niets is minder waar! De volgende kilometers bewijzen dat dit een parcours is waar hardrijders aan hun trekken komen. Na de afdaling van de Congoberg gaat het richting Vollezele waar je de N255 vervoegt. Deze weg verlaat je voor een kleine lus die je bijna tot in Edingen brengt. Van hieruit wordt terug koers ingezet richting Geraardsbergen, een traject van een kleine tien kilometer over een langgerekte recht baan dat geen meter vlak loopt. In onze ogen is dit het punt waar de verschillen zullen worden gemaakt, zeker wanneer die dag de wind uit Noordwestelijke richting komt. Zit je goed? Dan kan de jacht beginnen. Treed de verzuring enigszins toe? Dan kan de lange lijdensweg beginnen.

De Muur or what else…

De Vesten, de grote Markt waar je het publiek aan de finishzone kan overschouwen en natuurlijk de apotheose: De Muur! Op het einde van de eerste ronde en bij de volgende ronde wanneer je wissel binnendraait is dit het laatste euvel dat je nog moet overwinnen. Met een piek van bijna 20% kom je na één lange kilometer boven op de Kapelmuur na een gevecht met de plaatselijke kasseien. Vanaf hier kan de duik ingezet worden naar de wissel langs de Begijnhofkaai om je bolide weg te bergen en de loopschoenen aan te binden.

Ons advies?

Voor de verkenning zag je Gert-Jan dan wel op zijn oranje Fenix SLX de heuvels opstuiven, toch is dit niet de fiets waarmee hij aan de start zou staan. Er zitten dan wel genoeg klimkilometers en technische passages in het parcours, toch zijn we van mening dat dit een parcours is waar hardrijders zicht duidelijk kunnen onderscheiden. Haal de tijdritfiets dus zeker boven want dit is de fiets waar je het mee zal moeten doen. Tot de 10de juni!

Skoda Challenge Geraardsbergen affiche