Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nooit meer natte voeten! – Sealskinz Hydrostop
Gear

Nooit meer natte voeten! – Sealskinz Hydrostop

Velofolies routiniers kennen het zicht ondertussen wel, het is immers al enkele jaren onveranderd: een lieftallige jongedame in koerstenue en Lance Armstrong-gewijs hoog opgetrokken sokken in… een teil water. De boodschap is duidelijk, Sealskinz beweert dat de voeten van deze jongedame warm en droog blijven, zelfs al mag ze van heel de dag haar vochtige vierkante meter niet verlaten. Wij geloven niemand op zijn woord, schooiden een paar en trokken er mee naar de Ardennen om aldaar te kayakken, mountainbiken, trail lopen, nogmaals te mountainbiken en tenslotte te run&biken. Het relaas van de Grand Raid van Sportevents kan je elders lezen, het relaas van de Sealskinz Hydrostop vind je hier.

Hydrostop

In se is een Sealskinz sok een Sealskinz sok, opgebouwd uit het gekende drielagig ensemble. De binnenste liner bestaat uit Merino wol, outdoor liefhebbers kennen dit textiel van merken zoals Icebreaker, voor de minder bekenden licht ik even toe. Het Merinoschaap heeft het monopolie op de productie van dit fijne stukje stof, het is een wolsoort met een dichtheid tot tienmaal hoger dan standaard wol, wat niet enkel voor optimale isolatie zorgt, maar ook voor een zeer fijne structuur. Geen geschuur tegen voeten en enkels dus!

De middelste laag is wat van Sealskinz sokken Sealskinz sokken maakt: het waterdichte, ademend membraan. Vrij vertaald wil dit zeggen dat vocht van binnen naar buiten kan, maar niet andersom. Dit vraagt voor een testopstelling! Eén sok standaard vullen met water, de andere binnenstebuiten vullen met water. Ophangen en wachten. Inderdaad, de standaard sok is traag maar zeker leeg gelopen, de binnenstebuiten gekeerde sok is nog steeds een hamsterbadje.

De buitenste laag tenslotte is opnieuw textiel, grover van structuur deze keer om de duurzaamheid van het product te bevorderen. Deze laag heeft ook weinig isolerende meerwaarde meer en bestaat voor het grootste deel uit Nylon.

Maar wat maakt de Sealskinz Hydrostop nu anders dan de gewone Sealskinz sok? Het geheim zit hem in je benen. Waar gewone Sealskinz sokken je voeten droog houden wanneer je in een plas staat, bieden ze weinig tot geen weerstand aan water dat van je benen naar beneden druipt en zo je sokken opvult. Door het isolerend effect van het Merino wol zul je geen koude voeten krijgen, maar wel natte. De Hydrostop gaat een stapje verder. Aan de bovenkant van de sok is er een elastisch rubberachtig strookje voorzien dat alle druipers zou moeten tegenhouden.

Grand Raid

Mooi in theorie, testen in de kayak. Onze peddels waren een beetje onoplettend en hadden te kampen met druipers. Druipers die op de benen terecht kwamen, van daar naar de sok rolden en… langs de buitenkant afgevoerd. Mooi. Tien op tien. Boeken toe. Of niet?

Tijdens het eerste mountainbike segment was er eveneens geen vuiltje aan de lucht, maar dat kan niet gezegd worden van de trail. Hoewel de sokken stug aanvoelen hebben onze voeten geen hinder ondervonden van het materiaal. Wie had ooit durven denken dat eeltige triatleet voetzolen een voordeel konden zijn. Wat we wel merkten was dat door de dikte van de sok de schoen ietwat nauw aanvoelde. Op zich is dat niet erg om amper 8km in te trippelen, maar voor verdere afstanden zou ik mijn elastieken veters toch verstoken hebben. Een majestueus inhaalmanoeuvre van mijnentwege bracht me gezwind tot aan mijn knieën in de Ourthe, en het is op dat moment dat ik tot het besef kwam dat Hydrostop met een korreltje zout genomen dient te worden. Inderdaad, het rubberen bandje is robuust genoeg om te weerstaan aan spat- en druipwater, maar een volledige onderdompeling is wat veel van het goede.

Het gaf ons in elk geval ook de mogelijkheid de sokken in natte omstandigheden te testen. En het resultaat was niet koude voeten. Dat is ook al een geruststelling. Tijdens de laatste run&bike, die dus met natte sokken afgewerkt werd, was er, in tegenstelling tot wat verwacht kon worden, geen last van schuren of blaarvorming door de natte sokken.

Verdict

Ons verdict? Gezien het én vroor én nat was bij de start van de Grand Raid lijkt dit ons een ideale sok te zijn om de winter door te brengen. Combineer dit met Sealskinz handschoenen en je extremiteiten kunnen niet beter beschermd zijn. Overschoenen? Mag, maar moet niet meer. Met Sealskinz Hydrostop heb je een alternatief voor 47 euro.