Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Fiets als schild tegen bulldog” – 3quest: Carl-Philippe Delbeke
3quest

“Fiets als schild tegen bulldog” – 3quest: Carl-Philippe Delbeke

Delbeke Chattanooga Bike 1

“Als het moet, doen we het op karakter”

1. Wim (Van Linden) heeft heel wat straffe verhalen, maar jij kan er toch ook wat van. Kan je eens vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt in de aanloop van het WK IM 70.3 in Chattanooga?

De trainingen in de weken voor de wedstrijd lopen volgens schema. Ook onze trip die we hieraan gekoppeld hebben, krijgt vorm. De dag voor vertrek naar US werk ik mijn laatste fietstraining af, terwijl Katelijne de laatste hand legt aan de valiezen en praktische regelingen treft voor de kids. Het fietsen zit goed, heel goed: kilometers malen in nazomers weer… tot ik op een recht stuk langs de Schelde in de laatste minuut van m’n laatste blok aan 40 km/h over kop ga.  Het moet een oneffenheid geweest zijn die mijn voorwiel in onbalans bracht. Daar lig je dan… groggy langs de kant.

Terwijl ik zoekend staar van welke richting ik kwam, flitsen beelden van Chattanooga door mijn hoofd. Ik kruip recht en voel pijn aan heup en schouder maar stel bij wonder geen breuken vast, wel heel wat schaafwonden. Twee sympathieke fietsers wandelen mee tot aan de overzet boot in Appels, waar teammakker Joeri Hofman van Dewa Sport al klaar staat om mij verder te helpen. Derailleur en bijhorende pad van Canyon blijken kapot. De geschikte pad raakt niet tijdig voor vertrek in Dendermonde. Plan B: Joeri bouwt een BMC reserve fiets op maat. Een mooi voorbeeld van onze 3MD-waarden: vriendschap, ambitie en respect!

Delbeke Chattanooga Bike 2

Na twee dagen rondtrekken in de Smokey Mountains en voor vertrek naar Nashville, vond ik het moment gekomen om mijn bolide in te rijden. De wijk waar ik wou fietsen hadden we de avond voordien verkend met de auto. Fietspositie is zoals verwacht uitstekend. Hoewel schakelen nog wat moet wennen, peddel ik de eerste helling met de smile naar boven. Tot een bulldog van een hoger gelegen perceel recht op me af komt gesprint. Hij raakt mijn voorwiel en BAM daar lig ik weer op dezelfde kant van 4 dagen geleden. Ik spring recht, hanteer mijn BMC nu als schild, zet stap vooruit en vloek hard. De bull dog bedenkt zich en laat begaan… WTF!! Ook ik maak rechtsomkeer: met 1 km op de teller terug naar hotel.

Het is stil in de auto naar Nashville, we slaan nog wat verzorgingsmateriaal en pijnstillers in en vergeten even dat WK. We genieten van de omgeving en dompelen ons onder in old school Country music. Ondertussen zijn we aangekomen in Chattanooga. Daar wil ik toch nog een ultieme fietstraining afwerken. Ik krijg versterking van Kevin Vandervoort en Pieter Heemeryck, die in geval van nood wel weten omgaan met honden 😉 Opgelucht te kunnen starten, genoot ik tijdens de wedstrijd van het adembenemend decor en de heel enthousiaste, bij momenten dolgedraaide supporters langs het parcours.

Delbeke Chattanooga Run

2. Vlak voor, maar zeker ook na de IM van Frankfurt (waar je trouwens knap presteerde),  ben je beginnen sukkelen met blessures waardoor je lange tijd inactief bent geweest. Gelukkig ben je terug aan het trainen. Hoe ben je die periode van blessures doorgekomen en wat zijn jouw ambities voor dit seizoen?

[dropcap]K[/dropcap]lopt, vorig jaar had ik te kampen met twee voetblessures. De eerste was een peesontsteking onderaan rechtervoet. Vanaf eind april kon ik 6 weken niet lopen. Dankzij rust en kine bij Hanne Beulinckx was ik net op tijd klaar om deel te nemen in Luxemburg. Het wegvallen van de looptrainingen werden door trainer Patrick van Biesen gecompenseerd met extra fietstraining en enkele aquajogging sessies.

Na Chattanooga kreeg ik last van de tibilias posterior in de linkervoet. Dit heeft uiteindelijk drie maand aangesleept waarbij ik niet kon lopen én fietsen. Initieel dacht ik dat dit te maken had met mijn valpartij de week ervoor maar er bleek meer aan de hand. Met nieuwe steunzolen van 3MD teamgenote Veerle D’haese en extra voet stabiliserende oefeningen, kon ik eind vorig jaar terug beginnen.

Dit jaar heb ik geen halve of volledige wedstrijden gepland. Indien het past in privé en werk planning droom ik van Kopenhagen of Klagenfurt één van de komende jaren 😉

Delbeke Frankfurt Bike

3. Zoals ik eerder al aangegeven heb, hou ik niet echt van heel lange fietstrainingen (6u en meer) en zoek ik zoveel mogelijk gezelschap op om die trainingen door te komen. Jij daarentegen maalt totaal niet om die lange trainingen en haspelt ze dan regelmatig ook alleen af. Wat is jouw geheim?

[dropcap]H[/dropcap]et lijkt misschien zo, maar ik sta nu ook niet te poppelen om zes uur alleen op de fiets te zitten. Ik geef er ook de voorkeur aan om in gezelschap te trainen. Lange trainingen deel ik op in stukken en streef tussendoelen na. Ik vind het gewoon heel leuk en als het moet doen we het op karakter. Het helpt me ook om mijn gedachten te orderen. Dit doorzettingsvermogen heb ik meegekregen van mijn vader die me als geen ander kon motiveren.

Ik visualiseer tijdens die lange trainingen de wedstrijd waar ik naar toewerk. Ik denk zelden hoelang nog gefietst moet worden maar geniet van het moment, de omgeving en de compagnie! Met drie kids en een schat van een vrouw is het inderdaad puzzelen om die langere fietstrainingen in te plannen. Lopen en zwemmen combineer ik deels met hun atletiek trainingen bij de LAT, andere trainingen doe ik ’s morgens vroeg of in het weekend.

Delbeke Frankfurt Run

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Met drie triatlonbroers is het niet altijd makkelijk kiezen, maar laat ik maar voor Stijn Veldeman gaan…

1. Wat was de trigger om vanuit atletiek met triatlon te starten en wat vind je tot dusver je meest beklijvende triatlon ervaring?

2. Hoe lang duurt het volgens jou nog voor broer Gert zijn eerste volledige Ironman wedstrijd aansnijdt en gaan de 4 heemskinderen ooit eens samen van start?

3. Bruno Clerbout heeft de aanzet gegeven voor Club40Kona in Hawaii dit jaar. Met welke ambitie ga jij dit jaar? En wat zijn je plannen voor de winter na Kona? 😉