Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Polar Cannes International Triathlon door de ogen van… Polar
Gear

Polar Cannes International Triathlon door de ogen van… Polar

Een review van het sporthorloge vlaggenschip van Polar, de V800 hebben we eerder al verschaft. Nu is het hoogtijd om de focus te verschuiven naar wat echt belangrijk is: racen! Waar meer en meer merken met een gelijkaardige oplossing komen om je race op te nemen en te analyseren moet gezegd worden dat Polar op dit vlak een pionier was en is. Wat multisporten betreft ben je immers niet beperkt tot duatlon en triatlon, maar ook meer speciale formats, zoals de Grand Raid van Sportevents, kunnen in één handig profiel opgenomen worden. Hier zullen we ons toespitsen op triatlon en welk event is daar beter voor geschikt dan de Cannes International Triathlon, waar Polar de hoofdsponsor van was?

Bijoux Plage

Training View

Mentaal mag je in triatlonmodus zijn, je Polar V800 heeft nog een druk op de knop nodig. Het is noodzakelijk het triatlon-profiel te activeren in Polar Flow alvorens het op het horloge verschijnt, eenmaal dat gedaan is nemen de drie sporten de schermen over die je geactiveerd hebt in de individuele sporten. Bij mij zijn het er slechts twee, eentje met de overall informatie en eentje met ronde informatie. Keep it stupid and simple.

Een druk op de knop brengt je naar het triatlon-profiel, met een bevestiging schakel je automatisch over naar het profiel voor open water zwemmen. De hartslag wordt gevonden, de gps bevestigd dat ik met mijn voeten in zand van Bijoux Plage sta tussen 1300 anderen. Nerveuze blikken worden niet weergegeven op het horloge, maar de spanning valt te snijden. Iedereen is er zich pijnlijk van bewust wat volgen zal op de fiets. De hartslag gaat de hoogte in, de stress piekt. Niet enkel door de nakende marteling, maar vooral door de neusbrug van de zwembril die dit een ideaal moment vond om te knappen. Even froemelen om het provisoir te repareren, scheur zei de badmuts. Topdag!

Het startschot wordt gelost en de meute stormt de Middellandse Zee in. Al gauw vind ik een paar voeten, het is een zeer comfortabele snelheid, maar wetende wat komen zou was ik er op gebrand zoveel mogelijk energie te sparen. Bij de sporadische aanschouwing van mijn zwemgezellen bemerk ik dat ik tussen de witte badmutsen verzeild geraakt ben. De pro’s die op de eerste rij mochten starten dus. Goed voor mij, gewoon volgen, Australian exit en nog een rondje. Als bij wonder hield mijn provisoire reparatie stand. Op het moment dat ik mij oprichtte om naar de wissel te rennen deed de neusbrug de definitieve knap. Einde zwemmen, einde zwembril. Symbolisch.

Het open water zwemmen is naar mijn mening steeds het pijnpunt geweest van de V800. De GPS data slaat er precies een slag naar, wat leidt tot het meest random zwemparcours. Ter bevestiging dat het niet ik was die genoten had van een ochtendlijke Pastis, hierbij eveneens de GPS-plot van een van de pro’s die in mijn groepje lag, weliswaar van een ander merk. Mijn hartslag zou menig spoedarts doen panikeren hebben, maar dat ligt aan mijn H6 hartslagband, deze beschikt immers enkel over BLE, een frequentie die niet door water heen kan. Bij de Australian exit kwam ik plots wel tot leven. Dit euvel kan verholpen worden met een H7 of H10 hartslagband.

Swim

Intiem met les Alpes-Maritimes

Met het zwemmen achter de rug is het zaak de juiste manipulaties uit te voeren op het horloge. Gebruik niet de Lap knop, want dan start je een nieuw zwemrondje. Gebruik de Back knop, tijdens een standaard training zal deze knop je sessie pauzeren, tijdens een multisport sessie zal deze de transitie inluiden en, in het geval van triatlon, automatisch de nodige fiets sensoren beginnen zoeken. Bij duatlon is het identiek, bij vrije multisport dien je manueel te scrollen naar de discipline die je als volgende wil aanvatten. Eens voorbij transitie en op de fiets kan je de sessie starten zoals gewoonlijk.

overall

Met een 10km vlakke aanloopstrook voelde ik mij licht in het nadeel op de gewone racefiets. Iedereen op een tijdritfiets kwam voorbijgesneld, met mijn parcoursverkenning in het achterhoofd behield ik mijn kalmte en liet ik me niet opjutten, de prijzen zouden gedeeld worden op de 1800HM die gingen volgen. Op de Boulevard du Midi werd de rijder voor mij snoeihard onderuit gehaald door een loslopende hond. Ei zo na kon ik de brokstukken en beide lichamen vermijden, de atleet in kwestie zou de wedstrijd niet uitdoen. Toen Sweta Meersman later op dat punt voorbijkwam waren ze hem met zachte hand een ambulance in aan het plooien.

Hoewel de organisatie naar Franse normen hun uiterste best gedaan had om het parcours zo veilig mogelijk te maken, bleek dit op bepaalde plaatsen wel een hekel punt te zijn. Vooral tijdens de laatste kilometers had je een beduidend voordeel met een stevige portie doodsverachting.

De klimmen waren lang, maar straight forward. De afdalingen waren even lang (wie had dat gedacht), maar eerder aan de technische kant. Weinig mogelijkheid dus om verloren tijd goed te maken, lage gemiddelde snelheden, hoge Normalized Powers.

bike

De gok om beredeneerd te starten aan het fietsen bracht op. Segment per segment steeg mijn split in de ranking ten opzichte van de andere atleten. Vanzelf ging het echter niet, moordend voor de loopbenen.

Cruizen op la Croisette

Bij het binnenkomen van T2 dien je exact dezelfde handelingen als bij T1 te verrichten op de Polar V800. Back om transitie te starten, Lap om het lopen aan te vatten. Het lopen zoals ik nog niet dikwijls gelopen had. Langs de mega-yachten die Cannes in overvloed heeft, over de promenade, langs de wisselzone. Het parcours van 4km lang, dat viermaal afgewerkt diende te worden, was overladen met toeschouwers. Of deze effectief geïnteresseerd waren in de wedstrijd of eerder gestoord tijdens hun zondagse wandeling langs de stranden laat ik in het midden. In elk geval gaf het een serieuze boost aan mijn frêle lijf dat amper nog vooruit geraakte.

Het lopen was op het gevoel, maar het gevoel zat niet goed. Op mijn hartslag kon ik niet meer rekenen, daar de H6 schijnbaar zonder batterij gevallen was. Later zou blijken dat niet enkel mijn zwembril en badmuts die dag de geest gegeven zouden hebben, maar ook de strap van de hartslagmeter.

run

detail655% dagelijkse activiteit en een herstelperiode van 5 dagen en 18 uur later stellen we ons de vraag: “is de Polar V800 nu een bruikbaar multisport horloge?” Ik denk zelfs meer. Het is een ideaal multisport horloge. Jammer dat het zwemmen een slag in het water is, maar het gebruiksgemak in de wisselzones en de schermen die je naar eigen wens kan samenstellen is een absolute meerwaarde. Tijdens de Grand Raid hadden we dit ook opgemerkt, de meest random multisport combinaties zijn een walk in the park voor dit horloge.