Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ook triatlonwereld treurt om Erik Geboers
Eric Geboers (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Nieuws

Ook triatlonwereld treurt om Erik Geboers

Eric Geboers  (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Eric Geboers (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Ook in de triatlonwereld is het overlijden van Erik Geboers hard aangekomen. Na de actieve motorcross carriere van The Kid speelde Geboers een belangrijke rol in de populariteit van de Belgische triatlonsport begin jaren negentig. Met zijn bedrijf EG Events zette hij (financieel) mee zijn schouder onder organisaties en hij was ook de bezieler van het Xenia triatlonteam, waar onder andere Luc Van Lierde deel uitmaakte. Die was aangeslagen door het nieuws. “Eric was iemand die veel betekent heeft voor veel sporten en ook veel mensen geraakt heeft en in de sport betrokken…”

Wij spraken Luc bij het windtunnel test event van het Itzu triatlon team, waar hij de sportieve bakens uitzet. De tweevoudige wereldkampioen Ironman maakte in de jaren negentig een tijdje deel uit van één van de drie grote triatlonteams in België die destijds meermaals tegen elkaar de strijd aangingen op de rechtstreekse uitzendingen op tv van de superprestige triatlon. “Ik heb mooie herinneringen aan die tijd bij het Xenia team. Eric was veel meer dan alleen maar motorcrosser. Hij heeft ook in veel andere sporten mensen geraakt.” 

Eric Geboers in de triatlon van Mol (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Eric Geboers in de triatlon van Mol (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Eric begon aan het einde van zijn motorcross carriere zelf actief aan triatlon te doen. Op de bovenstaande foto zien we hem aan het werk voor eigen volk in de kwarttriatlon van Mol, toen nog voor het IJsboerke team. Als team manager richtte hij het Xenia team op, met internationale toppers zoals Luc Van Lierde. Xenia was een reisorganisatie en toen de Belgische nationale ploeg naar het EK in Novo Mesto trok, zorgde Eric voor een vip-bus van Xenia.

“Die werd aan de grens een paar uur aan de kant gezet wegens een grootschalige controle op autobussen in Duitsland. Wij wilden het zo snel mogelijk opgelost zien, maar toen Eric de tv-ploegen van een Duitse nationale zender opmerkte, zei hij ons om nog een halfuurtje te blijven staan zodat de Xenia bus zeker in beeld zou komen. Xenia was toen een internationale organisatie en hij zag het publicitaire voordeel. Ook toen was hij al op en top een commercieel zakenman. Maar ook sportief vond ik hem bewonderenswaardig. Jammer dat hij op deze manier aan zijn einde moest komen,” aldus Jef Cleemput die destijds als journalist meetrok naar Novo Mesto.

Claude van den Hurk, tegenwoordig voorzitter van triatlonclub Atriac, was destijds ook betrokken bij het Xenia-team. “Ik zal me Eric altijd blijven herinneren als een toffe man. We hebben een mooie tijd beleefd dat jaar met het Xenia team.”

Op Twitter en Instagram zagen we nog meer reacties van onder andere Bruno Clerbout, Marc Herremans en Paul Van Den Bosch. De afscheidsplechtigheid van Eric Geboers vindt woensdag 16 mei plaats in intieme kring. Het publiek kan hem een laatste groet brengen op dinsdagavond 15 mei op het motorcross circuit van Lommel.