Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Joke Coysman en Ruben Geys zegevieren in Leuven
Nieuws

Joke Coysman en Ruben Geys zegevieren in Leuven

Ruben Geys podium Leuven 2018

De halve triatlon van Leuven is een prooi geworden voor Ruben Geys, al deed plaatselijk favoriet Geert Janssens er alles aan om voor eigen volk te winnen. Joke Coysman was overduidelijk de beste bij de vrouwen. 

Met de triathlon van Leuven stond in België opnieuw de eerste halve triathlon van het jaar op het programma. De 24ste editie van deze klassieker was met 270 atleten aan de start opnieuw een heus succes. De zomerse omstandigheden waren zoals vorig jaar wederom aanwezig maar gelukkig bleef een hittegolf deze keer wel achterwege.

Bij de mannen was het vooral uitkijken naar Ruben Geys, Arne Devlieghere en Hannes Cool die reeds aantoonden over een goeie conditie te beschikken. Belangrijke uitdagers waren thuisatleet Geert Janssens, het Trinity-blok met David De Grooff en de terugkerende Bart Schrooyen (winnaar 2015) en Maxime Verstraete.

Na het zwemmen kregen we meteen een viertal aan de leiding met Hannes Cool en David De Grooff. Op een handvol seconden kwam een volgende groep waarbij Geert Janssens na een snelle wissel meteen de jacht naar voor toe inzette. Hannes Cool wist zich inmiddels los te wringen van de rest. Na de eerste plaatselijke ronde was het dan ook plots een verassend beeld wanneer we de opgeschoven Geert Janssens samen met Maxime Verstraete zagen voorbij stormen aan de leiding. Hannes Cool had dan al de strijd gestaakt na een lekke band. Janssens en Vertsraete dus aan de leiding met David De Grooff alleen in de achtervolging. Achter David vormde zich een favorietengroep waarbij Ruben Geys, Arne Devliegher, Bart Schrooyen en een zeer sterke Toon Veldeman.

Geert Janssens beschikte echter over superbenen en reed de volgende rondes van alles en iedereen weg. Met een bonus van meer dan vier minuten dook hij de wissel binnen. Maxime Verstraete kwam als tweede binnen maar niet veel later volgde de favorietengroep die inmiddels ook De Grooff hadden ingerekend. Ruben Geys ging er na een snelle wissel meteen als een speer vandoor en kon zijn jacht richting de leider inzetten. Na een van de drie looprondes was de achterstand al bijna gehalveerd en bij de voorlaatste doortocht op het Ladeuzeplein begonnen Ruben en Geert in elkaars gezelschap aan de laatste zeven kilometer. Ruben bleek de sterkste van de twee en schonk zo zijn ITZU-team meteen een mooi cadeau met deze heuse klassieker. Geert Janssens eindigde knap op de tweede plaats op minder dan een halve minuuut. Arne Devliegher mocht als derde mee op het podium na een knappe run. Bart Schrooyen bewees met een vierde plaats dat de ‘Barry’ er helemaal terug staat en Toon Veldeman was een zeer mooie vijfde.

Coysman tegen Nederlandse topper

Rahel Bellinga Joke Coysman Leuven 2081

Maartje Emsens nam bij de dames meteen het voortouw in het zwemmen. Joke Coysman volgde op een veertig seconden maar als snel beende ‘Madame 19’ de SMO-atlete bij. Joke nam de leiding die ze niet meer zou afstaan. Op een indrukwekkende wijze soleerde ze naar haar derde zege ooit in de triathlon van Leuven. Daarmee nam ze op perfecte wijze revanche nadat ze vorig jaar de strijd moest staken wegens een hitteslag ondanks dat ze aan de leiding lag. De Nederlandse Rahel Bellinga kwam als tweede uit de wissel op het Ladeuzeplein en op diezelfde positie overschreed ze ook de eindstreep. Voor de derde plaats gebeurden er nog echter veel positieverschuivingen waar Leen Vanden Daelen aan het langste eind zou trekken. De titelverdedigster was lang onzeker over haar deelname nadat ze enkele dagen door ziekte noodgedwongen aan de kant stond. Leen volhardde en mocht zo mee op het podium.

Rahel Bellinga is een Nederlandse topatlete die voor het eerst in Leuven startte, in voorbereiding op de Challenge van Venetië over twee weken. Ze vond het blijkbaar best wel leuk. “Het was supervet om door het centrum van Leuven te fietsen en te lopen,” liet Rahel weten. “Vandaag zag ik alle charmes van een hotsenknotsen en draaien parcours, een echt Belgisch parcours… De race liep goed, lekker weer, en zelfs het lopen kreeg weer een boost. Ik ben dan ook blij met de tweede plaats,” aldus Rahel.

Een geslaagde editie waar we toch even willen stilstaan bij de zware valpartij die voor de nodige onrust zorgde. Twee atleten kwamen tijdens het fietsen frontaal met elkaar in aanraking en werden meteen naar het ziekenhuis weggebracht. Eén atleet verkeerde in kritieke toestand en bij deze kunnen wij enkel maar een spoedig verloop verhopen.

Leuven 2018 uitslag