Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Snel in het water, sneller in de wissel – Zone3 Vanquish
Zone3 Vanquish en Zone3 Volare (foto: Kries Debeleyr)
Gear

Snel in het water, sneller in de wissel – Zone3 Vanquish

Zone3 Vanquish en Zone3 Volare (foto: Kries Debeleyr)
Zone3 Vanquish en Zone3 Volare (foto: Kries Debeleyr)

Het nieuwe seizoen ingaan doen we naar goede gewoonte met een nieuwe kleerkast. Een van de meer prijzige items uit deze kast is de wetsuit. Een strakzittend stukje technologie dat jammer genoeg na een paar seizoenen versleten is, hoe je het ook draait of keert. Wij hebben van Zone3 de Vanquish opgestuurd gekregen en hebben deze met plezier voor jullie getest, in Cannes en in minder exotische oorden: recreatiedomein De Ster te Sint-Niklaas. Hoewel de Vanquish niet de duurste wetsuit van Zone3 is, mikken ze wel op high end gebruikers en alle aspecten van het pak maken je dat duidelijk.

Gevoel bedriegt

De Vanquish voelt fragiel aan, met name de mouwen en de pijpen. Toen ik de wetsuit voor de eerste maal uit de zak haalde gaf ik het pak drie beurten voor er een scheur in zou komen te zitten. Ik had ongelijk, drie zwembeurten later heb ik tijdens het aan- en uittrekken nooit het gevoel gehad dat een deel van het pak het zou begeven. Het amper 1,5mm dikke neopreen aan de schouders en armen biedt weldegelijk een voordeel. Eenmaal in het pak gehesen voel je niet meer dat je het aanhebt, in vergelijking met onze oudere pakken een ongeziene flexibiliteit, dat heel de schouder regio uit één enkel stuk gemaakt is werkt dit alleen maar in de hand.

Kiezen voor instabiliteit

Mijn vorige wetsuit, een Sailfish Attack, was voorzien van Stability Pannels aan de zijkant van de dijen om een zo stabiel mogelijke positie in het water te bewerkstelligen. De Zone3 Vanquish hanteert een omgekeerde logica en is daarmee een wetsuit die niet echt aangeraden is voor beginnende zwemmers. Zone3 heeft het dikkere neopreen paneel verschoven naar centraal op de borst, in plaats van stabiel te hangen tussen boeien zal je lichaam op een pivot omhooggeduwd worden, wat een schouderrol en bijgevolg grotere slaglengte bevordert.

Dun om de schouders, instabiel op de borst (foto: Kries Debeleyr)
Dun om de schouders, instabiel op de borst (foto: Kries Debeleyr)

Een derde feature dat zou leiden tot snellere zwemsplits zijn de Aeroforce Sensory Catch Panels. Rare naam, Hydroforce zou mij meer logisch geleken hebben… In tegenstelling tot de meeste wetsuits is dit catch panel niet van neopreen, waardoor er geen hinderend drijvend effect op de onderarm komt. Het panel is gemaakt van een hydrofoob Lycra, dit zorgt er voor dat geen water op deze plek het pak binnensijpelt, maar wel dat je voorarmen gebruikt worden om oververhitting tegen te gaan. De panels hebben immers geen isolerende waarde en laten toe je warmte langs je onderarmen af te geven aan de omgeving, een koude vijver.

Vlot in transitie

Wederom zal ik de vergelijking maken met de Sailfish Attack. Met dit pak had ik bijna elke wedstrijd hetzelfde probleem: het zoog vacuum rond mijn kuiten. Dit had tot gevolg dat het onmogelijk uit te trekken was door “linkervoetje er op, rechtervoetje uit rukken”. Deze techniek gaf eerder het gevoel dat je knieschijf vogelvrij ging gaan in plaats van je voet. Bij de Zone3 Vanquish heb ik dit probleem nog niet ondervonden. Het pak is sowieso korter, waardoor het hoger op de kuiten komt, implicerend dat het gat dan ook iets groter is wat dan weer een vlotte voet-exit bevordert. Daarnaast is het pak ook voorzien van Pro Speed Cuffs, niet enkel aan de enkels, maar ook aan de polsen. Dit verstevigd stukje neopreen zorgt er voor dat je geen angst moet hebben om jezelf met brute kracht van het pak te ontdoen: het is er voor gemaakt.

Het pak is beschikbaar bij onze partner Triathlonshop voor 649 euros. Dit is niet weinig, maar vergeleken met andere high end wetsuits is het wel een koopje. Tenzij je toch liever opteert voor de Zone3 Victory D, dan ben je een kleine 800 euro kwijt, maar heb je wel het vlaggenschip in huis gehaald.

Volare, cantare

Beste brilletje in jaren, de Zone3 Volare (foto: Kries Debeleyr)
Beste brilletje in jaren, de Zone3 Volare (foto: Kries Debeleyr)

Nog een kleine post scriptum. Wij hebben de wetsuit ontvangen met een brilletje, de Zone3 Volare. Mooi meegenomen omdat mijn vorige in Cannes de geest gegeven had. Mijn eerste training met de Volare werd afgesloten met een bericht naar mijn wederhelft: “zonder zwans; de beste zwembril die ik in jaren gehad heb”. Dit wil twee zaken zeggen. Ten eerste heb ik een diepgewortelde frustratie met slecht zittende, lekkende en aandampende zwembrillen (Speedo Fastskin 3, ik kijk naar u en ben blij dat je gesneuveld bent in Cannes); ten tweede dat het brilletje een verademing is. Gemakkelijke fit, perfect zicht, geen lekkage en geen condensatie. Hemels. Ik zou er van beginnen zingen.

Volare, oh oh
Cantare, oh oh oh oh
Nel blu dipinto di blu
Felice di stare lassu