Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Petralia en Coysman pakken LD titels in Almere
Jan Petralia wint het NK/BK duatlon Almere van 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Duathlon

Petralia en Coysman pakken LD titels in Almere

Jan Petralia wint het NK/BK duatlon (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Jan Petralia wint het NK/BK duatlon (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Jan Petralia en Joke Coysman zijn de nieuwe Belgische kampioenen duatlon long distance. In een tropisch Almere-Duin werd Jakke Petrol dit keer de overal winnaar. Joke Coysman moest drie Nederlandse dames voor zich dulden. De combinatie van BK en NK zorgde opnieuw voor een spectaculaire wedstrijd, al waren de verschillen door de hitte vaak groot. 

Vorig jaar klopte Yennick Wolthuizen in zijn allereerste long distance wedstrijd verrassend Seppe Odeyn, Coen De Wit en Jan Petralia. Dit jaar nam Jakke Petrol het voortouw. In het eerste lopen van 10 km ging hij er samen met Domo-Scott ploegmaats Sander Heemeryck en Glen Laurens vandoor. De drie Belgen namen 1’15 voorsprong op Wolthuizen. Die liep in de eerste ronde vijftien seconden in, maar Petralia bleef tijdens de 60 km sterk fietsen en liet de Nederlander niet terugkomen. In T2 bedroeg het verschil nog altijd meer dan een minuut. In de laatste run van 10 km probeerde Wolthuizen het gat nog te dichten maar Jan Petralia kon hij niet meer bedreigen. De Belg won de wedstrijd en pakte een jaar later na het zilver achter Seppe Odeyn nu de nationale titel op de lange afstand. Wolthuizen werd tweede en Coen De Wit derde. Sander Heemeryck zag in de slotronde Glen Laurens terugkomen, maar die kreeg krampen in de slotkilometers. Zilver op het BK dus voor Sander, brons voor Glen. Bert Nietvelt was de beste van de rest op 4 en Wim De Coene werd vijfde Belg en pakte de winst bij de masters.

“Ik had ondanks de hitte een goeie dag vandaag,” vertelt Jakke Petrol. “Het was meteen vol gaan in het lopen en in het fietsen heb ik er alles aan gedaan om Wolthuizen af te houden. Die kwam ons vorig jaar voorbij en ik was al blij dat ik deze keer als eerste kon beginnen lopen. Deze titel doet deugd,” aldus Jan Petralia, die voor de tweede week op rij een run bike run won op Nederlandse bodem, na zijn winst vorig weekend in Groningen.

Alweer een titel voor Joke Coysman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Alweer een titel voor Joke Coysman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Coysman testte de conditie

Bij de vrouwen besloot Joke Coysman in haar eerste long distance wedstrijd van het seizoen de conditie even te testen. In de eerste 10 km lopen ging ze aanvankelijk goed mee met een Nederlands kopgroepje en wisselde op korte achterstand. In het fietsen namen de Nederlandse duatletes het voortouw. Marina Van Dijk reed minuten weg van de concurrentie en zou haar solo ook succesvol afronden met de algemene overwinning en goud in het NK. Deborah Schouten, twee weken geleden nog derde in Bilzen, pakte de tweede plaats en Miriam Van Reijen liep nog sterk naar de derde plaats. Joke werd vierde overall en pakte de Belgische titel. Deborah Ghyselen pakte alweer een zilveren medaille en het brons ging verrassend naar Natasja Daniels. De Limburgse hield een handvol seconden over op Valerie Leroy.

Het BK podium in Almere-Duin (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Het BK podium in Almere-Duin (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Bij de age groupers kregen we de volgende podia:

MU23: 1. Bram Storme

F24: 1. Joke Coysman, 2. Deborah Ghyselen, 3. Virginie Soenen
M24: 1. Jan Petralia, 2. Sander Heemeryck, 3. Glen Laurens

F40: 1. Natasja Daniels, 2. Valerie Leroy
M40: 1. Wim De Coene, 2. Stefan Gremmens, 3. Wesley Uyttebroeck

M50: 1. Eddy Verschueren, 2. Luc Huysseune, 3. Alain Kupper

M60: 1. John Redwood, 2. Joel Demarets

M70: 1. Roberto Felaco

Vol Podium Duin 2018
Alle medaillewinnaars van het BK 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Uitslagen BK/NK Almere-Duin