Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wannes Swinnen wint l’Eau d’Heure: “Pittige race”
Nieuws

Wannes Swinnen wint l’Eau d’Heure: “Pittige race”

Wannes Swinnen op weg naar winst (foto: Amandine Gilson)

Het was Super Sunday in triatlon-België, met niet alleen vijf triatlons en duatlons in Vlaanderen, maar ook nog de grootste Waalse wedstrijd van het jaar. Bij les Lacs de l’Eau d’Heure won weliswaar een Vlaming. Wannes Swinnen klopte er Emmanuel Lejeune en Rob Carmans. “Het weer was een belangrijke factor, zeker voor zo’n goed-weer-toerist als ikzelf,” zei Wannes achteraf. Alexandra Tondeur bereidde zich met een overtuigende overwinning voor op Geraardsbergen.

Wannes Swinnen sloeg pas toe in het looponderdeel. Hij miste de kopgroep na een minder goede wissel, maar remonteerde de leiders en pakte de zege in de slotfase. “Ik vond het een geweldige race met een mooi parcours over goede wegen. Het was mijn eerste keer, op aanraden van Tom Mets. Ik had de laatste tijd goed getraind en wou nog eens een echte individuele race doen. Als je niet graag bergop rijdt, is het misschien niet je beste race, maar mij beviel het wel. Al was het goede weer ook wel een belangrijke factor, zeker voor zo’n goed-weer-toerist, zoals ik,” lacht Wannes. 

“Ik denk dat we met een kopgroep van 4 of 5 uit het water zijn gekomen. Daarna heb ik serieus geknoeid in de wissel waardoor ik nooit echt met de kopgroep heb gefietst en vanaf dan eigenlijk ook niet zo’n goed beeld had over de wedstrijdsituatie. Maar blijkbaar waren Maxime Verstraete en Rob Carmans met twee voorop, die ongeveer 1’30 voor mij hebben gewisseld. Ik kreeg hen nog te pakken in het lopen, maar ik vreesde vooral voor een remonte van Emmanuel Lejeune achter mij. Lejeune wisselde op een dikke halve minuut achter mij en ik rekende er op dat hij mij snel zou te pakken hebben. Maar na een snelle eerste km lopen, bleef hij hangen en kon ik doorgaan richting overwinning,” aldus Wannes. Die won in 2u12’15 met ruim een halve minuut voorsprong op Lejeune. Carmans werd derde in 2u14’42.

Walkover van Tondeur

Alexandra Tondeur (foto: Amandine Gilson)

Bij de vrouwen werd het een walkover van Alexandra Tondeur. Die kwam de benen nog even testen in de aanloop naar de Challenge Geraardsbergen. “Ze hadden Alexandra nog minstens een extra ronde moeten laten lopen om het nog een beetje spannend te maken,” grapte Wannes Swinnen. Alexandra The Great verpulverde de tegenstand en pakte de 14de plaats overall! Ze won afgetekend in 2u20’31. Emma Claisse werd tweede, al verloor het jonge TRIGT-talentje bijna negen minuten op Tondeur. Nog eens drie minuten later werd Kelly Decaluwe derde.

Bekijk hier alle foto’s van Amandine Gilson