Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
12 Belgische triatleten in World Cup Antwerpen
Marten en Jelle in de WTS Leeds (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Nieuws

12 Belgische triatleten in World Cup Antwerpen

Marten en Jelle in de WTS Leeds (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Marten en Jelle in de WTS Leeds (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Zondag wordt een topdag voor de Belgische triatlonliefhebber. Aan het MAS in Antwerpen is er dan voor het eerst in 19 jaar weer een ITU wereldbeker triatlon in ons land. Het is bijna dag op dag geleden dat Kapelle Op Den Bos de wereldsterren verwelkomde in 1999. Groot verschil met toen? In Kapelle deden destijds slechts 4 Belgen mee. Zondag starten er 12 landgenoten in de dokken, 7 Belgische mannen en 5 Belgische vrouwen. En nog een groot verschil, in 2018 strijden onze Belgen mee voor de overwinning.

In 1999 moesten we rekenen op Luc Van Lierde én… op Frederik Van Lierde. Die stond toen aan het begin van zijn internationale carriere en kwam als 47ste binnen. Luc was met de 16de plaats de eerste Belg. Bij de vrouwen werd het een 12de plaats voor Mieke Suys en een 23ste voor Kathleen Smet. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de World Cup toen het allerhoogste niveau was en dat met Simon Lessing en tweevoudig wereldkampioene Joanne King twee absolute toppers wonnen.

Marten in strijd om de 5de plaats in Leeds (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Marten in strijd om de 5de plaats in Leeds (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

De wereldbeker van Antwerpen zit net onder het hoogste niveau (de World Triathlon Series) maar er zijn niettemin heel wat triatleten uit de WTS aanwezig. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de triatleet met het nummer 1. Marten Van Riel is van de 68 deelnemers de hoogst gerankte en hij blaakt van vertrouwen na zijn 5de plaats in de WTS van Leeds vorig weekend. Ook Jelle Geens, die met nummer 3 start, is klaar voor de sprinttriatlon in Antwerpen. De grootste concurrentie komt van de Spaanse snelle loper Uxio Abuin, de Noorse WTS-winnaar Casper Stornes, de Canadezen Matt Sharpe en Tyler Mislawchuk en de Duitser Jonas Schomburg. Ook de Brit Christopher Perham, die in de Belgische T3 competitie uitkomt voor Trigt en onlangs nog tweede werd achter Jelle Geens in Sint-Laureins, is een atleet om rekening mee te houden. De andere Belgen bij de mannen zijn Christophe De Keyser, Erwin Vanderplancke, Jonathan Wayaffe, Peter Denteneer en Tim Van Hemel.

Claire Michel is onze grote favoriete bij de vrouwen. Ze pakte dit jaar al een wereldbeker podium in New Plymouth, maar de concurrentie is groot in Antwerpen. Vooral Summer Cook moet ze in de gaten houden, maar ook Nicole Van Der Kaay, Taylor Knibb en Renee Tomlin mogen voorin verwacht worden, net zoals onze landgenote Valerie Barthelemy, vorige week nog 20ste in Leeds. Claire en Valerie krijgen in Antwerpen het gezelschap van Hanne De Vet, Charlotte Deldaele en sprintkampioene Jolien Vermeylen. Wij kijken ook uit naar Jony Heerink. De Nederlandse kampioene is bij onze noorderburen voorlopig onklopbaar.

Valerie Barthelemy in de WTS Leeds (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
Valerie Barthelemy in de WTS Leeds (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

De triatleten zwemmen 1 rondje van 750 meter in het havendok. Vlak bij het MAS gaan ze op de fiets voor 4 rondjes voor in totaal 22 km op een technisch parcours dat onze Belgen op het lijf geschreven is. Wij verkennen zaterdag zelf nog even het parcours en brengen ook verslag uit van de parcoursverkenning door de atleten zelf. Het lopen gebeurt over 2 rondjes van 2,5 km. De mannen starten om 15 uur en de vrouwen om 17 uur. Wij rekenen op een massa triatlonsupporters, dus zorg dat je erbij bent. Dat kan al vanaf 8u30. Dan gaat de T3 Series voor de 2de Divisie van start. Om 8u45 is er de start van de kwarttriatlon, om 9u30 de team kwarttriatlon, om 11 u de fun triatlons en om 12u30 de kids triatlon… Meer info vind je op de website van de Antwerp Triathlon.

De supporters van de Sterke Peer triatlon club regelen alvast een Wezelse bocht langs het parcours 🙂