Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
DIY vermogensmeting – WatTeam Powerbeat
Gear

DIY vermogensmeting – WatTeam Powerbeat

WhatsApp Image 2018-06-15 at 09.56.22

We hebben reeds enkele vermogensmeters de revue laten passeren, maar deze is toch een buitenbeentje. Of niet? Het is een kwestie hoe je het bekijkt. De Powerbeat, een vermogensmeter voor de doe-het-zelver of de hobbykok.

Puur theoretisch gezien gebruikt de Powerbeat dezelfde technologie als de cranks van Stages. Er wordt een meet- en zendunit aangebracht op een crank. Deze zal de minimale vervorming door het uitoefen van kracht op je crank meten en doorsturen naar je headunit. Zowel in ANT+ als in BlueTooth Smart, ook hier geen verschil dus. Hoe komt het dan dat je voor een Powerbeat dan maar de helft betaalt? Het korte antwoord is ‘assemblage’, het lange antwoord ‘je mag de sensoren zelf nog monteren’.

WhatsApp Image 2018-06-15 at 09.56.12

Dit doet wenkbrauwen fronsen en magen keren: zomaar boren, zagen, lijmen, slijpen en inhakken op een perfect functionerende crank? De horrorverhalen op verschillende fora liegen er niet om, blijkbaar zijn veel mensen de mist in gegaan tijdens installatie. Om er zeker van te zijn dat de gemiddelde fietsforum gebruiker niet hetzelfde niveau heeft als de gemiddelde criticaster op Het Laatste Nieuws hebben wij, met risico voor eigen crank, de proef op de som genomen.

Installatie

Na een kort moment van introspectie heb ik kunnen besluiten dat ik, bescheiden als ik ben, niet over twee linkerhanden beschik. Het tegendeel is ook waar: een bricoleur is aan mij zeker niet verloren gegaan. Ik ben WatTeam beduidend dankbaar voor de stap-voor-stap handleiding die meegeleverd werd met de sensor. Meer zelfs, mocht ik ooit onmachtig worden om te lezen hebben ze in de Powerbeat G2 app een volledig video gestuurde handleiding voor installatie en kalibratie voorzien. Deze twee hulpmiddelen maken een installatie relatief idiot-proof, daarnaast wordt er ook bij elke stap een dry-run gesuggereerd. Een oefensessie dus, voor mocht je het echt niet begrepen hebben. Beter dan onze collega DC Rainmaker hadden we het niet kunnen zeggen: ‘It’s no different than following a recipe from a cookbook.  If you can bake cookies, you can do this.’ Wat wel gezegd dient te worden is dat je de installatie best aanvang op de vooravond van een rustdag. Het lijmproces alleen al duurt 24 uur (of 48 als je een hekel hebt aan je verwarming).

03A6171

Kalibratie

Na installatie komt kalibratie. Ook dit is op maat gemaakt voor de lustige doe-het-zelver. Met behulp van twee zakken met 4 liter water worden verschillende nulmetingen en krachtmetingen onder verschillende hoeken gedaan. Het is een raar gezicht, je fiets ondersteboven zetten en zakken water aan je pedalen hangen, maar het werkt wel. Ook hier word je van A tot Z begeleid door de app. Om vervolgens, tot tweemaal toe, een ‘Error in calibration’ melding te krijgen. Wat een geluk dat ik in het dagelijkse leven niet met mijn handen dien te werken.

14586689_watteam-powerbeat-gen2-power-meter-in-depth_10c280a5_m

De app geeft een initiële suggestie, in dit geval om het kabeltje tussen de meet- en zendunit harder aan te duwen. De eerste keer heb ik het genegeerd en opnieuw gestart, de tweede maal heb ik braaf de instructies gevolgd. Met succes. Een ezel ben ik dus niet.

In het geval van problemen met de kalibratie geeft de app dus een voorzichtig voorstel tot verbetermaatregelen en de mogelijkheid het proces te herstarten. Het is nodig dat je tijdens het proces de sensor met je smartphone verbonden houdt via BlueTooth. Vanop afstand zit een WatTeam minion je vorderingen gade te slaan. Hierdoor geeft de app in geval van falen ook een derde denkpiste: je probleem rechtstreeks voorleggen aan bovengenoemde minion. Wat een service!

Final thoughts

Over de nauwkeurigheid van de Powerbeat kunnen we op dit moment nog niet veel schrijven, ons gamma aan testritten is op dit moment nog eerder beperkt, maar deze info houden jullie zeker van ons te goed, in tussentijd vind je deze wel al bij GP Lama en DC Rainmaker.

In een nutshell kan je stellen dat het al bij al niet heel moeilijk is om deze powermeter te installeren. Komt daar nog bij dat het een eenmalig werk is, achteraf kan je, net als bij de Stages, je crank in zijn geheel versteken indien gewenst. Kalibratie ziet er een beetje grappig uit, maar voor amper 300 euro heb je zo een vermogensmeter en een kans om Funiest Home Video te winnen. ‘It’s no different than following a recipe from a cookbook.  If you can bake cookies, you can do this’, 100% akkoord, maar als je toch liever voorgebakken koekjes hebt zal je elders je gading moeten zoeken. De montageservice van WatTeam is op dit moment beperkt tot de VS en kost (daar) een extra 99 dollar.

Wij doen het voor 75!