Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel en Kirsten Nuyes top in ETU Wuustwezel
Marten Van Riel wint in Wuustwezel (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

Marten Van Riel en Kirsten Nuyes top in ETU Wuustwezel

Marten Van Riel wint in Wuustwezel (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Marten Van Riel wint in Wuustwezel (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Marten Van Riel heeft zaterdag voor de tweede keer op rij de ETU Europabeker triatlon van Wuustwezel gewonnen. Omringd door honderden thuissupporters haalde hij het in een superspannende spurt van de snelle Amerikaan Morgan Pearson. Bij de vrouwen zorgde Kirsten Nuyes voor een topprestatie door tweede te worden achter wereldtopper Nicole Van Der Kaay.

De Nieuw-Zeelandse Van Der Kaay heeft Nederlandse roots en voelde zich meteen thuis in Wuustwezel. Ze zat al in derde positie in het zwemmen, bleef attent voorin de grote groep tijdens het fietsen en liep vervolgens een snelle 5 km. De ETU cup was een sprinttriatlon. In de 20 km fietsen kreeg de Belgisch-Nederlandse Kirsten Nuyes, die internationaal voor Oranje uitkomt, hulp van haar landgenote Joni Heerink. De twee Nederlandse meisjes liepen sterk. Kirsten pakte een knappe tweede plaats en Joni werd vierde. Op de zesde plaats kregen we sprintkampioene Jolien Vermeylen als eerste Belgische. Charlotte Deldaele werd knap 12de en Hanne De Vet 14de.

Nicole Van Der Kaay voor Kirsten Nuyes (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nicole Van Der Kaay voor Kirsten Nuyes (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Nuyes: “Droom die uitkomt”

“Ik had vooraf nooit verwacht dat ik hier tweede zou kunnen worden,” vertelde Kirsten Nuyes. “Ik mocht dan wel met nummer 3 starten maar hier waren nog snelle meisjes. Met dank aan Joni Heerink die me goed geholpen heeft op de fiets. Als je dan aaan de leiding uit de wissel kan komen, dan geeft je dat meteen een mentaal voordeel. Ik heb goed gelopen en tussen al die toeschouwers was het als een droom die uitkwam,” aldus Kirsten.

Bij de mannen keek heel Wuustwezel uit naar een nieuwe overwinning van Marten Van Riel. De lieveling van het thuispubliek had een goed zwemnummer in de 750 meter zwemmen en probeerde er vandoor te gaan op de fiets met drie medevluchters. Maar halfweg de 20 km fietsen kwam een grote groep terug met daarin een zestal Belgen. De Fransman Dylan Magnien probeerde nog te ontsnappen maar we kregen een grote groep in de wisselzone. Marten posteerde zich meteen vooraan en kreeg de Nieuw-Zeelander Daniel Hoy en de Amerikaan Morgan Pearson met zich mee. Die liep vorige week in de wereldbeker in Antwerpen als enige onder de 15 minuten op de 5 km. Pearson zette zich in het spoor van Van Riel en wachtte de spurt af. Daarin was Van Riel uiteindelijk nipt de snelste.

Van Riel: “Met dank aan het publiek”

“Ik hoopte Marten te pakken in de spurt, maar ik had niet gerekend op dat thuispubliek. Die schreeuwden hem vooruit zodat hij net nog wat dieper kon gaan,” vertelde Pearson. “We zaten heel diep in het rood. Fantastische wedstrijd, geweldig publiek. België heeft een mooie indruk gelaten de voorbije week,” aldus de Amerikaan.

Marten Van Riel kon hem alleen maar bijtreden. “Het is dankzij de steun van de supporters dat ik de overwinning kon pakken. Ik wist dat Pearson een heel gevaarlijke klant zou zijn in het lopen, maar het publiek heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk nog net iets dieper kon gaan. Ik ben heel blij met deze overwinning,” aldus Marten, die zondag alweer vertrok voor de volgende trainingsstage…

Tim Van Hemel was de tweede Belg op de 16de plaats. “De eerste 50 meter zwemmen gingen goed, maar dan verloor ik de voeten van mijn twee trainingsmaatjes en verloor ik nog wat plaatsen. In het fietsen kwam ik nog wel in de goeie groep terecht maar het tempo lag enorm hoog. We reden constant vijftig per uur. Ik was snel gestart in het lopen en kwam van ver terug maar na 1 ronde besloot ik wat gas terug te nemen om me niet op te blazen. Ik heb nu zes wedstrijden op zes weken gehad, dus nu tijd voor even wat rust en weer wat trainen,” aldus Tim. 

Noah Servais werd 18de, Arnaud Mengal 19de, Dries Matthys 27ste, Alexis Krug 35ste, Jarno Cuypers 37ste, Thomas Jurgens 38ste, de heroptredende Simon De Cuyper 44ste, Jonathan Wayaffe 46ste, Emmanuel Lejeune 49ste, Yorben Verboven 50ste en Antonio Hernaert 63ste.

LIVE onder de uitslagen:

ETU Wuustwezel 2018

Hieronder kan je nog eens onze live verslaggeving nalezen en bijna minuut per minuut de ETU triatlon van Wuustwezel herbeleven, inclusief filmpjes en interviews: