Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
2 Belgen samen in top-40 in IM Lake Placid
Nieuws

2 Belgen samen in top-40 in IM Lake Placid

Cedric Callebaut Tom De Malsche Lake Placid

Terwijl wij in België kreunen onder de loden hitte, kregen een aantal Belgische triatleten wat extra verkoeling tijdens de Ironman van Lake Placid. Vlakbij de olympische site van de Winterspelen van 1980 werden de deelnemers aan de volledige triatlon getrakteerd op veel wind en regen. Flandrien-omstandigheden dus, in het voordeel van een Sam Gydé. Die zette de snelste fietstijd neer, maar een stressfractuur belette hem te lopen. Cedric Callebaut en Tom De Malsche namen de Belgische eer voor hun rekening en finishten samen in de top-40.

Snelste fietstijd voor Sam Gyde

Sam Gyde Lake Placid

De Ironman Lake Placid was alleen bij de vrouwen toegankelijk voor pro atleten. Heather Jackson pakte de overwinning in 9u18’28. Slechts 1 mannelijke age grouper deed (nipt) beter. De Amerikaan Ed Baker won in Lake Placid in 9u18’28. Wie weet had er dus wel een overwinning ingezeten voor Sam Gydé. Die wist echter op voorhand dat een stressfractuur lopen moeilijk zou maken en stapte na het fietsen uit. Maar niet na eerst de snelste fietstijd op de tabellen te zetten. Het was nog maar zijn tweede DNF ooit in een Ironman.

Zijn partner Cai Lesaffer deed het behoorlijk bij de F50. Zij finishte als 6de in haar categorie in 12u24’34. Daar had ze vrede mee. Ze kan opnieuw mee naar Hawaii, maar dan in support van Sam. 

Cai Lesaffer Lake Placid 2018

Tom en Cedric doen het samen

Door het wegvallen van Sam Gyde leek het een strijd te gaan worden tussen Cedric Callebaut en Tom De Malsche om als eerste Belg te finishen. De beide 3MD-triatleten deden het uitstekend, vonden elkaar in de wedstrijd en liepen samen naar de finish. Ze werden samen als 39ste geclassificeerd in 10u15’56. Dat leverde Tom de 4de plaats op bij de M45. Cedric werd 7de bij de M35.

 Finish Tom Cedric Lake Placid

“Het was ee prachtige maar zware wedstrijd hier,” vertelde Cedric ons vanuit Lake Placid. “Regen en wind maakten deze editie nog iets zwaarder. Samen met Tom heb ik er een 3MD wedstrijdje van gemaakt. We gingen samen in en uit het water. Ik zag hem ook meestal op de fiets rijden maar ben er bewust nooit naartoe gereden. Ik heb heel rustig gefietst en ben fris aan het lopen begonnen met Tom op 500 meter voor mij. Af en toe hebben we haasje over gespeeld en elkaar aangemoedigd. Uiteindelijk besloten we om samen over de finish te lopen in exact dezelfde tijd! Dit was een topdagje voor ons allebei, 39ste en 40ste overall, en ik 7de in sterk bezette AG 35-39,” aldus Cedric.

Gehoopt op roll-down

Die hoopte een dag na de wedstrijd nog stiekem op een extra bonus, maar er kwam geen roll-down voor een Kona slot. “Ik ben toch nog maar even gaan kijken naar de slot allocation ceremony in de hoop dat er in de roll-down nog iets uit zou komen rollen, maar de eerste drie van de M35 namen meteen hun slot. Dat wordt dus voor een volgende keer,” besloot Cedric. Tom kwalificeerde zich eerder al en komt in oktober wel aan de start in Kona.