Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Heemeryck 3de in Praag: “Podium is mooi, maar wat als…”
Nieuws

Heemeryck 3de in Praag: “Podium is mooi, maar wat als…”

Pieter Heemeryck finish Praag 2018
Heemeryck 3de in Praag (foto: 3athlon.nl/Jort Vlam)

Pieter Heemeryck werd zaterdagmiddag derde in de Challenge Praag. In de halve triatlon moest hij alleen zijn meerdere erkennen in twee wereldkampioenen: Javier Gomez en Pablo Dapena. Die weigerden mee te werken op de fiets en bovendien kreeg Pieter nog een klopje in het lopen. Het gevoel dat aan de finish overheerste? “Wat als…”

Javier Gomez was de grote topfavoriet in Praag, maar Pieter Heemeryck had een tactisch plan klaar dat zich ook leek te ontvouwen na het zwemmen. Onze Belgische toptriatleet was namelijk mee in het fietsen met de Spaanse wereldtopper. Ook kersvers ITU wereldkampioen Pablo Dapena, alweer zo’n Spaans rastalent, nestelde zich voorin. Maar de twee Spanjaarden weigerden constant om de kop over te nemen. Zelfs als Pieter de benen stilhield, kwamen Javier en Pablo hem nog niet voorbij. “Ik wist dat de twee in het lopen intrinsiek sneller zijn, dus ik baalde wel dat ze me al het werk op de fiets lieten opknappen, maar bon, ik kon dus niet anders,” vertelde Pieter.

Pieter Heemeryck podium Praag
Podium in Praag (foto: 3athlon.nl/Jort Vlam)

“Het was ook gewoon te warm. Waarom begon het niet iets eerder te regenen? (pas bij de finish begon de regen neer te komen – redactie) Ik heb bij het ingaan van de laatste ronde nog versneld. Toen heb ik Dapena ingehaald en tot de laatste verzorgingspost liep ik in tweede positie. Maar ineens voelde ik dat ik bijna flauw ging vallen. Ik ben zelfs nog even aan de kant gaan staan,” legt Pieter uit, die duidelijk meer had verwacht dan de derde plaats. “Maar goed, een podiumplaats… Dat telt, en dat is goed,” zei Pieter, die in eerste instantie gebaarde geen zin te hebben in een video-interview en vervolgens er bij ging liggen. “Lang geleden dat ik nog zo choco ben geweest,” besloot de kopman van Domo-Scott.

Pieter was niet de enige Belg met een klopje. Ook Hans Moonen wist ervan. De vice-militaire kampioen triatlon lag lange tijd aan de leiding in de M35 age group. “Maar bij de bevoorrading lagen geen gelletjes. Ik had daar wel op gerekend en er zelf geen meegenomen onderweg. Dat brak me zuur op, want ik miste de nodige energie in de slotfase van het lopen.” Hans werd toch nog op karakter 16de overall en pakte daarmee zilver bij de M35.

Javier Gomez wint in Praag (foto: 3athlon.nl/Jort Vlam)
Javier Gomez wint in Praag (foto: 3athlon.nl/Jort Vlam)

Javier Gomez won in 3u44’40 voor zijn landgenoot Pablo Dapena (3u50’53). Pieter Heemeryck werd in 3u51’55 derde. Job Teblick was de tweede Belg op de 15de plaats in 4u15’22. Hij pakte daarmee de overwinning bij de M18. Hans Moonen werd vlak achter hem 16de in 4u15’38. Koen Lintermans was de vierde Belg op de 21ste plaats, met een vierde plaats bij de M35 tot resultaat.