Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
België stunt met vierde plaats in Mixed Team Relay Edmonton
Nieuws

België stunt met vierde plaats in Mixed Team Relay Edmonton

Valerie Barthelemy Edmonton MTR

Minder dan 24 uur na de supersnelle World Triathlon Series sprinttriatlon van Edmonton moesten Claire Michel, Jelle Geens, Valerie Barthelemy en Marten Van Riel opnieuw aan de bak in de Mixed Team Relay. In Canada moesten ze elke een vierde deel van een kwarttriatlon afwerken. De opdracht was duidelijk: beter doen dan in Hamburg en revanche nemen voor het mindere resultaat op het WK van de nieuwe olympische discipline. De Belgen stuntten in Edmonton met een vierde plaats tussen een aantal toplanden die nog frisse triatleten konden inzetten die een dag eerder niet aan de start stonden in de WTS.

Bij Team Belgium gooiden ze de tactiek om zaterdagnacht Belgische tijd. Claire Michel werd aangeduid als startatleet. Ze deed het redelijk goed in de 400 meter zwemmen en verloor slechts 33 seconden op Jessica Learmonth en Taylor Spivey. De Britse en de Amerikaanse gingen er op de fiets meteen stevig tegenaan. Claire nestelde zich in de grote groep die op een tiental seconden volgde van Jessica en Taylor. Claire had een goeie wissel na de 10 km fietsen en in de 2,5 km lopen rukte ze op naar de zesde plaats op een handvol seconden van de koppositie.

Marten Van Riel nam over van Claire Michel. Hij hield in het zwemmen de zesde plaats vast en maakte deel uit van een mooi kopgroepje met Frankrijk, Groot-Brittanië, USA, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De 7 koplopers pakten onder impuls van Vincent Luis en Marten een mooie 35 seconden op de concurrentie. Van Riel, die een dag eerder een knappe 7de plaats pakte in de individuele sprinttriatlon van de WTS series in Edmonton, had geen last van de inspanningen van de dag voordien. Hij bracht België naar de derde plaats.

Onze derde atlete was Valerie Barthelemy. Zij zag Frankrijk en Groot-Brittanië verder uitlopen, maar kwam wel als derde uit het water. Georgia Taylor Brown schudde voor Team GB de Francaise Gautier van zich af in het fietsen. Een groepje met Valerie volgde op twintig seconden. Valerie wisselde na de 10 km fietsen als 4de op 26 seconden van de Britse leidster. In het lopen bleef ze het uitstekend doen. Valerie klampte aan bij de snellere loopsters.

Jelle Geens zwom sterk en stapte als zesde in het spoor van de andere achtervolgers uit het water. Op kop kregen we de Brit Perham, die in de Boerekreektriatlon in de T3 Series eerder dit seizoen nog tweede werd… achter Jelle Geens… In de individuele sprinttriatlon had Jelle een dag eerder niet de loopbenen van een paar weken geleden in Antwerpen. Maar in de Mixed Team Relay deed hij het wel goed. Samen met Frankrijk, Australië, USA en Nieuw-Zeeland reed België het gat dicht naar Groot-Brittanië zodat we een loopfinale kregen met zes ploegen, meteen de spannendste Mixed Team Relay finale ooit…

 

In de eerste kilometer bleven de zes mooi samen. Jelle Geens zette zich in derde positie achter topfavoriet Birthwistle voor Australië en Wilde voor Nieuw-Zeeland. Toen Birthwistle versnelde bleef Jelle aanklampen, maar ook McElroy voor USA liep sterk. Birthwistle bezorgde Australië de overwinning in 1u19’28. McElroy liep voor de Verenigde Staten naar de tweede plaats en Wilde pakte een verrassende bronzen plak voor Nieuw-Zeeland. Jelle bezorgde België een bijzonder knappe vierde plaats op minder dan twintig seconden van winnaars Australië. 

Jelle geens Belgie MTR Edmonton

Het is voor de Belgische triatleten de eerste keer dat ze in de Mixed Team Relay een sterk resultaat neerzetten. En dat is geen moment te vroeg, want in 2020 staat de Mixed Team Relay als nieuwe discipline op het programma van de Olympische Spelen in Tokyo. Over twee weken krijgen de Belgen een nieuwe kans om mee te strijden voor het podium. Dan maakt de MTR ook deel uit van het EK triatlon in Glasgow…