Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
BK kwarttriatlon in gevaar door blauwalg
Nieuws

BK kwarttriatlon in gevaar door blauwalg

BK Izegem podium
Het podium van het BK kwart in 2016 in Izegem (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Nog exact twee weken en dan zou Izegem opnieuw het strijdtoneel worden voor het Belgisch kampioenschap kwarttriatlon. Maar dinsdag kwam het organiserende EFC-ITC met minder goed nieuws. Er is blauwalg geconstateerd in het kanaal Roeselare-Leie. “Alleen een paar flinke regenbuien kunnen misschien voor wat stroming en vooral spoeling zorgen, maar die kans lijkt meteorologisch heel erg klein. We bekijken momenteel alle opties,” laat voorzitter Frank Bruyneel weten.

Maandag stelde de Vlaamse Waterweg vast dat er een groenblauwe verkleuring te zien was in het water van het kanaal Roeselare-Leie. Na uitgebreide testen kwam het verdict dinsdagmiddag: blauwalg. Meteen is een verbod uitgevaardigd zodat er niet langer gezwommen en/of gekajakt mag worden. “Ik vind dat we de verantwoordelijkheid dragen om meteen aan onze deelnemers te melden dat er blauwalg vastgesteld is in het kanaal Roeselare-Leie”, vertelt Frank Bruyneel. “We zijn één van de grootste wedstrijden van het land en willen dan ook meteen iedereen informeren wat ze op 15 augustus mogen verwachten. In het ergste geval wordt het zwemmen vervangen door een looponderdeel en maken we er een duatlon van. Maar dat heeft ernstige gevolgen want na contact met de federatie kregen we al meteen te horen dat een duatlon niet kan gevalideerd worden als Belgisch kampioenschap triatlon.”

Peter Denteneer die uit het kanaal Roeselare-Leie klimt (foto: Griet Tanghe)
Peter Denteneer die uit het kanaal Roeselare-Leie klimt (foto: Griet Tanghe)

“We bekijken momenteel alle opties,” gaat Frank verder. “We hebben natuurlijk nog altijd het openluchtzwembad van Izegem. Dat is een 50-meter-bad en kan mogelijk een oplossing bieden voor het BK jeugdtriatlon, dat in de ochtend en op de middag plaatsvindt. Maar dan moeten we eerst met gemeente en politie om tafel gaan zitten om het parcours eventueel te verleggen. We gaan er alleszins alles aan doen om een oplossing te vinden en we houden iedereen natuurlijk op de hoogte.”

De triatlons van Izegem, zowel het BK kwart als de sprint, waren zo goed als uitverkocht. “Daarom is het dubbel jammer dat dit nu gebeurt. We doen er elk jaar alles aan om voor een toporganisatie te zorgen, maar dit hebben we natuurlijk niet in de hand. Hopelijk vinden we een geschikte oplossing, al ben ik er me wel van bewust dat we nu een reeks afzeggingen zullen krijgen. Maar maak je geen zorgen, ook al wordt het een duatlon, we gaan toch zorgen voor een topwedstrijd en topsfeer,” aldus Frank.