Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Eerste Xterra Graveman lokt heel wat Belgen
Nieuws

Eerste Xterra Graveman lokt heel wat Belgen

Départ Xterra Graveman 2018

Afgelopen zaterdag 28 juli vond de eerste editie plaats van Xterra Graveman, een nieuwe lange afstand cross triatlon in het hartje van de Alpen. Deze race is vooral een wedstrijd tegen jezelf, eerder dan tegen tegenstanders of de tijd. Deze lange afstand speelt zich af tussen 1000m en 2200m hoogte, met technische mountainbike en trail secties. Alle 243 atleten die de finish lijn halen mogen zich terecht Graveman noemen. Naast deze wedstrijd was er ook een Graveman kids (50 deelnemers) en ‘Découverte’ (150 deelnemers)

VTT Xavier Jove Xterra Graveman 2018

IJskoud water trotseren en uitdagend fiets – en loopparcours

Om 9 uur begonnen de atleten aan 1,9 km zwemmen in het St Guérin meer op 1500 m hoogte en watertemperatuur van 15,8°C. Door het verschuiven van de boeien werden het er 2,2 km in de realiteit. Bij de mannen kwam Natanael Fruchart als eerste uit het water. Bij de dames was de eer aan Isabelle Ferrer.

Daarna was het de beurt aan de hoofdbrok van de dag: 60 km MTB, met 2400m positieve hoogtemeters. Maar alsof dat nog niet voldoende was, had een zware regenbui het parcours nog uitdagender gemaakt. Het was vooral Xavier Jové uit Spanje die vooral profiteerde van de technische stukken, voor Figini, Betard en Samuel Jud die in elkaars buurt bleven, strijdend voor de 2de plaats.

Trail Xterra Graveman 2018

Bij de dames kon Ferrer haar voorsprong uit het zwemmen behouden voor Hélène Pietrenko, die in de tweede helft van het MTB het leiderschap opeiste. Op het einde kwam een sterke Sarah Merminod opzetten, die uiteindelijk als eerste aan de trail begon.

Xavier Jové was blijkbaar niet alleen tevreden met de snelste MTB split, maar deed hetzelfde tijdens de 20 km trail (1200 m positieve hoogtemeters): hij ging hard. Hij kwam dan ook na 6u18min46sec over de meet met 18 minuten voorsprong. 2de was Samuel Jud uit Zwitserland voor Christophe Betard die het podium vervolledigde. Sarah Merminod gaf haar positie niet meer af en won in 8u55min59sec voor Ferrer (2de) en Pietrenko (3de).

Sarah Merminod Xterra Graveman Xavier Jove Xterra Graveman

 

Opvallende statistieken

  • Er was meer dan een uur verschil tussen de 1ste en de 10de man
  • Er waren 37 opgaves
  • Laatste persoon over de meet van in 12h48min36sec, het dubbele van de eerste
  • 15 nationaliteiten stonden aan de start, met de Belgen als 2de grootste contingent.

 

   $tekst en foto’s: Bart Gruyaert