Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duatlon Alpe d’Huez: Jan Petralia zilver, Lotte Claes brons
Duathlon

Duatlon Alpe d’Huez: Jan Petralia zilver, Lotte Claes brons

IMG_0454_copy

De eerste week van augustus is traditioneel triatlonweek op en rond Alpe d’Huez. Vandaag stond de openingswedstrijd op het programma, een duatlon met 6,5 km lopen, de 21 bochten van Alpe d’Huez en een sprint van 2,5 km. Titelverderdiger Jan Petralia kwam opnieuw met ambitie aan de start, verder was het in de Belgische rangen ook uitkijken naar Vincent Castermans, Angelo Vandecasteele, Lander Van Droogenbroeck en Lotte Claes.

In de eerste run kregen we zoals verwacht weinig afscheiding. De Fransman Yohan Le Berre kwam als eerste de wisselzone binnen. Angelo Vandecasteele kwam als eerste Belg door met een 25-tal seconden voorsprong op Lander Vandroogenbroeck en Jan Petralia. Vincent Castermans moest op die laatste 15 seconden prijs geven.

De 15 kilometer fietsen zouden de echte scherprechter van de wedstrijd worden. Na slechts 1,5 “opwarmkilometer” kregen de atleten de 13, kilometer lange beklimming van Alpe d’Huez voor de wielen, met een gemiddelde steiging van 8,1% en maxima tot 11,5%. In de beklimming wist Yohan Le Berre zijn voorsprong nog verder uit te bouwen. Petralia baande zich naar voren met een tweede klimtijd. De vijfde fietstijd was weggelegd voor Vincent Castermans die op die manier tevens als vijfde begon te lopen. Angelo Vandecasteele verloor op de fiets enkele plaatsen en startte als tiende aan het afsluitende lopen. Voor Lander Van Droogenbroeck liep het mis op de fiets, hij zou een half uur verliezen op de fiets.

Op 1800 meter hoogte liep Le Berre nog verder uit op onze landgenoot Jan Petralia, die naar een tweede plaats liep. Emile Blondel-Hermant ging met het brons aan de haal, terwijl Vincent Castermans zijn vijfde stek vasthield. Angelo Vandecasteele kon nog een plaatsje opschuiven en zo beslag leggen op de 9e plaats. Achteraf werden Blondel-Hermant en Castermans gediskwalificeerd. De derde plaats ging zo naar Thibaut Humbert. Angelo Vandecasteele won nog twee plaatsjes door de DSQ’s en werd officieel zevende.

“Dit was veruit de zwaarste editie,” vertelde Jan Petralia. Jakke Petrol nam al een aantal keer deel in Alpe d’Huez en won er nog vorig jaar. “Nu moest ik na 4 km lopen in de eerste run vertragen door een slag van de hitte. In de eerste kilometers op de Alp leek ik stil te staan, maar gaandeweg kwam ik erdoor. Ik ben Le Berre nog genaderd tot op dertig seconden na de waterbevoorrading maar de laatste 2 km van de klim parkeerde ik volledig,” aldus Petralia.

IMG_0644_copy

Bij de dames startte Lotte Claes met een prima eerste run. Ze gaf hierbij 1’45 prijs op de Spaanse leidster Kristina Ziemons. Met de allerbeste klimtijd bij de dames was deze achterstand met de kopgroep echter snel weggewerkt en moest ze enkel nog Sophie Van Der Most (NED) en Anaelle Peri (FRA) voor zich dulden. In het afsluitende lopen wist Claes de derde positie te behouden en beslag te leggen op de bronzen medaille. 

323 duatleten bereikten de finish… Donderdag gaan de sportiviteiten verder. Dan is er de Long Distance triathlon van Alpe d’Huez met onder andere Frederik Van Lierde. Die mag 2,2 km zwemmen, 118 km fietsen (met de Alpe du Grand Serre, de Col d’Ornon en natuurlijk de 21 legendarische bochten van Alpe d’Huez zelf) en 20 km lopen. U kan de wedstrijd hier live volgen.