Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frederik Van Lierde wint solo op Alpe d’Huez
Frederik Van Lierde sterk in het klimmen (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Nieuws

Frederik Van Lierde wint solo op Alpe d’Huez

Frederik Van Lierde sterk in het klimmen (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Frederik Van Lierde sterk in het klimmen (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Frederik Van Lierde heeft donderdag de long distance triatlon van Alpe d’Huez gewonnen. Het was voor de wereldkampioen Ironman van 2013 de allereerste keer dat hij in Alpe d’Huez aan de start stond. En zijn bucket list race mocht hij meteen afstrepen met een overtuigende overwinning na een indrukwekkende solo. Met Timothy Van Houtem op 3 en Sven Van Luyck 4 werd Alpe d’Huez anders dan in het wielrennen de ‘Belgische Berg’.

Nog twee jaar wil Frederik Van Lierde doorgaan met triatlon en dus moest hij toch tenminste één keer in zijn carriere de Alpe d’Huez triatlon gedaan hebben. “Het was een hele mooie maar zware wedstrijd waar ik al mijn ervaring voor nodig had,” vertelde Frederik na zijn finish. “Mijn familie hier hebben, is heel belangrijk voor mij. We hebben al 3 weken in Spanje gezeten en 5 dagen hier, dus het doet echt wel deugd hen te zien. En dat is uiteindelijk ook het belangrijkste in het leven… Ik ben blij hier te kunnen winnen, twee jaar voor mijn afscheid,” aldus Fre.

Timothy Van Houtem krijg felicitaties voor zijn 3de plaats (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Timothy Van Houtem krijg felicitaties voor zijn 3de plaats (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Net zoals in ons land was het ook warm op en rond Alpe d’Huez. Het zwemwater in het meer was zelfs 18 graden, waar dat andere jaren nauwelijks boven 15 graden uitkomt. Frederik kwam meteen als eerste aan land na 2 km zwemmen. Dan begon de barre tocht naar de Alpe du Grand Serre. Daar kwam Frederik op de top al door met twee minuten voorsprong op Sylvain Sudrie, die later zou uitvallen. Op de Col de la Morte werd het verschil alleen maar groter. Bij Valbonais werd het 1 en 2 voor België. Fre bleef vlot aan de leiding. Op vijf minuten volgde Sven Van Luyck als tweede. Ook op de slotklim van Alpe d’Huez zelf bleven de posities ongewijzigd, al liep Van Luyck wel wat in met de snelste klimtijd van de dag. Van Lierde begon aan de laatste 20 km lopen met een stevige marge. Sven Van Luyck, nog niet lang terug uit blessure, had het lastig in het lopen en zou nog twee plaatsen verliezen.

Van Lierde liep in 5u59’52 naar een verdiende overwinning. De Spanjaard Alberto Moreno werd tweede in 6u06’24 en Timothy Van Houtem mocht mee op het podium als derde in 6u08’14, terwijl Sven Van Luyck vierde werd in 6u10’22. Van Houtem moest diep gaan voor zijn podiumplek. “Het was heel warm, ook bij het lopen,” vertelt Timo. “We kregen drank in bekers waardoor het moeilijk was om tijdens het lopen genoeg te kunnen blijven drinken. Tijdens het fietsen waren er wel veel bevoorradingen. Jammer dat het zwemmen bij mij niet top is en ik zoveel moet prijsgeven,” aldus Van Houtem.

Sven Van Luyck tweede in de wissel (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Sven Van Luyck tweede in de wissel (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Ook Van Luyck was getekend door de inspanningen. “Ik heb alles of niets gespeeld, en op Alpe d’Huez nog goed doorgereden”, legt Sven uit. “Tijdens het lopen heb ik vervolgens wel heel hard afgezien. Ik wilde zelfs een paar keer stoppen. Maar ik heb volgens mij wel de snelste fietstijd, dus ik kan nu zeggen dat ik sneller dan Frederik fiets hé,” besluit Sven al lachend.

Alexandra Tondeur tweede

Alexandra Tondeur tweede op Alpe d'Huez (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Alexandra Tondeur tweede op Alpe d’Huez (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Voor Alexandra Tondeur begon de dag zoals steeds met een lange inhaalrace nadat ze als zevende uit het water kwam. Maar Alexandra The Great deelde haar wedstrijd goed in. Ze pakte maar liefst vijf minuten terug op Emma Bilham in de beklimming van Alpe d’Huez. In het lopen bleek Tondeur ook sneller. Ze kwam tot op een minuut van Bilham, maar de Britse hield stand en pakte in 6u51’21 de overwinning. Alexandra werd in 6u52’22 tweede. Carrie Lester pakte de derde plaats in 6u53’06. Op vijf kregen we Elisabette Curridori, de Italiaanse partner van onze Jimbo Thijs. Silke Baumer was de tweede Belgische op de 26ste plaats.

Veel Belgen tussen de 690 finishers

Yeray Luxem in de wisselzone (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Yeray Luxem in de wisselzone (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

In totaal haalden 690 triatleten de finish op Alpe d’Huez en er waren nog 265 opgaves, waaronder een twintigtal Belgen. Maar de meeste van onze landgenoten haalden de eindstreep in deze hete editie. Sommigen deden het uitstekend. Arne Devliegher werd 13de nadat hij bijna de hele dag in strijd had gelegen met Yeray Luxem. Maar de Belgische kampioen cross triatlon had last met zijn voeding en zakte ver terug in het lopen. Antoine Didier, onlangs nog winnaar van de halve triatlon van Maredsous, klopte zijn maatje Sylvain Denis, twee weken geleden winnaar van de Nisraman, met enkele seconden. Antoine werd 16de, Sylvain 18de. Christopher Loose pakte de 27ste plaats, vlak voor Tim Mercy, die 28ste werd. 

Uitslagen