Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frankrijk boven op sprinttriatlon Alpe d’Huez
Beste klimtijd voor Jan Petralia (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Nieuws

Frankrijk boven op sprinttriatlon Alpe d’Huez

Al multisport wat de klok slaat op en rond Alpe d'Huez deze week  (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Al multisport wat de klok slaat op en rond Alpe d’Huez deze week (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Na de duatlon en lange afstandstriatlon eerder deze week werd in Alpe d’Huez vandaag de laatste wedstrijd afgewerkt. Net als gisteren zwommen de atleten in het meer van Allemond, waar de thermometer voor de tweede dag op rij een recordtemperatuur liet opmeten. Waar normaal met de ondergrens geflirt wordt kregen we een aangename 19°C voorgeschoteld. In deze sprintafstand werd er 1,2km gezwommen, 28km gefietst en 6,7km gelopen. Opnieuw stonden er weer verscheidene Belgen aan de start, waaronder Jan Petralia die tijdens de duatlon reeds zilver pakte. Jim Thijs stond zonder ambitie aan de start, nadat hij zijn vriendin Elisabetta Curridori gisteren naar de 5e plaats schreeuwde. In de rangen van TRIGT merkten we Edouard en Maxime Verstraete op in het gezelschap van Mathieu Dollé. Bij de dames was Hanne De Vet de grootste blikvanger, die deze wedstrijd eindelijk eens van haar bucketlist wilde schrappen.

IMG_1696
Hanne De Vet zag af tijdens het fietsen (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

Sarah Hodgson (GBR) nam bij de dames tijdens het zwemmen een kleine voorsprong van 1′ op een achtervolgende groep met Hanne De Vet. Met snelste fietstijd en beklimming reed Geurard Justine (FRA) vlot naar de leiding, een plaats die ze niet meer zou afstaan. Hanne gaf tijdens het fietsen wat plaatsen toe, “ik dacht dat ik kon klimmen maar als ik die berggeitjes hier zag dan schrok ik toch even. Een paar dagen Ardennen is toch een ander niveau dan hier. Ik had de klim ook niet verkend en had eigenlijk een te grote versnelling gestoken” aldus De Vet. Intussen had ook Sophie Van Der Most (NED), winnares van de duatlon eerder deze week, opmars gemaakt naar de 5e plaats. Ze zou uiteindelijk net een volledig Franse podium voor zich moeten laten.

 (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
(foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

De Vet liep als twaalfde de tweede wisselzone binnen, een plaats die ze tijdens het lopen kon veiligstellen. “Na het fietsen was het lopen ook best wel zwaar. Op de vlakke stukken gingen het nog wel, maar de hellingen vielen serieus tegen”.
Tweede Belgische dame die we opmerkten was Maurine Ricour, die er een onderonsje met haar zus Margot van had gemaakt. Na een 100e zwemtijd bij de dames baande ze haar weg naar voren. Aan de finish viel ze met een 16e plaats net naast het podium in haar age-group.

Ook bij de heren kleurde het podium volledig Frans. Tom Richard nam van bij het zwemmen de kop van de wedstrijd en kwam in T2 reeds met 4′ voorsprong aan. Op die manier kon hij gecontroleerd naar de overwinning lopen voor Anatole Giraud Telme en Mathis Margirier. Die eerst kwam als vierde na Edouard Verstraete in de wisselzone maar wist onze landgenoot en Margirier tijdens het lopen nog te passeren, waardoor Verstraete net naast het podium viel.

Jan Petralia kende een moeizame zwemproef en had veel moeite om op te schuiven. “Wellicht is het gewoon gebrek aan ervaring, ik zwem eigenlijk veel te weinig hiervoor. Het kostte telkens veel moeite om een plaatsje te winnen” vertelde hij nadien. “Tijdens het fietsen zag ik veel gedraft, ik heb me er serieus kwaad in gemaakt toen ze in groep aan het ronddraaien waren”. Toch kwam hij als vijfde boven op Alpe d’Huez met de snelste klimtijd.

Beste klimtijd voor Jan Petralia (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)
Beste klimtijd voor Jan Petralia (foto: 3athlon.be/Kilian Hendrickx)

“Dinsdag was het me niet gelukt, nadat ik op 30 seconden van de koploper was gekomen kreeg ik een inzinking. Het is dan ook leuk dat het vandaag wel lukt om deze 21 bochten als snelste te ronden.” In het lopen was de afstand met het podium echter niet meer overbrugbaar voor Petralia, waarna hij gecontroleerd naar plaats 5 liep. Jim Thijs kon na het zwemmen naar voren schuiven en met zijn 37e plaats nog beslag leggen op de tweede plaats in zijn age-group.