Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Allegaert en Couckuyt winnen spannende 111 in Jabbeke
Geen publiek bij recreatieve halve triatlon Lievegem (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

Allegaert en Couckuyt winnen spannende 111 in Jabbeke

Matthias Allegaert wint in Jabbeke (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Matthias Allegaert wint in Jabbeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Matthias Allegaert en Ine Couckuyt zijn de eerste namen op de erelijst van de Bink’s Base 111 van Jabbeke. In deze triatlon moesten de atleten 1.000 meter zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen. Het is en blijft een speciaal format en het leverde in Jabbeke een aantal verrassingen en vooral heel veel spankracht op, vooral tussen Matthias Allegaert en Kenneth Vandendriessche.

Amber Rombaut als eerste uit het water (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Amber Rombaut als eerste uit het water (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Bij de vrouwen was Amber Rombaut de snelste na twee rondjes zwemmen. Zij kwam als eerste naar het met zonnekloppers volgelopen klein strandje van Jabbeke, maar Ine Couckuyt nam op de fiets al snel over en begon aan een lange solo. “Ik heb nog even geprobeerd om aan te pikken,” vertelde Amber, “maar Ine ging te hard en ik vond het slimmer mijn eigen tempo te zoeken. Het is de eerste keer dat ik 100 km fiets in een wedstrijd en het was afwachten wat dat zou geven. Maar het lopen ging nog vlot. Ik ben blij met de tweede plaats, nu op naar Izegem? Wordt daar toch gezwommen, kijk dan wordt het weer interessanter voor mij,” aldus Amber, die op 3’40 van Couckuyt tweede werd.

Ine Couckuyt (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Ine Couckuyt (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Ine Couckuyt bouwde een mooie voorsprong uit in het fietsen op een parcours van vijf keer 20 km met heel weinig beschutting tegen de wind. Dat ging de EFC-ITC triatlete goed af. Ook het lopen zag er goed uit. “Ik ben erg blij met deze overwinning. Ik wist dat ik in vorm was, want ik heb de laatste tijd toegewerkt naar 15 augustus, naar het BK voor eigen volk in Izegem.” In 2018 kan Ine Couckuyt blijkbaar alles aan, korte afstand, lange afstand, offroad… “Ja, ik weet het, alles gaat goed en ik wil voorlopig nog niet kiezen tussen de verschillende disciplines, ik doe ze allemaal even graag,” aldus Ine.

Lore Vanclooster (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Lore Vanclooster (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Voor de derde plaats kregen we een spannende strijd tussen Lore Vanclooster en Ines Van Troyen. Pas in de slotronde kreeg dokter Van Troyen haar maatje te pakken. De wedstrijd duurde 500 meter te lang voor Lore. “Ik hoorde van verschillende supporters verschillen tussen 1 en 1’20 op Ines bij het binnenkomen van de wisselzone en toen wist ik al dat het moeilijk zou worden. Maar ik ben blij met de vierde plaats,” vertelde Lore. Ines was in de wolken. “Ik heb nog flink moeite moeten doen om in het lopen Lore te pakken te krijgen. Dit was een mooie wedstrijd en ik heb er echt van genoten. Of ik nu met ambitie start in Izegem? Daar is het een stayerwedstrijd en dat ligt me veel minder,” besluit Ines.

Rombaut, Couckuyt en Van Troyen in Jabbeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Rombaut, Couckuyt en Van Troyen in Jabbeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Bij de mannen leken we af te stevenen op een driestrijd tussen Stenn Goetstouwers, Kenneth Vandendriessche en de verrassende Matthias Allegaert. Nu ja, verrassend… Hij zette dit seizoen al een paar sterke resultaten neer, met een podiumplaats op het BK crosstriatlon. Allegaert heeft dan ook een verleden in onze sport. “14 jaar geleden deed ik mijn laatste wedstrijd, maar destijds won ik wel veel wedstrijden bij de Jeugd C en de Jeugd B. Nadien trok ik richting wielrennen, maar sinds dit jaar leg ik me met veel plezier weer toe op triatlon,” legt Matthias uit.

Veel spanning bij de mannen

Allegaert kwam niet ver achter drie leiders uit het water. Kasper Lagae, Stenn Goetstouwers en Joery Wouters gingen als eerste op de fiets. Wouters was de eerste die het tempo wat moest laten zakken. De jonge Lommelse atleet zou zesde worden. “Blij dat ik weer een goed resultaat neer kon zetten. Het fietsen ging goed, geen last gehad van de rug, maar aan de kop lag het tempo wel wat te hoog. In het lopen voelde ik me niet meer super, maar toch blij dat ik zesde geworden ben,” vertelt Joery. Ook Kasper Lagae moest vooraan de rol lossen. “Jammer, jammer… Ik had super gezwommen, maar ik had vandaag niet de fietsbenen om mee te gaan. Frustrerend om de rest te zien wegrijden. Het lopen was dan wel weer goed,” aldus een ontgoochelde Lagae, die toch nog knap vijfde werd. In de slotfase werd hij nog voorbij gesneld door de terugkerende Diego Van Looy.

Stenn Goetstouwers, voor hij lek reed (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Stenn Goetstouwers, voor hij lek reed (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Vooraan kregen we na twee ronden fietsen drie leiders: Matthias Allegaert, Kenneth Vandendriessche en Stenn Goetstouwers. Maar na 80 km fietsen kwam hij terug richting finish gereden. “Een leegloper achteraan en met de putten en het draaien en keren op het parcours was het geen optie om op een paar bar verder te rijden, ik had zo op de velg van mijn vol wiel gereden. Dus was opgeven de enige optie, helaas. Want ik had best goeie benen vandaag. Al was dat ook het geval bij Kenneth Vandendriessche had ik de indruk. Hoe die bij ons kwam en even later wegreed, dat was indrukwekkend. Maar iets later kregen we hem opnieuw te pakken en moest hij meteen lossen,” vertelt de Tank van Wuustwezel.

Matthias Allegaert (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Matthias Allegaert (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Kenneth Vandendriessche kreeg opnieuw last van zijn maag. Hij reed een tijdje inderdaad een minuut sneller per ronde dan Allegaert en Goetstouwers maar uiteindelijk kwam Matthias met iets minder dan 2 minuten op Hans Van den Buverie en 2’45 op Vandendriessche in de wisselzone binnen. Kenneth had nog goeie loopbenen en bracht het verschil na 1 ronde terug tot 1’22. In de tweede ronde naderde de Itzu triatleet tot op 15 seconden, maar daar ging zijn maaginhoud weer. In de slotkilometer liep Kenneth op een vijftigtal meter van Matthias maar hij kreeg het gat niet meer dicht. En zo pakte Matthias Allegaert zijn grootste zege ooit in 3u16’15.

Kenneth Vandendriessche (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Kenneth Vandendriessche (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

“Het is niet alleen mijn grootste zege ooit, maar ook mijn eerste zege dit seizoen,” vertelt Matthias. “2018 is tot dusver een topjaar voor mij. Een keer ben ik door pech buiten de top-5 gevallen, maar al mijn andere wedstrijden eindigde ik in de top-5 of op het podium. Ik geniet opnieuw van de triatlonsport, al blijft voor mij vooral het plezier primeren.” Wij kijken al uit naar het vervolg. Mogen we Matthias binnenkort op de langere afstand verwachten? “Halve of hele? Daar denk ik voorlopig nog niet aan. We zien wel, eerst stap voor stap. Zoals ik al zei, ik doe het vooral voor het plezier, al is hier winnen natuurlijk wel heel mooi,” aldus Matthias.

Hans Van Den Buverie (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Hans Van Den Buverie (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Kenneth Vandendriessche werd tweede voor Hans Van Den Buverie. “Dit was voor mij de start van het tweede deel van mijn seizoen,” legt Kenneth uit. “Jammer van die maagproblemen. Ik heb twee keer moeten overgeven. Zonder die problemen had ik Matthias misschien kunnen kloppen, want ik kwam inderdaad nog heel kort terug op hem. Het eerste deel van het fietsen en het lopen stemt me wel hoopvol. De nadruk ligt immers op het WK 70.3 Ironman in Zuid-Afrika. Ik heb nog een maand om me daar vol op voor te bereiden, al is een goed resultaat daar niet meteen het hoofddoel. Alles in functie van het WK 70.3 volgend jaar in Nice,” aldus de Itzu-triatleet.

Het mannenpodium in Jabbeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Het mannenpodium in Jabbeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

En wij waren vooral bijzonder trots op onze 3athlon.be Sportoase boys Peter Croes en Gert-Jan D’haene. Die stonden al samen aan de start op het strand en kwamen ook samen over de streep. Croes was sterk begonnen met een vierde plaats in het zwemmen, maar hij kreeg het moeilijk in de tweede helft van het fietsen en ook het lopen ging uiteindelijk op karakter. Een vergelijkbaar verhaal voor Gert-Jan D’haene. Onze mede-redacteur ging toch op karakter door en vlak voor de finish kwamen ze bij elkaar om in een ware bromance samen over de streep te komen. Respect boys!

3athlon.be Sportoase boys Croes en D'haene (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
3athlon.be Sportoase boys Croes en D’haene (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Triatlonwedstrijden be · Uitslag Triatlon Jabbeke 2018