Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frodeno wint 70.3 WK, Heemeryck knalt naar vijfde plaats
Frodeno wint het WK 70.3 (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).
Nieuws

Frodeno wint 70.3 WK, Heemeryck knalt naar vijfde plaats

Frodeno wint het WK 70.3 (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).
Frodeno wint het WK 70.3 (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).

Pieter Heemeryck beleefde in Zuid-Afrika een van de absolute hoogtepunten uit zijn carrière. Na op de fiets van begin tot eind samen met de absolute wereldtop constant mee te strijden, bekroonde hij zijn straffe wedstrijd met een vijfde plaats. Jan Frodeno laat zien dat hij helemaal klaar is om terug de fakkel over te nemen in Hawaii… Op de Ironman 70.3 is hij alvast de nieuwe heerser en dat tegen Brownlee en Gomez!

Heemeryck keert in zijn eentje terug

Waar we vooraf op hoopten kregen we ook helemaal te zien op het WK Ironman 70.3 in Zuid-Afrika: een ware titanenstrijd met alle toppers vooraan in de wedstrijd. Na het zwemmen kregen we meteen een kopgroep met onder andere Frodeno, Brownlee, Gomez en Kanute. Pieter Heemeryck kwam alleen als negende uit het water op een halve minuut van de leiders. Een wedstrijd volledig geïsoleerd leek in de maak maar onze landgenoot slaagde erin om in de eerste kilometers op de fiets het gat op zijn eentje te dichten en zo kregen we negen man vooraan in de strijd.

Drie man, waaronder Brandon Curry, werden door het beukwerk van Jan Frodeno himself overboord gegooid maar Heemeryck was een van de vijf atleten die niet plooiden. Samen met de 2-voudige Hawaii winnaar dook hij zo de wissel in. Frodeno stormde als eerste het loopparcours op met een kleine bonus op Brownlee en de andere vier. Brownlee haalde de Duitser snel terug bij maar Frodeno was duidelijk te sterk en liep opnieuw op en over de Brit. Gomez slaagde er als tweede in om het gat op Frodeno te dichten en samen bouwden ze de kloof op de anderen verder uit. Ondertussen ontstond er tussen Kanute, Heemeryck en Appleton een strijd van haasje over om de vierde plaats.

Frodeno wint met ultieme versnelling

Frodeno in de aanval voorbij Gomez (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).
Frodeno in de aanval voorbij Gomez (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).

In de strijd om goud had Frodeno zijn ultieme versnelling gespaard voor het tweede deel van de halve marathon. Iets over halverwege liep hij weg van Gomez die op zijn beurt last kreeg van krampen. Na een 5 -tal seconden halt te houden zette de Spanjaard opnieuw door en hield verassend genoeg knap stand nadien. Hij kon wel niet meer belemmeren dat Alistair Brownlee hem alsnog voorbij ging. Frodeno was inmiddels bezig zich te verzekeren van een tweede wereldtitel op de halve afstand. Op 500 meter van de finish kon bij de Duitser het feestje losbarsten en kroonde zich zo in Port Elizabeth opnieuw tot wereldkampioen Ironman 70.3. Met Alistair Brownlee op twee en Javier Gomez Noya op drie kreeg dit wereldkampioenschap het gedroomde podium

Heemeryck is wereldtop

Voor ons Belgen werd het uitkijken naar waar Pieter Heemeryck zou uitkomen. Appleton was de eerste die zich gewonnen moest geven. Kanute en Heemeryck bleven er een tweestrijd van maken tot de laatste kilometer. Uiteindelijk bleek de Amerikaan en de runner up van het vorige WK de sterkste. Pieter Heemeryck kwam als vijfde over de streep en tekende zo voor de misschien wel meest verbluffende prestatie uit zijn carrière. Met een vijfde plaats op het WK en een vierde stek op the Championship eerder dit jaar bevestigde Heemeryck helemaal dat hij zijn plaats heeft binnen de absolute wereldtop.

Vandendriessche kent zware wedstrijd

Onze tweede landgenoot bij de PRO’s beleefde een minder aangename wedstrijd. Als 26ste kwam hij uit het water en kon zo beginnen aan zijn traditionele inhaalrace. Helaas bleek de dag op zijn eerste WK niet ‘de dag’ voor onze landgenoot. In een zware halve marathon vocht Vandendriessche tot het bittere eind en kwam zo als 28ste over de streep.