Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Le Bellec pakt 3de goud, Odeyn stapt uit in Zofingen
Hans Van Den Buveri 11de en wereldkampioen AG in Zofingen (foto: Carine Jansseune)
Duathlon

Le Bellec pakt 3de goud, Odeyn stapt uit in Zofingen

Hans Van Den Buveri 11de en wereldkampioen AG in Zofingen (foto: Carine Jansseune)
Hans Van Den Buveri 11de en wereldkampioen AG in Zofingen (foto: Carine Jansseune)

Gael Le Bellec heeft voor de derde keer in zijn carriere de wereldtitel Powerman duatlon lange afstand gewonnen in het mythische Zofingen. Seppe Odeyn had een off-day, kreeg last van verzuring in de benen en stapte al in de eerste ronde van de fiets. De Belgische age groupers maakten veel goed, met op kop Hans Van den Buverie die opnieuw wereldkampioen werd bij de niet-pro’s met een knappe 11de plaats overall.

Een nieuw loopparcours, met een korte lus doorheen de binnenstad en minder klimmen dan vroeger, en vooral een compleet nieuw fietsparcours met de Williberg als vervanger voor de Bodenberg. Hoewel niet alle atleten erover te spreken waren, wegens het lopen niet zwaar genoeg meer en de Williberg minder steil dan de Bodenberg, leverde het wel mooie strijd op.

De Duitser Felix Kohler gooide de knuppel in het hoenderhok vanaf de eerste meters. Seppe Odeyn, die de Duitser in 2016 nog klopte voor het goud, probeerde mee aan te pikken, maar kreeg al vroeg af te rekenen met krampen. Op meer dan drie minuten stapte hij nog op de fiets, maar een 15 km later zat het WK er al op. Wellicht toch een te lang en zwaar programma met 3 Ironman races ter voorbereiding.

Vooraan kregen we een groep van 8 met daarin de meeste favorieten, uitgezonderd Soren Bystrup. In zijn afscheidsrace moest hij uiteindelijk vrede nemen met de 24ste plaats overall. “Ik moest en zou finishen om toch die 10de keer over de streep te komen hier in Zofingen,” liet de sympathieke Deen weten. Ondanks het mindere resultaat, denkt hij er niet over om alsnog een jaar extra te doen. “Het is goed geweest. Ik heb mijn beslissing genomen. Helaas ben ik vlak voor de wedstrijd ziek geworden. Ik heb nog een tijdje geprobeerd om zo lang mogelijk vooraan te blijven, maar toen ik eenmaal moest lossen, werd het een ware lijdensweg. Maar ik ben toch nog een beetje blij met mijn 10de finish hier,” aldus een emotionele Soren.

Seppe Odeyn: “Schim van mezelf”

Seppe Odeyn Zofingen
Seppe Odeyn kijkt al bedenkelijk voor de start (foto: Robrecht Paesen)

Seppe Odeyn was ontgoocheld. “Ik ben uiteraard gestart met hoge verwachtingen. Al van in de start ging het heel erg moeizaam en was het aanklampen bij jongens die ik normaal niet zie. Mijn benen waren al helemaal verzuurd en ik had na de 1ste run al benen die ik normaal na een dagje Zofingen heb. Met veel goeie moed beginnen fietsen maar ook daar een schim van mezelf. Na 15 km zat het er dan ook op. Ik heb hier nog geen verklaring voor en ben uiteraard diep ontgoocheld. Proficiat aan Gael en excuses aan alle supporters ter plekke en voor de livestream!

Vooraan plaatste Yannick Cadalen bij de laatste beklimming van de Williberg een allesbeslissende demarrage. Alleen Felix Kohler en Gael Le Bellec konden nog enigszins volgen. Achtervolgers Michele Paonne, Ronnie Schildknecht (die het in het lopen zwaar zou krijgen en uiteindelijk 15 jaar na zijn laatste deelname in Zofingen ook op zou geven) en uittredend wereldkampioen Maxim Kuzmin verloren ruim twee minuten. In de laatste 30 km lopen bleek Le Bellec de sterkste. Hij haalde het voor Cadalen en Kohler. Voor de twee Fransen was het een herhaling van 2014 toen Gael en Yannick ook goud en zilver pakten.

Bij de vrouwen won de Zwitserse Petra Eggenschwiler na een indrukwekkende wedstrijd. Ze ging samen met Melanie Maurer aan de leiding, liet haar landgenote achter in de slotronde en liep solo naar een verdiende overwinning. Maurer werd tweede. Op het podium een primeur. Voor het eerst pakte een Isrealische een medaille op een WK duatlon. Antonina Ruznikov, de Isrealische met Russische roots, werd derde en pakte brons, haar eerste internationale succes. Virginie Soenen was de beste Belgische op de tiende plaats bij de pro’s.

Hans en Diederik 1 en 2 bij age groupers

En dan waren er nog een flink pak Belgische age groupers die het uitstekend deden. In het lopen vormde zich een Belgisch treintje en ook in het fietsen waren de blauwhemden veelvuldig voorin te zien. Het leidde tot een nieuwe wereldtitel overall bij Hans Van den Buverie. Met een elfde plaats overall werd hij beste Belg en daar was hij blij mee, al had hij naar eigen zeggen liever de 12de plaats gepakt en Seppe Odeyn op het podium gezien:

Ook Diederik De Rijcke was de koning te rijk πŸ™‚ Hij was na afloop nog niet zeker of het goud was, maar aangezien hij als 14de overall over de streep kwam, tweede age grouper werd, was het al snel duidelijk dat de wereldtitel bij de M30 voor hem was:

Ook de andere Belgen deden het uitstekend. Bram Storme werd 19de overall en pakte daarmee de wereldtitel bij de M20. De West-Vlaming had een prima wedstrijd en finishte als derde Belg en werd vijfde bij de niet-pro’s. Wim De Coene behaalde zilver bij de M40 en Ronald Beckers finishte iets later op de derde plaats bij de M30 en stootte daarmee Laurent Nobels van het podium. Ook Jan Meysmans viel net naast het podium bij de M35 met zijn vierde plaats. Er was wel een medaille voor Jonas Van De Vyvere. Hij pakte zilver bij de M25. Nele Vermeulen werd 5de bij de F30 en vlak achter haar pakte Marlies Beckers goud bij de F25.