Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Heemeryck: “Droom om met Frodeno, Gomez en Brownlee te strijden”
Nieuws

Heemeryck: “Droom om met Frodeno, Gomez en Brownlee te strijden”

 

Pieter Heemeryck bike Zuid-Afrika
Pieter Heemeryck in de kopgroep in Zuid-Afrika (foto: Gert Heemeryck)

Met zijn vijfde plaats op het wereldkampioenschap 70.3 Zuid-Afrika heeft Pieter Heemeryck helemaal de aansluiting gevonden bij de wereldtop. Dat was voor ons al duidelijk na zijn schitterende 4de plaats in The Championship van Challenge in Samorin, maar wat hij in het topveld in Port Elizabeth liet zien, was indrukwekkend. En dat beseft Pieter zelf ook. Zijn reactie vanuit Port Elizabeth: “Het was indrukwekkend om met mannen zoals Gomez, Brownlee en Frodeno mee voorin te strijden. Kon ik alleen maar van dromen…” 

“Gomez en Frodeno, niet de juiste voeten”

Nochtans moest de Domo-Scott triatleet flink aan de bak en hij bleef niet gespaard van pech in het fietsen. “Het zwemmen had ik tactisch niet zo goed aangevat,” laat Pieter aan 3athlon.be weten vanuit Port Elizabeth. “Ik was op de tweede rij gaan staan achter Gomez en Frodeno om de juiste voeten te hebben. Maar na 200 meter werd het al duidelijk dat dat niet de beste keuze was. Na 500 meter ben ik dan helemaal buitenom gegaan en aan het keerpunt had ik het verschil met de kopgroep beperkt tot 15 seconden. Ik ben weggezwommen van de rest, maar ben niet meer dichter geraakt op de kopgroep.” 

“Een Van Riel-ke gedaan en aansluiting gemaakt”

In het WK kunnen een paar seconden het verschil maken, zelfs op de langere afstand. Pieter spiegelde zich aan een landgenoot op de kortere afstand. “Ik had een goede wissel gedaan en ik wist dat het kwestie was van snel bij de kopgroep aan te sluiten, dus de eerste 5 kilometer heb ik een “EK Van Riel-ke” gedaan en aansluiting gemaakt (Pieter doelt op het EK in Glasgow waar Marten Van Riel zich het snot voor de ogen reed om de kopgroep terug te pakken, vooraan in de race te blijven en brons te winnen – redactie)

“Vanaf dan was het voor mezelf duidelijk dat ik me niet ging moeien voorin met de drie topfavorieten in de groep. Net voor het keerpunt na 30 km ben ik wel over Gomez en Frodeno gegaan bergop, aangezien ze het gat met Brownlee te groot lieten worden. Maar in de afdaling werd ik opnieuw op mijn plaats gezet door Jan Frodeno. Vanaf dan heb ik alles op volgen gezet en was het kwestie van mijn voeding te onderhouden.”

“Lichte paniek en geen grote molen meer”

Pieter Heemeryck op de fiets in Zuid-Afrika (foto: Sander Heemeryck)
Pieter Heemeryck op de fiets in Zuid-Afrika (foto: Gert Heemeryck)

Even leek het alsnog fout te gaan in de slotfase van het fietsen, toen Pieter te maken kreeg met technische problemen. “In de laatste 15 km was er bij mij toch nog even lichte paniek aangezien mijn DI2 het begeven had. Schakelen lukte dus niet meer en mijn verzet dat ik toen had, was jammer genoeg niet de grote molen. Maar ik heb veel geluk gehad dat de favorieten de laatste 10 km het tempo iets hadden laten zakken en ik toch mee voorin kon wisselen.”

Even droomden wij vanop afstand dat er misschien een medaille inzat, maar in een kopgroep met Frodeno, Gomez en Brownlee is dat voorlopig nog net een niveau te hoog. En dus koos Pieter voor zijn eigen wedstrijd. “Ik heb vanaf de eerste loopmeters mijn eigen tempo gelopen en heb dan stelselmatig versneld. Even leek de vierde plaats er zeker in te zitten, maar de laatste km had ik toch een klein dipje nog, waardoor het een 5e plaats werd.”

“Kon ik alleen maar van dromen”

Pieter loopt naar de vijfde plaats (foto; Sander Heemeryck)
Pieter loopt naar de vijfde plaats (foto: Gert Heemeryck)

Meteen een topresultaat waarmee Pieter zich tussen de wereldtoppers plaats. Voor ons al even geen verrassing meer, maar niettemin blijft het een imposant nummer. “Ik ben uiteraard zeer tevreden met dit resultaat. Ze zeggen hier dat dit het sterkst bezette WK ooit was, dus dan mag je niet klagen. En het is best wel indrukwekkend om met mannen zoals Gomez, Brownlee en Frodeno mee voorin te strijden. Daar kon ik alleen maar van dromen,” besluit een blije Pieter.

Wij wilden nog weten of hij dit zelf ook ziet als de aansluiting bij de wereldtop. “Bwah, om echt met die mannen mee te kunnen spelen, dan moet ik een halve marathon in minder dan 1’10 kunnen lopen. Dat is echt gek. Die gasten liep aan 21 km/uur he…”