Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Heemeryck 2de, 4 Belgen in top-40 in Challenge Davos
Heemeryck en Riederer in strijd om de zege in Davos (foto: Ingo Kutsche)
Nieuws

Heemeryck 2de, 4 Belgen in top-40 in Challenge Davos

Heemeryck en Riederer in strijd om de zege in Davos (foto: Ingo Kutsche)
Heemeryck en Riederer in strijd om de zege in Davos (foto: Ingo Kutsche)

Pieter Heemeryck is zaterdag tweede geworden in de Challenge van Davos. De ‘Reiger’ van Domo-Scott trok zijn goede vorm van het WK 70.3 door op een zwaar parcours, waarop thuisatleet Sven Riederer nog net iets sneller was. Sven Van Luyck werd vierde. Er finishten nog twee Belgen in de top-40, goed voor een derde en vierde plaats in hun categorie: Maarten Verhelst en Thomas Peeters.

De liefhebbers van hoogtemeters konden laat op het seizoen nog hun hartje ophalen in Zwisterland. Davos ligt aan de voet van de Fluelapas, die het prachtige decor vormde van deze Challenge over de halve afstand. Geen winterse omstandigheden zoals vorig jaar, maar een topdag met een (voor de supporters) aangenaam zomerzonnetje. Hoewel het water fris was (16°) en er tijdens de briefing sprake was van inkorten, vertrokken de atleten toch voor de volledige 1.9 km. De strakke wind zorgde voor veel deining en een lastige zwemproef. 

Daarna moesten de triatleten meteen vol aan de bak voor de eerste beklimming van de Fluela om daarna met een rotvaart de eerste afdaling aan te vangen. Na het keerpunt in Susch was het weer klimmen geblazen langs de net iets lastigere en net iets langere andere kant van de Fluela. Bijna boven stak weer de wind de kop op wat de laatste klimkilometers extra zwaar maakten. Even recuperen tijdens de afdaling naar Davos om beneden aangekomen meteen aan het lopen te beginnen. Het loopparcours bestond uit twee lange lussen rond door de stad en rond het meer van Davos. Maar ook hier weer nauwelijks een meter vlak en 350 hoogtemeters te overwinnen.

De Fluelapas die twee keer werd beklommen (foto: Ingo Kutsche)
De Fluelapas die twee keer werd beklommen (foto: Ingo Kutsche)

Na het zwemonderdeel kwam Pieter met de kop uit het water. Eenmaal aan het fietsen waren het de Duister Julian Erhardt, de Zwitser Sven Riederer en Pieter, die samen aan de eerste beklimming van de Flüealapas begonnen.  Pieter nam vrijwel direct de leiding en enkel Riederer kon volgen. Halverwege het fietsen werd snel duidelijk dat Riederer en Pieter aan elkaar gewaagd waren in de Zwitsere bergen. Bijgevolg gingen ze dan ook met twee richting de wisselzone.

In de afsluitende halve marathon gaven beide atleten elkaar geen duimbreed toe. Ze bleven dan ook samen tot Pieter op kilometer 15 een kleine dipje kende. Riederer liep echter niet ver weg en zo bleef het spannend tot aan de finish. De plaatsen bleven echter ongewijzigd en zo behaalde Pieter net zoals vorig jaar een tweede plaats in het Zwitserse kuuroord. Sven Riederer won zijn thuiswedstrijd in 3u41’19 met 30 seconden voorsprong op Pieter (3u41’50) en de Italiaan Marcello Ugazio werd derde in 3u44’04. Sven Van Luyck viel net naast het podium. Hij werd vierde in 3u48’16.

“Na mijn 5e plaats op het WK in Zuid-Afrika twee weken geleden was het afwachten hoe de vorm zou zijn. Ik had alleen wat schrik van de hoogte aangezien Davos op 1500 meter ligt en de top van de Flüealapas op 2400 meter. Ik kende geen topdag, maar kon wel lang meestrijden voor de zege. In het lopen dacht ik lang dat ik de sterkere van de twee was, maar op kilometer 15 kende ik jammer genoeg een klein dipje. Sven liep een beetje uit, maar het gat werd niet echt groot. Jammer, maar uiteindelijk toch weer een podium. We kunnen dus tevreden huiswaarts keren,” aldus Pieter.

Pieter knap tweede in Davos (foto: Ingo Kutsche)
Pieter knap tweede in Davos (foto: Ingo Kutsche)

Niet enkel onze profs deden het uitstekend. Ook de weinige age groupers kwamen prima voor de dag in Davos. Belgische Zwitser Maarten Verhelst mocht het derde schavotje bekleden in de agegroup 30-34 jaar. En Thomas Peeters viel net naast het podium en werd 4de in de agegroup 35-39 jaar. Ze eindigden allebei in de top-40 overall. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Today @thomaz_peeters ended within the top 40 overall @challengedavos & 4th in his strong Age Group! A superb performance at the end of his season and in very tough conditions! 🚵🏻‍♂️ Congratz, Thomas! You made a lot of progress, your hard work paid off and you did great almost every race this season! 💪🏻 The qualification for the Challenge Championship is a very nice reward! 👌🏻 🏃🏻‍♂️ 🚵🏻‍♂️ 🏊🏻‍♂️ #training #coaching #triathlon #running #cycling #testing #lactatetesting #trainsmart #sciencebased #challenge #trilife #challengedavos #switzerland🇨🇭 @triatlonteamkempen @triatlonvlaanderen @3athlon.be #sportersbelevenmeer

A post shared by Toptimum Sport (@toptimum_sport) on

Met dank aan Thomas Peeters en Pieter Heemeryck voor de verslagjes 😉