Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel: “Had gewoon zin om er vol voor te gaan”
Marten Van Riel op kop met Blummenfelt (foto: ITU/Delly Carr)
Nieuws

Marten Van Riel: “Had gewoon zin om er vol voor te gaan”

Marten Van Riel op kop met Blummenfelt (foto: ITU/Delly Carr)
Marten Van Riel op kop met Blummenfelt (foto: ITU/Delly Carr)

Marten Van Riel werd zondagochtend negende in de Grand Final van de World Triathlon Series in het Australische Gold Coast. Maar er had veel meer ingezeten. Marten trok namelijk drie keer in de aanval. De derde aanval was de goeie, samen met Kristian Blummenfelt, maar Marten kreeg in de slotkilometer met pech te maken. Wij spraken Marten na de race in Australië over zijn aanvalslust “Ik had er gewoon zin in, en met voorsprong beginnen lopen zou mooi meegenomen zijn…” en zijn pech “Ik weet nog altijd niet of het door het schakelen kwam of door mijn elastiek in mijn derailleur…”

Hij won de harten van alle supporters ter plaatse en van honderdduizenden kijkers wereldwijd. Na eerst alleen in de aanval te gaan, dan samen met Brownlee en Blummenfelt en uiteindelijk nog een keer en deze keer voorop blijvend met diezelfde Blummenfelt. Het was genieten geblazen van de aanvalslust van onze landgenoot. “Ik had gewoon zin om er vol voor te gaan in het fietsen vandaag,” vertelt Marten. “Ik wist dat mijn lopen niet volledig honderd procent was, dus als ik met voorsprong aan het lopen kon beginnen, was dat mooi meegenomen. Spijtig genoeg ging in de tweede ronde Vincent Luis uit onze kopgroep neer en daardoor kwam ik alleen voorop te zitten. En dan kwam na 20 km iedereen terug, maar uiteindelijk kon ik samen met Blummenfelt wegrijden.”

Schakelprobleem of elastiek?

Met Kristian Blummenfelt had Marten een sterke partner in crime voor de laatste 20 km van het fietsonderdeel. “In het begin, had ik het heel zwaar. Kristian was nog veel frisser, maar tegen het einde van de 40 km fietsen, was ik zeker zijn evenknie. En dan was er spijtig genoeg die pech met mijn ketting he… Ik weet niet zeker of het lag aan het schakelen voor een 180 graden bocht zonder te trappen, en dan na de bocht kracht te zetten. Of misschien kwam het omdat mijn elastiek in mijn derailleur gedraaid was…”

De derailleur met opgedraaide elastiek (foto: Marten Van Riel)
De derailleur met opgedraaide elastiek (foto: Marten Van Riel)

Even leek het er op dat het avontuur van Marten er op zat. Hoofdschuddend kroop hij terug op de fiets om er dan toch nog even vol tegenaan te gaan. “Uiteraard sloeg het op dat moment wel zwaar tegen. En ik heb het mentaal toch wel eventjes moeilijk gehad. Maar er valt niets anders te doen dan de knop omdraaien en vol gas voort te doen,” legt Marten uit.

In de wisselzone was het verschil uiteindelijk beperkt tot slechts acht seconden op de grote groep. Ze kregen Marten al snel te pakken, maar die bleef goed aanpikken. “In het lopen had ik wel een goed gevoel de eerste 2,5 km. Maar dan werd het in de tweede 2,5 km even een slecht gevoel. Gelukkig ging het de laatste 5 km terug beter. Er had sowieso wel meer ingezeten, maar ik ben wel heel blij met het niveau dat ik op de drie disciplines gehaald heb.”

Pech hoort er spijtig genoeg bij

Ondanks de pech is een negende plaats in een Grand Final toch een mooi resultaat. En het leverde Marten de 10de plaats op in de WTS-ranking, en dat na niet eens een topseizoen. “Inderdaad, in de WTS ranking had er ook meer ingezeten mits meer races, maar pech hoort er spijtig genoeg bij, en daar ben ik niet van gespaard gebleven dit seizoen.”

Voorlopig krijgen we de Belgian Hammer nog niet te zien in eigen land. Vanuit Australië reist hij door naar China. “Ik doe volgende week nog de ITU World Cup triatlon in Weihai in China. Daarna trek ik naar Lissabon waar ik met het Sportoase-Cecemel-185 team deelneem aan het EK voor teams.” Wordt het dan wachten op het BK Beermile op 9 november om Marten in eigen land aan het werk te zien? “Hahaha, nee, daar vrees ik voor. Ik heb de Beermile 1 keer meegedaan en dat was genoeg,” besluit Van Riel al lachend.