Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen Ironman (en 70.3) in Nederland in 2019
Ironman Maastricht (foto: Mario Vanacker)

Geen Ironman (en 70.3) in Nederland in 2019

Ironman Maastricht (foto: Mario Vanacker)
Ironman Maastricht bij de eerste editie in 2015 (foto: Mario Vanacker)

In Nederland werd uitgekeken naar de komst van een nieuwe 70.3 Ironman in Hoorn. Maar die komt er voorlopig niet, alleszins niet in 2019. Bij de bekendmaking daarvan bij onze collega’s van 3athlon.nl lijkt het nu ook hoogstwaarschijnlijk dat ook de Ironman in Maastricht van de kalender verdwijnt. Er was al langer commotie over de zoektocht naar een nieuwe datum en het vervolgens uitblijven van die nieuwe datum. De laatste dagen staken op social media de geruchten de kop op dat Ironman de stekker uit Maastricht trekt. Die lijken nu bewaarheid te worden. Het plan is blijkbaar om in 2019 een Double Dutch 5150 Ironman, over de olympische afstand te houden in Hoorn en Maastricht.

De organisatie van de 70.3 West-Friesland bevestigde de annulering aan het Noordhollands Dagblad. Er zal in de zomer van 2019 geen Middle Distance race in Hoorn worden gehouden, maar daarentegen dus wĂ©l een triathlon over de Olympische afstand. 

Te weinig deelnemers in Maastricht

Volgens Stefan Kraft van Ermel namens Stichting West-Friesland Events, co-organisator van de wedstrijd, heeft het afzeggen van de 70.3 Westfriesland ook met de slechte resultaten van Ironman Maastricht te maken. ,,Daar kwamen wel veel bezoekers op af, maar er waren te weinig deelnemers. Er zijn achttienhonderd inschrijvingen nodig om zo’n wedstrijd kostenneutraal te organiseren, maar er deden twaalfhonderd mensen mee. Er werd dus niets verdiend. Bij Ironman was de gedachte dat het – op het kleine gebied dat Nederland voor hun is – in West-Friesland ook niet zou lukken als het in Maastricht niet lukt”, vertelt hij aan de krant.

Het welslagen van de 5150 in Hoorn hangt nog wel van Maastricht af. ,,Zij hebben hetzelfde aanbod gekregen als wij, voor een 5150 dus,” vertelde Stefan in het Noordhollands Dagblad. “Voor Ironman is het belangrijk dat ze hier in Limburg mee instemmen aangezien het de twee wedstrijden op Nederlandse bodem als een Dutch Double ziet. Ze zullen daar niet snel nee op zeggen. Het deelnemersaantal van 2018 zal hen doen inzien dat ze iets anders moeten doen. De enige slag om de arm die ik hou is dat we afhankelijk blijven van Ironman. Volgende week hoop ik dat alles rond komt.’’

Het verdwijnen van de Ironman Maastricht is ook slecht nieuws voor ons land. Het fietsparcours ging doorheen Bilzen en er waren de afgelopen vier jaar telkens heel veel Belgen die aan de start stonden in Maastricht en dat heeft er ook aan bijgedragen dat het aantal Belgische slots voor Hawaii flink de hoogte is ingegaan. Bovendien is er al langer sprake van een terugkeer van een 70.3 Ironman in ons land. Of bovenstaande ook daarvoor gevolgen heeft, laat zich raden…

Lees hier het volledige artikel op 3athlon.nl