Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geert Lauryssen 24ste, Rom Akerson verrast op WK Xterra in Maui
Geert Lauryssen aan kop van een achtervolgend groepje in WK Xterra (foto: 3athlon.be)
Multisports

Geert Lauryssen 24ste, Rom Akerson verrast op WK Xterra in Maui

Geert Lauryssen aan kop van een achtervolgend groepje in WK Xterra (foto: 3athlon.be)
Geert Lauryssen aan kop van een achtervolgend groepje in WK Xterra (foto: 3athlon.be)

Geert Lauryssen is 24ste geworden in het WK Xterra in Maui. In het internationale cross triatlon circuit deed Geert het dit seizoen al een paar keer sterk in Europa en ook tussen de wereldtop kon de poulain van Marc Herremans zijn mannetje staan. Nochtans waren de omstandigheden in Maui opnieuw erg zwaar, met metershoge golven en een modderig mountainbike parcours. De wereldtitel ging naar de verrassende Costa Ricaan Rom Akerson.

Geert Lauryssen in het WK Xterra in Maui (foto: 3athlon.be)
Geert Lauryssen in het WK Xterra in Maui (foto: 3athlon.be)

De Nieuw-Zeelander Sam Osborne wist als eerste de hoge golven in de surf voor Kapalua te bedwingen. Hij deed 20’48 over de 1500 meter zwemmen in de Stille Oceaan, op de voet gevolgd door Roger Serrano. Mauricio Mendez verloor twintig seconden maar rukte op de mountainbike snel op naar de koppositie. Ook titelverdediger Bradley Weiss sloot aan bij de leiders. Geert Lauryssen kwam als 24ste pro uit het water op iets meer dan vier minuten van de koplopers.

Zwaar parcours in Maui (foto: 3athlon.be)
Zwaar parcours in Maui (foto: 3athlon.be)

De regen van de laatste dagen had net zoals twee jaar geleden voor veel modder gezorgd op het mountainbike parcours. En dat maakte de wedstrijd bijzonder zwaar. Halfweg het mountainbiken nam Ruben Ruzafa de leidersplaats over. De Spanjaard verloor 1’15 in het zwemmen, maar zette op de fiets de rest op grote achterstand. Op ruim 2’30 volgden Rom Akerson, Bradley Weiss en Sam Osborne. Mauricio Mendez verloor bijna vijf minuten. Geert Lauryssen passeerde aan kop van een achtervolgend groepje op de twintigste plaats op meer dan 16 minuten van de leider.

Na iets meer dan 2 uur wedstrijd bereikte Ruzafa als leider de wisselzone, maar de verrassend sterke Rom Akerson naderde in T2 tot op een minuut van Ruben. Akerson debuteerde vorig jaar als pro in de Xterra van Maui met een tiende plaats en won dit jaar de Xterra Costa Rica voor ex-wereldkampioen Josiah Middaugh. Sam Osborne volgde als derde en regerend wereldkampioen Bradley Weiss kwam pas als vierde in de wissel toe op 3’20 van Ruzafa. Daarna volgden nog twee ex-wereldkampioenen: Josiah Middaugh en Mauricio Mendez, die op meer dan vijf minuten wisselde. Enorme verschillen dus… Geert Lauryssen kwam als twintigste in de wisselzone.

In de 10 km trailrunnen moesten flink wat hoogtemeters overwonnen worden. Ruzafa gaf geen al te frisse indruk toen hij van de fiets kwam en dat werd bevestigd toen nog voor halfweg de 10 km lopen Rom Akerson naar de leiding liep. De Costa Ricaan combineerde vroeger mountainbike cross country met Xterra en werd in 2006 al eens wereldkampioen bij de age groupers. Ook in triatlon werd hij succesvol, met onder andere een nationale titel in Costa Rica twee weken geleden. Vorig jaar werd hij nog tiende in Maui. 

Bij de vrouwen was ondertussen Lesley Paterson outstanding. De Britse favoriete overtuigde op de fiets, maakte een verschil van ruim drie minuten goed op beste zwemster Michelle Flipo. Lesley ploeterde door de modder een voorsprong van zeven minuten bij elkaar op Flipo en Brigitta Poor en Carina Wasle, die helaas zou terugvallen met mechanische problemen.

Rom Akerson wereldkampioen Xterra Maui (foto: Xterra)
Rom Akerson wereldkampioen Xterra Maui (foto: Xterra)

Rom Akerson hield zijn leidersplaats vast, al kwam Bradley Weiss nog sterk opzetten. Ook de Zuid-Afrikaanse titelverdediger ging voorbij aan vroegere leider Ruzafa. Maar het was Akerson die zijn allereerste wereldtitel Xterra pakte, met een twintigtal seconden voorsprong nog op Bradley Weiss. Sam Osborne pakte het brons. Ruben Ruzafa werd nog vierde. Akerson is de allereerste Costa Ricaanse wereldkampioen Xterra ooit en zo kregen we de laatste vijf jaar vijf verschillende wereldkampioenen… De eindtijd van Akerson, 2u52’42 is de traagste tijd ooit in de geschiedenis van het WK Xterra wat aangeeft hoe zwaar deze editie was. Geert Lauryssen werd uiteindelijk 24ste pro in 3u34’24. Dat was maar een paar minuten beter dan de tweede Belg. Sylvain Denis werd 6de bij de M35 in 3u36’20.

“Deze wereldtitel is voor Costa Rica,” vertelde Akerson. “We zijn een klein land, maar met grote mensen. Het is mijn tiende keer hier. De eerste keer was ik wereldkampioen bij de U23. Twee jaar geleden onderging ik een operatie en nu sta ik hier weer. Dit is de beste dag van mijn leven. Ik gaf alles in het zwemmen en vooral in het fietsen. Maar ik kon niet geloven dat ik hier voor de eerste plaats zou lopen,” aldus de Costa Ricaan.

Lesley Paterson pakt haar derde wereldtitel (foto: Xterra)
Lesley Paterson pakt haar derde wereldtitel (foto: Xterra)

Bij de vrouwen ging de wereldtitel naar Lesley Paterson. De Schotse volgt daarmee viervoudig wereldkampioene Flora Duffy op, die dit jaar niet deelnam aan het WK Xterra. Ook voor Paterson was het een zware wedstrijd, maar de zeven minuten voorsprong na het mountainbiken bleken ruim voldoende voor de wereldtitel. Ze won in 3u29’08. “Ik heb dit seizoen veel op kracht getraind, in de fitness,” vertelde Lesley na haar finish. “En dat had ik nodig vandaag. Het was enorm zwaar en ook ik moest een aantal keer van de fiets. Soms moest ik me optrekken aan bomen, van het pad af gaan… Alles om toch de snelste te blijven, maar de omstandigheden waren enorm zwaar,” aldus de nieuwe wereldkampioene, die voor de derde keer in haar carriere de wereldtitel pakte na 2012 en 2011.