Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuw seizoen, nieuwe positie – Bioracer Motion
Gear

Nieuw seizoen, nieuwe positie – Bioracer Motion

DSC_9047

Met de Beermile achter de rug kunnen de trainingen opnieuw aangevat worden. Het oog op 2019, maar zachtjes. Het lichaam kraakt in elke kier, maar door dit kraken gaan we door. Misschien heeft het piepen der gewrichten wel een positieve zijde. Misschien kunnen we deze lichamelijke heropbouw wel benutten om alles goed te doen? Start from scratch. Een bikefit. Geen betere manier om met een propere lei te starten, geen beter moment dan wanneer de trainingen nog niet overdreven lang zijn.

3athlon.be werd uitgenodigd bij Bioracer om daar te proeven van hun Bioracer Motion. Alweer een bikefit software, hoor ik u denken. Eerder een software+ zou u mij moeten horen denken! Het grootste marktaandeel in bikefit softwares bekijken het lichaam in profiel en lineair, 2D dus. Bioracer Motion is next-level op meer dan één manier. De eerste manier is – rara – 3D bikefitting; de andere manier is het uitgangspunt.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]

Technische Specificaties

  • 6 cameras, 120Hz high speed – bilateral filming
  • 22 Actieve markers
  • Uniek stabilisatie en symmetrie rapport
  • Live synchronisatie met software
  • ANT+ compatible (power, cadence, heartrate), controlling the resistance from the motion analysis
  • Pressure sensor compatible [/box]

Nulmeting

M’n fiets en ik, zou je kunnen denken. Een logisch startconcept, een harmonisch geheel, wanneer je bikefitting probeert uit te leggen. Opsplitsen die boel: jij bent geen onderdeel van je fiets en je fiets is geen onderdeel van je lichaam. De eerste metingen worden uitgevoerd op de naakte fiets. Je trouwe tweewieler wordt uitgerust met een aantal sensoren, geplaatst op strategische plaatsen. Hij wordt ingelezen door een heel aantal camera’s, op basis van de welke een ruwe 3D schets van de startsituatie gemaakt wordt.

DSC_8994

Nulmeting 2.0

Ook bij je eigen lichaam beginnen ze bij het begin. Een basis opmeting met de voetjes op de grond. Letterlijk. Het is immers logisch dat bij verschillende articulatie van de voeten verschillende effecten zullen bekomen worden bij het uitvoeren van een trapbeweging. Kleine verschillen in de voeten, grotere verschillen in de enkel, compensatie ter hoogte van de knieën, blessure, einde carrière. Willen we toch niet? OK, laten we inderdaad met de voeten beginnen.

DSC_8954

Een voet waarmee een kracht geleverd wordt neemt een heel andere vorm aan dan een voet in rust. Op basis van deze vaststelling worden custom binnenzolen voor de koersschoenen gemaakt die, eenmaal klaar, geïnstalleerd en gebruikt, ervoor zorgen dat het nulpunt van de fietsmeting, je voet op de pedaal, exact hetzelfde is voor beide voeten. Het spreekt voor zich dat ook de plaatsing van de cleats in detail wordt nagekeken om dit doel te bekomen. Het spreekt eveneens voor zicht dat bij een verandering van type pedaal (bijvoorbeeld van Speedplay naar Keo) deze laatste oefening opnieuw dient uitgevoerd te worden. De plaatjes werden voor mij zo ver mogelijk naar achteren gezet, dit zou de kuiten ontlasten tijdens het fietsen en een positieve impact hebben op het lopen achteraf.

M’n fiets en ik

Dan toch nog. Ik vreesde al hem nooit meer te mogen bestijgen. Dit deel had even goed nulmeting 3.0 gedoopt kunnen worden, want na een meting van de fiets en de voeten wordt een nieuwe nulmeting van het nieuwschapen geheel gedaan. De interactie die bestaat tussen lichaam en de huidige configuratie van fiets onder belasting toont onmiddellijk (en in 3D, want zelf hang je ondertussen ook al vol met sensoren) waar de grootste verbeteringen door te voeren zijn. In mijn geval: voor/achter. Meer specifiek: achter, achter, achter! 5cm is veel in bikefitting termen, 5cm veroorzaakt door het met huis-, tuin-, en keukenmiddelen een positie van fiets A op fiets B te proberen kopiëren.

m

Vervolgens is het het gekende stramien dat de overhand neemt. Kleine wijziging doorvoeren, opnieuw meten. Ergens anders sleutelen, opnieuw meten. Meten is weten. En meten houdt steeds hetzelfde in. Onder belasting fietsen en de bewegingen van voeten, enkels, knieën, heupen, schouders, ellebogen en polsen analyseren. Een proces dat zicht herhaalt en herhaalt, tot het stopt. En wanneer stopt het? Wanneer je startpunt, je voet op je pedaal (meer bepaald je enkel), een optimale beweging maakt.

DSC_9033

[box type=”info” align=”aligncenter” ]

Info voor fitting studio’s

  • Road, TT and MTB fit report
  • Client evolution reporting
  • Client IOS app analysis voor client feedback
Tijdelijke actie : Bioracer Aero software gratis inbegrepen in elk Motion systeem![/box]

De fitting van de cockpit is op dit moment nog niet aan der orde gekomen. Op een tijdritfiets ben je nu eenmaal redelijk beperkt in configuratiemogelijkheden. De cockpit van een baanfiets kan wel opgemeten worden met Bioracer Motion, voor tijdritfietsen wordt een andere software gebruikt: Bioracer Aero. Maar daarover later meer.

Voor meer informatie of boekingen kan rechtstreeks contact opgenomen worden met info@bioracermotion.com!

Check ook hun websites Bioracer Motion en Bioracer Aero, alsook hun socials (Facebook, Twitter en Instagram) voor meer info.

DBF198D1-F76A-4F20-B3AC-19142F759773