Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3athlon.be Rides – 3athlon.be goes Zwift
Gear

3athlon.be Rides – 3athlon.be goes Zwift

Ze zijn al drie weken up, running and growing, Strava is ingeschakeld als promotietool en het deelnemersveld is internationaal. Echter zijn we jullie nog steeds een klein beetje tekst en uitleg verschuldigd. De 3athlon.be Rides op Zwift. De wie op wat?

cTTCfdfuBnnTkMIiXKdC-L0Qqy7h-rUx8Kcr0Hlsoeg-2048x1280

Voor de meesten onder jullie is Zwift geen onbekende. Een online trainingsspel waarbij je je laptop of tablet linkt aan je smarttrainer en in virtuele werelden kan trainen en racen. In real-time, met en tegen fietsers over heel de wereld. Zwift heeft verschillende formules waarmee je aan de slag kan

  • Races, recht voor de raap, meer Watt duwen dan de tegenstand om te winnen;
  • Vrije ritten, het meest standaard geval waar je kan rijden waar en hoe je belieft;
  • Gestructureerde workouts, waar Zwift de mogelijkheid biedt om preset trainingen af te werken. Je kan ook zelf van nul je training samenstellen of zelfs Zwift koppelen aan training apps zoals TrainingPeaks om je geplande (gestructureerde) workouts voorgeschoteld te krijgen;
  • Groepstrainingen, waar je met een bende vrienden en nobele onbekenden eenzelfde gestructureerde workout afwerkt onder het wakende oog van de Leader. Het is in dit kader dat de 3athlon.be Rides gesitueerd mogen worden.

Bij de 3athlon.be Rides wordt per week een grote naam uit het Belgische triathlon naar voren geschoven als Leader. Deze halfgod stelt een workout samen waar iedereen ter wereld zich voor kan inschrijven via de website van Zwift of via het trainingsplatform. Iedere dinsdag om 19u30 (Belgische tijd) wordt het startschot gegeven om gezamelijk te zweten zonder elkaar te ruiken!

Halfgoden en FTP

“Zijn de workouts dan niet te zwaar”, hoor ik u denken. Het antwoord is nee, maar ook ja. De workouts zijn zo zwaar als ze bedoeld zijn, maar de belasting is aangepast aan jouw eigen fitheid. De training wordt opgesteld op basis van %FTP (Functional Threshold Power) en zal dus relatief even zwaar zijn voor alle deelnemers. Het is dus wel noodzakelijk om een realistische FTP ingesteld te hebben, hierover later meer. Ook de virtuele snelheid (die normaal in functie van het vermogen is) wordt afgevlakt zodat alle deelnemers in groep blijven.

3athlonbeRidesKennethVDD

Drie weken geleden was het Wouter Monchy die de spits af mocht bijten, hij koos er voor om een opwarming te doen met enkele sprint-intervals, gevolgd door drie blokken van 5 minuten op 80%FTP met lage kadans. Die kadans, daar moet je zelf voor zorgen, het juist vermogen trappen kan Zwift voor jou regelen.

Zwift kan mij sturen?

Screenshot_20181204-090724Inderdaad, Zwift heeft de mogelijkheid om je workout te sturen zodat je trainer niet anders kan dan je feliciteren! Hier zijn wel een paar zaken en instellinen voor nodig…

Een Zwift account, redelijk logisch, niet? Dit kost 15 euro/maand en is maandelijks opzegbaar. Als je tweemaal per maand naar een spinningles zou gaan ben je al meer kwijt, dus dat zou een slecht excuus zijn;

  • Een Smarttrainer die het FE-C protocol ondersteunt. Nerd-talk, de meeste smarttrainers zijn hierop voorzien. In het kort is dit het protocol dat de aansturing van je smarttrainer mogelijk maakt. Tijdens vrije ritten wordt de belasting aangepast aan de helling van het terrein en tijdens workouts wordt de belasting aangepast aan wat er op het menu staat (ERG-modus);
  • Een tablet of laptop (64-bit) met Zwift geïnstalleerd;
  • Een internetverbinding;
  • Een realistische instelling van je FTP. Het is mogelijk dat je deze kent, indien niet voorziet Zwift een gestructureerde workout die je op het einde van de rit de waarde geeft.

De workouts worden aangekondigd via onze Strava Club en inschrijven kan via de website van Zwift of de Zwift Companion App. We kunnen sowieso al een placeholder lanceren naar jullie agenda’s: zolang het buiten vochtig en koud is, elke dinsdag, 19u30 Belgische tijd.