Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
‘De 10 van 2018’ – De 71 van Hawaii
Team Belgium Kona 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
De 10 van 2018

‘De 10 van 2018’ – De 71 van Hawaii

Team Belgium Kona 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Team Belgium Kona 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

We gaan verder met ’10’ en voor deze selectie kijken we niet met grote ogen naar één maar naar 71, jawel 71 topprestaties. Nog nooit kwamen zoveel Belgen aan de start van het WK Ironman in Hawaii en daarmee haalden we alvast voor de start een zevende plaats in het landenklassement. Bijgevolg was ons Belgenland op de Nations Parade alomtegenwoordig en had onze 3athlon.be crew de handen vol om vanuit de Belgian House alle atleten zoveel mogelijk op de voet de volgen.

Van Ophelie tot Marc, de wereld rond…

Ophelie Saussus was met haar 21 jaar de jongste Belgische afgevaardigde op de Big Isle. Marc Baert fungeerde dan weer als ouderdomsdeken van de Belgische delegatie. Opvallende deelnemers waar ook de broer Veldeman, met z’n drieën wisten Toon, Stefaan en Stijn zich te kwalificeren. Ook Instagram sensatie Elien Janssen en oud-olympisch kajakster Inge Coeck bevonden zich tussen het pak. We kunnen zo maar blijven opsommen maar alle namen die erbij waren kan je nog eens raadplegen in een vorig artikel.  Een jaar lang kregen deze toppers de kans om hun kans te wagen en ieder apart, op welk continent of in wat voor maand dan ook slaagden ze een voor een, alle 71 in dat opzet.

De broers Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
De broers Veldeman (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Samen uit samen thuis

Het record van het aantal namen aan de start is een ding, maar het afmaken is nog een andere zaak. Dat Kona een wedstrijd apart is hoeven we jullie niet meer te vertellen. Wat wel mag, neen moet verteld of beter uitgeroepen worden is dat 2018 ook garant staat voor een nieuw recordaantal finishes op ‘The Big Isle’. Alle 71 Belgen haalden met liefst de eindstreep. En de ook cijfers mogen gezien worden: 55 landgenoten realiseerden een tijd onder de 11 uur. 28 bleven onder de 10 uur, 9 zetten een sub-9 neer en er was natuurlijk die ene die onder de 8 uur bleef…

Tine Deckers (foto: David Pintens)
Tine Deckers (foto: David Pintens)

2 wereldkampioenen

Natuurlijk ging er in Hawaii heel veel aandacht naar de schitterende tweede plaats van Bart Aernouts, maar in het zog van Bart deden ook onze age groupers het fantastisch. Nadat Toon Veldeman als 10de amateur overall en snelste Belgische age grouper binnenkwam, kregen we alleen nog maar te horen: “From Belgium, you are an Ironman…” En in sneltempo liepen Bruno Clerbout en Koen Van Rie naar goud in de M40 en de M45 categorie. Het volledige overzicht van de topprestaties die onze landgenoten realiseerde kan je nog steeds raadplegen op onze website.

Bruno Clerbout's laatste finish, met een gouden randje (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)
Bruno Clerbout’s laatste finish, met een gouden randje (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)
Koen Van Rie wereldkampioen M45 in Hawaii (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)
Koen Van Rie wereldkampioen M45 in Hawaii (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)

2018, wat een jaar. Oktober, wat een maand. Hawaii, wat een topatleten hebben wij toch…