Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De 10 van 2018

‘De 10 van 2018’ – Marten Van Riel doet dromen van meer…

Mannen-64

In deze vierde aflevering van ‘De 10 van 2018’ zijn we aanbeland bij Marten Van Riel. De olympiër zet jaar per jaar steeds meer niet stap richting de wereldtop en bewees dit jaar dat hij stilaan in dat rijtje thuishoort. Als je 2018 dan ook afsluit als 10 op de olympische ranking weet je dat absolute topoverwinning er vroeg of laat eens zaal komen.

 

Het jaar begon met… een slippertje

Beginnen doet Marten met een 31ste en 21ste plaats op de Word Triathlon Series van Abu Dhabi en Bermuda. Geen spraakmakende resultaten zij het niet dat Marten in beide race een goede uitslag aan zijn neus zag voorbij gaan vanwege een valpartij. In Abu Dhabi ging het al mis in de eerste kilometer op de fiets toen een slipper hem de aansluiting koste met de kop van de race. In Bermuda ging het dan weer fout net bij het binnengaan van de wissel. Maar ook hier toonde Marten ontzettend veel karakter en vocht zich een weg richting die 21ste plaats. De conditie zat alvast goed, nu nog het resultaat…

Marten Van Riel bike WTS Bermuda Wagner Araujo

 

Het Europese drieluik: 5, 4 en… 1

Het circus van de WTS sloeg voor even zijn tenten op in Europa. In de WTS van Leeds was het een viertal met Murray and Luis die meteen een kloof sloeg op de rest van het pak waaronder onze landgenoot. Maar Marten koos deze keer voor een andere aanpak en zette alles op het lopen en dat loonde. Na een sterkte run beloonde hij zichzelf met een knappe 5de plaats, zijn sterkste uitslag ooit op een WTS race. Een week later stond de World Cup van Antwerpen op het programma waar hij samen met landgenoot Jelle Geens met de kopgroep de laatste 500m inging. In de eindsprint kon Marten het hoge tempo net niet aan en strandde zo met een 4de plaats net naast het podium waarop Jelle Geens terug te vinden was op de hoogste trede, alsnog een Belgisch feestje dus. Maar de week erna was het wel bingo en dat uitgerekend in zijn eigen Wuustwezel. Voor het tweede jaar op een rij fungeerde Wuustwezel opnieuw als ‘gastdorp’ voor een ETU wedstrijd en andermaal was het de thuisatleet die het publiek vermaakte met een knappe overwinning.

Marten Van Riel brons EK 2018

 

 

Prijs van de regelmaat

Vanaf juli lag de focus terug op de World Triathlon Series, de grootste competitie binnen de olympische Triathlon en waar het eindklassement bepaald wie zich wereldkampioen binnen deze discipline mag noemen. In Hamburg, de klassieker in het circuit, toonde Marten zich opnieuw. Voor het oog van meer dan honderdduizend toeschouwers sleepte onze landgenoot een 7de plaats uit de brand. Dat resultaat herhaalde hij twee weken laten op de WTS Edmonton in Canada. In de Grand Final, de slotmanche van de WTS, in Australië eiste Marten andermaal een hoofdrol op. Samen met de Noor Christian Blummenfelt koos hij op het fiets al snel het hazenpad en in een koppeltijdrit reden de twee steeds verder weg van de concurrentie. Helaas sloeg ook op Gold Coast het noodlot toe en zorgde kettingproblemen ervoor dat Marten de Noor moest laten rijden en zo met een bonus van 5seconden op de achtervolgende groep de wissel binnen ging. Toch liet Marten een hoofd niet hangen en kon zich met een 9de plaats nog in de top tien handhaven. Met een 10 plaats in het eindklassement bewijst Marten opnieuw een stap voorwaarts gezet te hebben maar zonder pech had hier misschien nog wel meer in gezeten.

Marten-Van-Riel-Blumenfelt-ITU-e1537089542234

 

Bronzen landgenoot in de kijker

Tussen de WTS races door zakte Marten nog eens af richting Glasgow waar de Europese Spelen plaatsvonden. Zowel in team als individueel zou hij er jacht maken op de medailles. Op die Team Relay komen we zeker later nog terug maar ook in die individuele  race bezorgde Van Riel België nog een extra medaille. Op zijn eentje dichte hij het gat op de kopgroep om daarna de wedstrijd samen met Alistor Brownlee hard te maken. In de laatste run vocht onze landgenoot voor wat hij waard was om zo later voor het oog van de camera’s met een bronzen medaille rond de hals op het podium te staan pronken. Het seizoen afsluiten deed hij ook in stijl. Voor het eerst kreeg hij een uitnodiging in de bus voor de prestigieuze Super League. In Mallorca zette hij zijn sterke seizoen nog wat extra in de verf door tussen alle kleppers als vierde net naast het podium te stranden.

PORTO CHRISTO, MALLORCA - NOVEMBER 04, 2018:  Jonathan Brownlee of Great Britain in the Mens Sprint Enduro Stage One race nduring the Super League Triathlon Mallorca on November 04, 2018 in Porto Christo, Mallorca.  (Photo by Tom Shaw/Superleague Triathlon)
PORTO CHRISTO, MALLORCA – NOVEMBER 04, 2018: Jonathan Brownlee of Great Britain in the Mens Sprint Enduro Stage One race nduring the Super League Triathlon Mallorca on November 04, 2018 in Porto Christo, Mallorca. (Photo by Tom Shaw/Superleague Triathlon)