Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
‘De 10 van 2018’ – Frederik Van Lierde, god in Frankrijk
De 10 van 2018

‘De 10 van 2018’ – Frederik Van Lierde, god in Frankrijk

Frederik-Van-Lierde-wint-Nice-2018-David-Pintent

We gaan verder met onze tweede helft van de 10. Een monument maakt zijn opwachting binnen deze lijst want dat is het minste wat we van Frederik Van Lierde kunnen zeggen. Andermaal voegde hij een prestigieuze Ironman zege toe aan zijn indrukwekkend palmares en de Nederlandse berg werd voor één dag een Belgisch grootfeest. Het jaar van Frederik Van Lierde mocht opnieuw gezien worden…

Nieuwe mijlpaal in carrière

Frederik Van Lierde hoeven we niet meer voor te stellen maar toch zijn er nog enkele doelen die op de lijst van de sportman van het jaar uit 2013 staan. Een van die doelen is een Ironman onder de 8 uur duiken. Voordat Frederik probeert Frankrijk te veroveren trekt hij dus eerst richting Texas om daar dat eerste doel te bereiken. In een veld vol van hardrijders waagde hij zijn kans in een parcours dat eigenlijk het zijne niet is. Dat hij een negende plaats haalde laat waarschijnlijk heel wat ogen fronsen als we de eindtijd bekijken: met 7u53’43 slaagt Frederik in zijn opzet, verpulvert hij zijn persoonlijk record en toont hij klaar te zijn voor wat nog komen gaat dat seizoen.

Frederik Van Lierde Texas 2018

Recordjager

Na Texas volgt het drieluik in Frankrijk. De Ironman van Nice staat andermaal op zijn programma waar hij jacht zal maken om het record van Marcel Zamora te evenaren. De zegeteller van Van Lierde staat op vier wat dus wil zeggen dat hij met een vijfde overwinning zich mederecordhouder mag noemen. Op 23 juni schrijft onze landgenoot geschiedenis… Frederik domineerde de wedstrijd en won voor kleppers als Antony Costes, Cameron Wurf en Romaine Guillaume. Voor 2019 staat een zaak alvast: als enige de lijst aanvoeren van het record aantal zeges in Nice, op naar nummer 6!

Frederik Van Lierde met een goeie marathon (foto: David Pintens)
Frederik Van Lierde met een goeie marathon (foto: David Pintens)

Franse zomer

Nog zo een iconische wedstrijd die de Ironman-wereldkampioen van 2013 aan zijn palmares wil toevoegen is de triatlon van op Alpe D’Huez. Voor het eerst kwam hij er aan de start en bij zijn debuut was het meteen raak. Een overtuigende overwinning bovenop deze mythische berg maakt van hem stilaan een legende op het Franse grondgebied. Die status kan hij volgend jaar misschien nog extra kracht bijzetten door volgend jaar in Nice de wereldtitel Ironman 70.3 te veroveren. In functie daarvan nam Frederik deel aan de eerste editie van de Ironman over de halve afstand in Nice, de generale repetitie voor 2019. Op halve Belg Rudi Von Berg stond die dag weliswaar geen maat maar Van Lierde etaleerde zijn ervaring door in het slot een sprong te maken van 5 naar 2 en sprong zo mee op het podium.

 

Het schandaal van Hawaii…

Het volledige verhaal van Kona gaan we niet opnieuw uit de doeken doen, de feiten zijn bekend en dat zal niets meer veranderen aan de uitslag. Frederik zat waar hij moest zitten maar andermaal bewees Hawaii geen dienst aan zijn oud-winnaar. Een blauwe kaart veegde alle dromen van tafel maar een gedesillusioneerde Frederik Van Lierde bleef toch doorzetten. Het ongeloof was dan wel een feit, uit respect voor de wedstrijd wierp hij de handdoek niet in de ring en verscheen als 32ste op het rode tapijt van Alii Drive.

De ontgoocheling druipt er vanaf bij Frederik Van Lierde (foto: David Pintens)
De ontgoocheling druipt er vanaf bij Frederik Van Lierde (foto: David Pintens)

Twee grootse zeges, dat is wat we van het seizoen van deze Belgisch topper moeten onthouden. Dat de ontgoocheling immens is geloven we best en die moet even bezinken. Dat we Frederik niet meer terug zien op Hawaii, dat heeft het eiland aan zichzelf te danken maar misschien toont de winnaar van 2013 alsnog genade… Tijd brengt raad en maar die ene overwinning, die blijft voor eeuwig.