Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Odeyn wint historische editie Hel van Kasterlee… voor 7de keer
Seppe Odeyn bij zijn 7de zege in de Hel (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Duathlon

Odeyn wint historische editie Hel van Kasterlee… voor 7de keer

Seppe Odeyn wint de Hel voor de 7de keer (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Seppe Odeyn wint de Hel voor de 7de keer (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Seppe Odeyn heeft zijn zevende Hel van Kasterlee gewonnen. De wedstrijd werd getypeerd door sneeuw, kou en veel modder en werd op die manier een legendarische editie met slechts 221 finishers en meer dan honderd opgaves. Mandy Dammekens won bij de vrouwen.

Odeyn erop en erover

Het startschot werd gegeven om 8:00 stipt. 377 goedgemutste duivels startten aan hun helletocht van 15 km lopen, 117,5 km mountainbiken en opnieuw 30 km lopen. Bij de heren gingen Rik Thijs, Bart Borghs en Geert Lauryssen meteen in de aanval. Na 49’ kwam het trio binnen met 2’40” voorsprong op latere winnaar Seppe Odeyn.

Begin eerste fietsronde trok Geert Lauryssen door. Rik Thijs en Bart Borghs moesten lossen. Na een van vijf fietsronden moest Lauryssen noodgedwongen opgeven met wat een spierscheurtje leek te zijn uit het eerste lopen. Exit Lauryssen die duidelijk teleurgesteld was. “Op het einde van de eerste loopproef voelde ik een steek in mijn hamstring. In de eerste fietsronde probeerde ik door te trekken, maar al snel merkte ik dat ik geen kracht kon leveren met dat been. Lopen zat er dus niet meer in”, vertelde Lauryssen teleurgesteld aan speaker Hans Cleemput. In de vierde van vijf fietsronden moest ook Rik Thijs zijn strijd staken door onderkoeling. Hij reed toen in tweede positie. Oprukkende sterke beer Seppe Odeyn nam van dan af aan resoluut de leiding, hij gaf deze niet meer af.

IMG_6583
Simon Van Roy maakt indruk op de MTB (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Olympisch mountainbiker Kevin Van Hoovels kwam in de laatste fietsronde nog sterk opzetten. Hij wisselde op 1’40” van Seppe Odeyn. In het lopen moest Van Hoovels zijn meerdere erkennen in Odeyn en verloor opnieuw terrein. Een superieure Seppe Odeyn won zijn zevende Hel op rij in 7u54’30. Ontvangen door fans, familie en onze collega’s van Sporza werd Seppe ‘koersklakske’ Odeyn onthaald zoals het voor een echte modderduivel hoort. Een blije maar uitgeputte Odeyn mag beginnen dromen van een tiende Hel van Kasterlee. “Als kind vond ik het altijd de max dat Johan Museeuw tien klassiekers won,” vertelde Odeyn. De bescheiden kampioen houdt het hoofd koel en bekijkt jaar per jaar. “Ik dacht altijd dat Sporza zou komen bij mijn tiende overwinning. Ik ben blij dat ze drie jaar vroeger gekomen zijn”, lachte Odeyn.

Odeyn won dus zijn zevende voor Kevin Van Hoovels. Simon ‘Sikke’ Van Roy werd net zoals vorig jaar onverhoopt derde. Bart Borghs pakte de vierde plaats en Kristof Declerck werd vijfde. Steven Bogaerts was de eerste veteraan op de zesde plaats.

Mandy Dammekens wint damesrace

Bij de dames won Mandy Dammekens in een tijd van 10u11’55 met ruime voorsprong. Ze nam in het eerste lopen al voorsprong op titelverdedigster Inge Roelandt. Die stapte na twee ronden mountainbiken onderkoeld uit. Dammekens bouwde solo een ruime voorsprong uit van meer dan twintig minuten op. Ze haalde het uiteindelijk vlot voor age group wereldkampioene duatlon Marlies Beckers. Joke Odeyn, zus van winnaar Seppe, werd derde…

IMG_6582
Mandy Dammekens winnares bij de vrouwen (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

De wedstrijd telde meer dan 100 opgaves en gaat de boeken in als een van de zwaarste edities van de laatste tien jaar.

Wij waren er live bij. Wil je de wedstrijd nog eens live nalezen, dan kan dat hieronder: